Dienas notikumu apskats

Briselē norit diskusijas par nodokļu politiku dalībvalstīm

Dienas notikumu apskats

Pašvaldības cer apturēt valsts ieceri atteikties maksāt uzturēšanas naudu internātskolām

Saeimā iesniegtajā budžeta projektā nav paredzēta nauda "deputātu kvotām"

2018. gada valsts budžetu Saeimā plānots pieņemt novembra otrajā pusē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

2018. gada budžeta likums un to pavadošie likumprojekti, tostarp vidēja termiņa budžeta ietvars turpmākajiem trim gadiem šodien iesniegts izskatīšanai Saeimā. Budžeta paketi galīgajā lasījumā plānots pieņemt 22. un 23. novembrī, tādējādi izvairoties no prakses, ka budžeta pieņemšana ievelkas līdz naktij vai teju rīta gaismai.

Fotokameru zibšņu pavadībā un televīzijas kameru ielenkumā finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un Zemnieku savienība) trešdien, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (Nacionālā apvienība) nodeva tradicionālo budžeta portfeli. Šogad tajā atrodas elektroniski parakstīts budžets, kura plānoto izdevumu daļas kopējā vērtība pārsniedz 8,95 miljardus eiro. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šogad, gatavojot priekšlikumus valdības iesniegtajam budžeta likumam, Saeimas deputātiem netiks atvēlēta "naudas sagādātāju" loma.

"Tas nozīmē, ka neviens deputāts pēc tam nevarēs saviem vēlētājiem stāstīt, ka viņš ir bijis labiņais un panācis kaut kādu projektu atbalstīšanu," skaidroja Saeimas priekšsēdētāja.

Pērn, lemjot par šā gada valsts budžeta pieņemšanu, atbilstoši Saeimas deputātu priekšlikumiem tika sadalīti gandrīz 28 miljoni eiro. Liela daļa no šīs summas tika ņemta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Šodien iesniegtajā budžetā šādas rezerves nav. Tas gan nenozīmē, ka deputātiem netiks dota iespēja iesniegt savus priekšlikumus, uzsvēra  Mūrniece.

"Gan jau būs arī priekšlikumi, bet ir konceptuālais princips, par kuru mēs esam vienojušies, ka nebūs nekādu iespēju.

Deputāti varēs iesniegt priekšlikumus, bet ir ļoti skaidri pateikts, ka papildu fiskālās telpas deputātu priekšlikumiem nav. Atšķirībā no citiem gadiem, tas ir pateikts ļoti skaidri.

Deputātu priekšlikumi var attiekties, piemēram, uz to, kā naudu, kas ir atvēlēta kādai nozarei, izmantot efektīvāk. Un tad mēs gaidīsim arī attiecīgās nozares ministra, nozares ministrijas komentārus par to, kā viņi vērtē šos deputātu priekšlikumus," teica Saeimas priekšsēdētāja.

Finanšu ministre atzīmēja, ka tagad, piedāvājot savus uzlabojumus, deputātiem nāksies nopietnāk iedziļināties budžeta likumā. Viņasprāt, līdzšinējā prakse, kad jau iesniedzot budžeta likumu Saeimā, tajā tiek paredzēta summa, kuru deputāti var sadalīt atbilstoši saviem ieskatiem, nav veicinājusi atbildīgu pieeju.

"Tie nav bijuši priekšlikumi, kas saistīti ar kādu nozaru politikas uzlabojumu, bet vienkārši tēriņu piedāvājumi – parasti kādi pašvaldību objekti, sporta pasākumi, nevalstiskas organizācijas, kur kā resursu avots ir norādīti līdzekļi neparedzētiem gadījumiem.

Un mēs esam skaidri pateikuši, ka vismaz mēs valdībā šādus priekšlikumus, kur kā līdzekļu avots būs norādīti līdzekļi neparedzētiem gadījumiem, neatbalstīsim," teica ministre.

Budžeta likumprojektu paketē iekļauti vairāk nekā 20 dažādi likumprojekti. Saeima pirmajā lasījumā budžetu plāno skatīt 25. un 26. oktobrī, savukārt galīgajā lasījumā to paredzēts pieņemt 22. un 23. novembrī.

Jau ziņots, ka lielākais finansējuma pieaugums – 235 miljonu eiro apmērā – nākamgad veselības nozarei. Aizsardzības joma papildus saņems 126,8 miljonus eiro – finansējums šai jomai sasniegs NATO prasītos 2% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi 2018. gadā plānoti 8,75 miljardi eiro, bet izdevumi – 8,95 miljardi. Deficīts plānots 1% apmērā no IKP. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti