Robežnieku pagastā Āfrikas cūku mēris skāris vēl vienu saimniecību

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) uzliesmojis vēl vienā cūku novietnē Krāslavas novada Robežnieku pagastā, informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Slimības skartajā saimniecībā ir sešas cūkas, un tā atrodas netālu no novietnes, kurā Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu konstatēja 17. jūlijā.

Novietnē uzsākti slimības apkarošanas un ierobežošanas darbi. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas novietnē esošās cūkas tiks likvidētas.

Iepriekš Robežnieku pagastā ĀCM konstatēja saimniecībā ar 48 cūkām. PVD secināja, ka saimniecībā nav ievērotas biodrošības prasības. Piesaistīta arī Valsts policija, kura pastiprināti pievērsīs uzmanību tam, vai šajā teritorijā netiek izkautas cūkas aizdomīgi lielos apmēros vai arī izvesta gaļa, kas ir aizliegts.  

PVD informēja, ka šis trīs nedēļu laikā ir jau piektais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnēs Latvijā.

Pirmais uzliesmojums tika konstatēts Gulbenes novada Stradu pagastā, divi Madonas novada Cesvaines pagastā un divi Krāslavas novada Robežnieku pagastā.

Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts, norādīja PVD.

Vienīgais, kas var pasargāt mājas cūkas no saslimšanas ar šo nāvējošo vīrusu, ir stingra biodrošības ievērošana novietnē.

  • Cūkas nedrīkst laist ārā, lai nepieļautu to saskari ar savvaļas dzīvniekiem.
  • Cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, dārzeņus un augļus no piemājas dārza, kā arī pārtikas pārpalikumus.
  • Jābūt uzmanīgiem ar pakaišu – skaidu, salmu, siena – izmantošanu.
  • Pirms došanās kūtī obligāti jānomaina apģērbs un apavi, kā arī jāveic apavu dezinfekcija.
  • Darba rīkus, ķerras, spaiņus un citu aprīkojumu, kas tiek izmantots kūtī, nedrīkst izmantot ārpus tās.

Biodrošība ir jāievēro ikvienā saimniecībā Latvijā, kurā tiek turētas mājas cūkas, neatkarīgi no to skaita, taču īpaši uzmanīgiem šobrīd jābūt Alūksnes, Augšdaugavas, Balvu, Cēsu, Dienvidkurzemes, Dobeles, Gulbenes, Jēkabpils, Krāslavas, Kuldīgas, Limbažu, Ludzas, Madonas, Ogres, Preiļu, Rēzeknes, Siguldas, Smiltenes, Tukuma, Valmieras, Varakļānu un Ventspils novadu mājas cūku turētājiem, jo šajās teritorijās ir konstatēts vislielākais meža cūku inficēšanas gadījumu skaits.

KONTEKSTS:

Šis šogad ir jau piektais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūku novietnēs Latvijā. Pirmais uzliesmojums tika konstatēts 27. jūnijā Gulbenes novadā, divi pagājušajā nedēļā – 14. un 15. jūlijā Madonas novadā, bet 17. jūlijā uzliesmojumu konstatēja mājas cūkām Krāslavas novadā.

Pērn Āfrikas cūku mēris skāris sešas saimniecības ar kopumā aptuveni 1500 mājas cūkām, bet šogad janvārī ziņots, ka Latvijā sācies Āfrikas cūku mēra otrais vilnis, atkal palielinās slimības izplatība. Šogad mēris konstatēts 23 Latvijas novadu teritorijās kopā 301 mežacūkai.

Pirmais slimības uzliesmojums Latvijā bija 2014. gadā, un, lai gan daudzi cūku audzētāji iemācījušies ar slimību sadzīvot un ievērot biodrošības noteikumus un higiēnas pasākumus, nozari negatīvi ietekmē arī tas, ka Āfrikas cūku mēra skartās valstis nedrīkst cūkgaļu eksportēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti