PVD: Āfrikas cūku mēris cūku novietnēs – bieži vien pašu saimnieku vaina

Šogad Latvijā Āfrikas cūku mēris konstatēts jau astoņās mājas cūku novietnēs, un lielākoties vainojami paši cūku audzētāji, kuri neievēro biodrošības pasākumus, Latvijas Radio pauda Pārtikas un veterinārā dienesta Veterinārās uzraudzības departamenta direktora vietnieks Edvīns Oļševskis.

Viņš stāstīja, ka dienests nereti konstatē, – prasības ievērot piesardzību, izmantot dezinfekcijas līdzekļus netiek ievērotas, saimnieki neievēro "pamatlietas, lai pasargātu cūkas".

Piemēram, šonedēļ dienests konstatēja gadījumu, ka cūkas kādā saimniecībā turētas ārā, kas jau "vispār gadus 10 ir aizliegts".

Oļševskis norādīja, ka deviņu gadu laikā, kopš Latvijā ir atklāts Āfrikas cūku mēris, parasti slimības lielāki uzliesmojumi ir vasarā, jo tad ir lielāka meža cūku populācija, vīruss vairāk izplatās vidē, un "mēs paši esam tie, kas to ienesam cūku novietnēs".

Lai mazinātu mājas cūku saslimstību ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM), PVD inspektori ir uzsākuši intensīvas cūku novietņu pārbaudes visā Latvijā, īpaši slimības skartajos reģionos. Pastiprinātās cūku novietņu pārbaudes PVD turpinās līdz septembra beigām.

Oļševskis uzsvēra, ka pārbaužu mērķis ir izglītot saimniekus, veicināt izpratni par biodrošības nozīmi, nevis sodīt, un sodus varētu piemērot tikai kādos kliedzošos gadījumos.   

Biodrošība ir jāievēro ikvienā saimniecībā Latvijā, kurā tiek turētas mājas cūkas, neatkarīgi no to skaita, taču īpaši uzmanīgiem šobrīd jābūt Alūksnes, Augšdaugavas, Balvu, Cēsu, Dienvidkurzemes, Dobeles, Gulbenes, Jēkabpils, Krāslavas, Kuldīgas, Limbažu, Ludzas, Madonas, Ogres, Preiļu, Rēzeknes, Siguldas, Smiltenes, Tukuma, Valmieras, Varakļānu un Ventspils novadu mājas cūku turētājiem, jo šajās teritorijās ir konstatēts vislielākais meža cūku inficēšanas gadījumu skaits.

Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts, norādīja PVD.

Vienīgais, kas var pasargāt mājas cūkas no saslimšanas ar šo nāvējošo vīrusu, ir stingra biodrošības ievērošana novietnē.

  • Cūkas nedrīkst laist ārā, lai nepieļautu to saskari ar savvaļas dzīvniekiem.
  • Cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, dārzeņus un augļus no piemājas dārza, kā arī pārtikas pārpalikumus.
  • Jābūt uzmanīgiem ar pakaišu – skaidu, salmu, siena – izmantošanu.
  • Pirms došanās kūtī obligāti jānomaina apģērbs un apavi, kā arī jāveic apavu dezinfekcija.
  • Darba rīkus, ķerras, spaiņus un citu aprīkojumu, kas tiek izmantots kūtī, nedrīkst izmantot ārpus tās.

KONTEKSTS:

Pērn Āfrikas cūku mēris skāris sešas saimniecības ar kopumā aptuveni 1500 mājas cūkām, bet šogad janvārī ziņots, ka Latvijā sācies Āfrikas cūku mēra otrais vilnis, atkal palielinās slimības izplatība. 

Pirmais slimības uzliesmojums Latvijā bija 2014. gadā, un, lai gan daudzi cūku audzētāji iemācījušies ar slimību sadzīvot un ievērot biodrošības noteikumus un higiēnas pasākumus, nozari negatīvi ietekmē arī tas, ka Āfrikas cūku mēra skartās valstis nedrīkst cūkgaļu eksportēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti