Krāpnieki uzdarbojas arī kurināmā jomā – uzdodas par tirgotājiem, bet malku nepiegādā

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir saņēmis vairākas patērētāju sūdzības par nesaņemto kurināmo – briketēm vai malku, ko pasūtījuši un apmaksājuši.

Patērētāji pasūtījumus veikuši gan interneta mājaslapās, gan atsaucoties sludinājumiem. Pārdevēji klientiem izrakstījuši priekšapmaksas rēķinus, kuros norādīti komersanta rekvizīti; tie norādīti arī konkrētajās mājaslapās. Patērētāji veikuši apmaksu, bet pasūtījumus nav saņēmuši.

Risinot strīdus, atklājies, ka bankas konti, uz kuriem patērētāji veikuši naudas pārskaitījumus, nepieder komersantiem, kuru nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese norādīti mājaslapās vai priekšapmaksas rēķinos. Līdz ar to patērētāji veikuši samaksu nezināmām personām.

Lai apmānītu patērētājus, tiek izveidotas viltus interneta mājaslapas, kurās tiek norādīti citu komersantu rekvizīti – nosaukums, reģistrācijas numurs un juridiskā adrese. Faktiski nav saistīti ar veiktajiem pirkumiem. Savukārt norādītie bankas kontu numuri un kontaktinformācija pieder personām, kuras veic krāpnieciskās darbības.

PTAC vērsa uzmanību, ka, veicot pārskaitījumu, banka nepārbauda, vai bankas konts, uz kuru tiek veikts pārskaitījums, pieder personai, kura tiek norādīta kā maksājuma saņēmējs.

Pirms priekšapmaksas, iegādājoties kurināmo, PTAC aicina:

  • Izvēlēties iespēju maksāt pēc pasūtījuma saņemšanas.
  • Noskaidrot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datu bāzē, vai mājaslapa ir reģistrēta kā pārdevēja struktūrvienība.
  • Pārbaudīt par pārdevēju pieejamo informāciju internetā, veikt kontrolzvanu.
  • Pārbaudīt informāciju un darbības veidus, pievērst uzmanību, vai saskan nosaukums ar reģistrācijas numuru.
  • "Who.is" datu bāzē iegūt informāciju par domēna vārda lietotāju.
  • Pievērst uzmanību mājaslapas noformējumam – neveikli teksti, nepabeigtības izjūta u.tml.
  • Salīdzinot ar citiem komersantiem, izvērtēt, vai netiek piedāvāta aizdomīgi zema cena.

Ja vien iespējams, iesaka kurināmo iegādāties klātienē vai pasūtīt uzņēmumā, kas atrodas netālu, lai nepieciešamības gadījumā varētu aizbraukt un pārliecināties, vai konkrētais uzņēmums tiešām tur atrodas. Kā arī vienmēr būtiski pievērst uzmanību norādītajām mērvienībām (sters, kubikmetrs, berkubs). Visdrošāk ir kurināmo iegādāties no komersantiem, kuri ar šo uzņēmējdarbību nodarbojas gadiem ilgi un par kuriem ir labas klientu atsauksmes.

PTAC arī norādīja – godīgi komersanti, kuri rūpējas par saviem klientiem, vienmēr nodrošinās servisu, gan norādot informāciju par sevi, gan būs viegli pieejami komunikācijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti