Ķīnas nekustamā īpašuma nozares problēmas var izraisīt plašāku krīzi

Ķīnas līdz šim lielākā privātā nekustamā īpašuma attīstītāja "Country Garden" akciju vērtība strauji samazinājusies, pēc tam kad uzņēmums nespēja laikus atmaksāt obligāciju aizdevumus. Kompānijas finanšu problēmas var atstāt negatīvu ietekmi uz mājokļu pircējiem un finanšu iestādēm, vēl vairāk mazinot izredzes uz Ķīnas nekustamā īpašuma nozares un plašākas ekonomikas atveseļošanos tuvākajā laikā. Savukārt tas var pasliktināt globālās ekonomikas perspektīvas.

"Country Garden" akciju vērtība Honkongas biržā pirmdien samazinājās par vairāk nekā 16% līdz 0,82 Honkongas dolāriem jeb 0,10 eiro par vienu akciju. Tā bija rekordzema cena par šī Ķīnas nekustamo īpašumu milža akcijām.

Ķīnas nekustamā īpašuma nozares problēmas var izraisīt plašāku krīzi
00:00 / 03:07
Lejuplādēt

Ķīnā samazinājies pieprasījums pēc jauniem dzīvokļiem

"Country Garden" akciju vērtību straujo kritumu izraisīja kompānijas nespēja apmaksāt divus obligāciju aizdevumus ar kopējo vērtību 22,5 miljoni ASV dolāru jeb 20,5 miljoni eiro, ko var uzskatīt par niecīgu summu.

Tas liecina par nopietnām finanšu grūtībām, un tirgus analītiķi prognozē, ka uzņēmums varētu lūgt atmaksas termiņu pagarinājumu, jo tikai septembrī "Country Garden" būs jāatmaksā obligāciju aizdevumi vairāk nekā 9 miljardu juaņu jeb 1,1 miljarda eiro apmērā.

ASV investīciju bankas "Stanley Morgan" analītiķi pirmdien pazemināja "Country Garden" kredītvērtējumu līdz zemam, brīdinot, ka uzņēmuma zemā likviditāte tuvākajā laikā var palielināt saistību neizpildes iespēju.

Šī attīstītāja problēmas izgaismo arī visas Ķīnas nekustamā īpašuma nozares grūtības, kas to ir nomākušas jau vairākus gadus.

Uzkarsušais nekustamā īpašuma tirgus līdz šim ir bijis viens no Ķīnas ekonomikas dzinējspēkiem, bet kopš 2021. gada valstī ir samazinājies pieprasījums pēc jauniem mājokļiem, izraisot vairāku nekustamā īpašuma attīstītāju maksātnespēju. No tiem pazīstamākais ir uzņēmums "Evergrande".

Nekustamā īpašuma tirgus problēmas kavē Ķīnas izaugsmi

Ziņu aģentūras "Bloomberg" Ķīnas ekonomikas eksperte Rebeka Čuna Vilkinsa norādīja, ka investori ir nopietni satraukušies par "Country Garden" iespējamo maksātnespēju vai pat sabrukumu.

Savukārt tas varētu izraisīt arī citu Ķīnas nekustamā īpašuma attīstītāju defoltu jeb nespēju izpildīt savas kredītsaistības, kam būtu negatīva ietekme uz Ķīnas ekonomiku kopumā.

"Ja Ķīnai būs grūtības atjaunot izaugsmi, tas, protams, ietekmēs globālo ekonomiku. Šīs nekustamā īpašuma tirgus problēmas ir ārkārtīgi kavējušas Ķīnas izaugsmi.

Būtu jāpievērš uzmanība arī tam, vai notiekošais nekustamā īpašuma tirgū izraisīs sociālos nemierus Ķīnā.

Pēc "Evergrande" defolta Ķīna pieredzēja hipotekārā kredīta maksājumu boikota vilni, kas piespieda Pekinu iejaukties un mēģināt nodrošināt, ka cilvēki saņemtu mājokļus, kurus viņi bija iegādājušies. "Country Garden" attīsta četras reizes vairāk projektu nekā "Evergrande". Tāpēc pastāv liela iespēja, ka mājokļu īpašnieki var tikt ietekmēti," sacīja Vilkinsa.

Nekustamā īpašuma tirgus problēmas ir tikai viens no faktoriem, kas nopietni kavē centienus panākt Ķīnas ekonomikas stabilu atkopšanos pēc Covid-19 pandēmijas.

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka Ķīnas eksports jūlijā ir piedzīvojis lielāko kritumu pēdējo trīs gadu laikā, bet Ķīnas ekonomikā ir iestājusies deflācija, jo pagājušajā mēnesī patēriņa cenas samazinājās pirmo reizi vairāk nekā divu gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti