Zimbabvē ar jaunu «zelta valūtu» mēģina atjaunot iedzīvotāju uzticību vietējai naudai

Zimbabvē pirms mēneša apgrozībā tika laista jauna valsts valūta. Āfrikas kontinenta dienvidos esošā valsts ilgstoši mēģina stabilizēt ekonomiku. Tā savulaik atteicās no savas nacionālās valūtas par labu ārzemju valūtām. Neskatoties uz to, ka šī valūta ir piesaistīta zeltam un ārvalstu valūtu grozam, daudzus nepārliecina jaunā maksājuma līdzekļa stabilitāte. Turklāt daudzi turpina veikt darījumus ASV dolāros.

Zimbabves jaunā valūta
00:00 / 04:50
Lejuplādēt

"Zimbabwe Gold" jeb, tulkojot no angļu valodas, "Zimbabves zelts" – zigs (ZiG) – tāds nosaukums ir piešķirts jaunajai Āfrikas dienvidu valsts valūtai. Kopš 2009. gada šis ir kārtējais mēģinājums atjaunot nacionālo valūtu, šī gada aprīļa sākumā aizstājot pirms pieciem gadiem ieviesto valūtu, kura nesa Zimbabves dolāra nosaukumu.

Šis dolārs nav saistīts ar 2009. gadā no apgrozības izņemto Zimbabves dolāru. Tolaik hiperinflācija sasniedza tādus rādītājus, ka Zimbabves dolārs pasaulē bija izpelnījies ievērību ar ļoti augsta nomināla banknotēm triljonu dolāru vērtībā.

Daudzi kā maksājumu līdzekli izmanto ASV dolārus

Līdz šī gada aprīlim, kad tika ieviests jaunais norēķinu līdzeklis, Zimbabves Rezervju banka, kas ir valsts centrālā banka, mēģinājusi cīnīties ar inflāciju, laižot apgrozībā gan digitālu norēķinu līdzekli, gan arī zelta monētas.

Taču tas neatjaunoja sabiedrības uzticību vietējai valūtai. Līdzšinējais Zimbabves dolārs kopš šī gada sākuma zaudēja 70 procentus no savas vērtības.

Daudzviet apgrozībā, īpaši melnajā tirgū, par galveno maksājumu līdzekli saglabājās ASV dolārs. Lēsts, ka ASV dolārs tiek izmantots 80 procentos no visiem darījumiem Zimbabvē.

Atbildīgās iestādes ar jaunas vietējās valūtas palīdzību cer mazināt amerikāņu dolāru izmantošanu apritē. Jaunā Zimbabves zelta valūta aprīļa sākumā tika laista apgrozībā kā elektronisks maksājumu līdzeklis, bet aprīļa beigās ieviestas arī banknotes un monētas.

Lai sekmētu jaunās valūtas apriti, valdība ir sākusi cīņu pret nelikumīgiem valūtas tirgotājiem. Otrdien tā paziņoja, ka drīzumā nāks klajā ar noteikumiem, kas būs saistoši tirgotājiem, lai ievērotu oficiālo maiņas kursu.

Aģentūra "Reuters" norāda, ka oficiālajā tirgū Zimbabves valūta saglabā stabilas pozīcijas, bet melnajā tirgū apmaiņā pret ASV dolāru to pārdod par 65 procentiem no tās vērtības. Ne visi tirgotāji un valdības iestādes pieņem jauno valūtu – atsevišķos gadījumos darījumus var veikt tikai ASV dolāros.

Bažas par drošību

Satraukumu sabiedrībā raisījis trīs nedēļu ilgais termiņš, kurā iedzīvotājiem vajadzēja samainīt līdzšinējos maksājumu līdzekļus pret jauno valsts valūtu. Kopumā par jaunās valūtas lietderīgumu sabiedrībā valda dažādi viedokļi.

"Esmu pārliecināta, ka tagad, kad ir "Zimbabves zelts", visi darījumi būs vieglāki, mēs varēsim vieglāk iepirkties. Bija grūti, īpaši pasažieru autobusā, kur cilvēki kāvās un kliedza par atlikumu," stāsta bankas kliente Tafadzva Zinhumve.

Citai bankas klientei Sūzanai Čikumenei ir bažas par jaunās valūtas drošību.

"Man bail, ka cilvēki mani apkrāps, jo es nesaprotu tās vērtību. Mums vajag kādu, kas pamāca. Es prasīju bankā, viņi teica, ka nezina."

Cer uz sabiedrības atbalstu

Pagājušās nedēļas otrajā pusē Dienvidāfrikā notika Zimbabves investīciju samits, kas tika organizēts ar mērķi piesaistīt investorus, lai tie varētu ieguldīt valstī.

Zimbabves finanšu ministrs Mthuli Nkube pauda, ka valstij pēc pandēmijas ir viena no straujāk augošākajām ekonomikām reģionā, un uzsvēra, ka banka būs atklāta, daloties informācijā par tās rīcībā esošajām rezervēm.

Centrālās bankas pārvaldnieka vietnieks Inosents Matše arī pauda cerības par jaunās valūtas pieņemšanu sabiedrībā, gan nelabprāt atzīstot, ka pastāv problēmas ar uzticības gūšanu.

"Sajūta uz vietas ir, ka sabiedrība beidzot [redz] valūtu, ko var izmantot. Pēc skaitļiem esam konstatējuši, ka tās lietojuma dzīvotspēja ir pieaugusi. Es zinu, ka ir atsevišķi [sabiedrības] elementi, kas grib domāt, ka tās pieņemšanas rādītāji ir trūcīgi. Jā, patiešām, vajag vairāk darīt, lai sabiedrība būtu pilnīgi informēta par jauno valūtu. Es varu teikt, šī ir jauna pieredze – beidzot cilvēki saprot, ka to pilnīgi nodrošina aktīvi."

Valdība apņēmusies mācīties no pagātnes kļūdām

Ekonomiste Hepinesa Zengeni sarunā ar "Associated Press" skaidroja, kas būtu jādara valdībai, lai atgūtu sabiedrības uzticību nacionālajai valūtai.

"Tas ir atkarīgs no valdības, lai tā spētu sevi uzturēt un būt disciplinēta, ka viņi turēsies pa gabalu no naudas drukātuves. Tad cilvēki sāks lēnām un pakāpeniski pieņemt vietējo valūtu. Un tad vairs nebūs vajadzība pēc alternatīva tirgus."

Par to, ka Zimbabves valdība šoreiz varētu būt mācījusies no savām kļūdām, liecina valsts centrālās bankas pārvaldnieka Džona Mušajanvanhu teiktais mediju pārstāvjiem, ka atšķirībā no saviem priekšgājējiem viņa vadībā netiks pieļauta "bezatbildīga" naudas drukāšana.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti