Dienas ziņas

Eiropas Savienības un Latīņamerikas valstu līderiem grūti vienoties par Krievijas nosodīšanu

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Mēra dēļ likvidē visas cūkas Robežnieku pagasta fermā

PVD: Āfrikas cūku mēra skartajā fermā Robežniekos nebija ievērota biodrošība

Āfrikas cūku mēra skartajā cūku novietnē Krāslavas novada Robežnieku pagastā likvidētas visas 48 cūkas, un Pārtikas un veterinārais dienests secina, ka šajā fermā nebija ievēroti biodrošības pasākumi. Dienestā norāda – šis ir tikai sākums: slimība turpinās izplatīties.

ĪSUMĀ:

  • Fermā Robežniekos Āfrikas cūku mēra dēļ likvidētas visas 48 cūkas.
  • PVD: Šajā cūku novietnē nebija ievēroti biodrošības pasākumi.
  • PVD apsekos arī netālu esošās saimniecības, aizdomas par slimību arī tur.
  • Policija pārbauda, vai masveidā neizkauj cūkas un neizved gaļu.

 Žanna ir nu jau tukšās cūku novietnes īpašniece, kur likvidētas visas 48 cūkas. Lielākā daļa no tām ir bijuši sivēni un sivēnmātes. Sieviete ar asarām acīs stāsta un par notikušo sarunai piekrīt nelabprāt. 

"Trešdien bijām fermā un redzēju, ka cūkas ir novārgušas un slikti ēd, tomēr neko aizdomīgu nemanīju, pēcāk ceturtdien ūdeni dzēra, bet neko neēda, pārbaudījām temperatūru, bija paaugstināta, septiņi sivēni bija ar temperatūru. No sākuma padomājām, ka varbūt tā ir sarkanguļa, ieraudzījām, ka ausis kļuvušas iezilganas," stāstīja Žanna.

Pēc pāris dienām nomirusi sivēnmāte. Īpašnieki zvanījuši Pārtikas un veterinārajam dienestam, kura pārstāvji ieradās ātri vien un noņēma asins paraugus.

"No 12 paraugiem 8 bija pozitīvi, un, tā kā viņas visas uzturas vienkopus, tad skaidrs, ka saslims visas," stāstīja Žanna.

Mājas cūku novietnēs šis ir jau ceturtais uzliesmojums un pirmais Latgalē. Pārtikas un veterinārais dienests lēš, ka tuvākajā laikā varētu būt vēl jaunas vietas.

Iemesli tam ir dažādi, arī tas, ka saimnieki vienkārši neievēro noteikumus. Tieši tā arī noticis šajā saimniecībā.

PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Dzintars Jukšus stāstīja, ka "principā tā ir biodrošības elementārākā neievērošana.  Dezolīdzekļi, redzat, nav žoga, ir trīs ieejas, tas dezolīdzeklis, paklājs ir pie vienas ieejas."

Biodrošība ir jāievēro ikvienā saimniecībā Latvijā, kurā tiek turētas mājas cūkas, neatkarīgi no to skaita, norāda PVD, vēršot uzmanību uz rupjām kļūdām šajā saimniecībā Robežniekos.

"Varēja redzēt – tas dezolīdzeklis bija sagatavots mums, ikdienā viņu nelieto. Cilvēks, kas strādā katru dienu ar cūkām, nezina, kā atšķaidīt dezolīdzekli," sacīja Dzintars Jukšus.

Tuvākajās dienās PVD apsekos arī netālu esošās citas saimniecības, jo esot aizdomas, ka arī tur ir inficētas cūkas.

"Iespējams, ka rīt būs arī otrā, diemžēl. Jā, nu tas ir sākums…" secināja PVD pārstāvis.

Piesaistīta arī Valsts policija, kura pastiprināti pievērsīs uzmanību tam, vai šajā teritorijā netiek izkautas cūkas aizdomīgi lielos apmēros vai arī izvesta gaļa, kas ir aizliegts.   

Vienīgais, kas var pasargāt mājas cūkas no saslimšanas ar šo nāvējošo vīrusu, ir stingra biodrošības ievērošana novietnē.

  • Cūkas nedrīkst laist ārā, lai nepieļautu to saskari ar savvaļas dzīvniekiem.
  • Cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, dārzeņus un augļus no piemājas dārza, kā arī pārtikas pārpalikumus.
  • Jābūt uzmanīgiem ar pakaišu – skaidu, salmu, siena – izmantošanu.
  • Pirms došanās kūtī, obligāti jānomaina apģērbs un apavi, kā arī jāveic apavu dezinfekcija.
  • Darba rīkus, ķerras, spaiņus un citu aprīkojumu, kas tiek izmantots kūtī, nedrīkst izmantot ārpus tās.

KONTEKSTS:

Šis šogad ir jau ceturtais Āfrikas cūku mēra uzliesmojums mājas cūku novietnēs Latvijā. Pirmais uzliesmojums tika konstatēts 27. jūnijā Gulbenes novadā, bet pārējie divi pagājušajā nedēļā – 14. un 15. jūlijā Madonas novadā.

Pērn Āfrikas cūku mēris skāris sešas saimniecības ar kopumā aptuveni 1500 mājas cūkām, bet šogad janvārī ziņots, ka Latvijā sācies Āfrikas cūku mēra otrais vilnis, atkal palielinās slimības izplatība. Šogad mēris konstatēts 23 Latvijas novadu teritorijās kopā 301 mežacūkai.

Pirmais slimības uzliesmojums Latvijā bija 2014. gadā, un, lai gan daudzi cūku audzētāji iemācījušies ar slimību sadzīvot un ievērot biodrošības noteikumus un higiēnas pasākumus, nozari negatīvi ietekmē arī tas, ka Āfrikas cūku mēra skartās valstis nedrīkst cūkgaļu eksportēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti