Trīs saimniecībās konstatēts aveņu virālās pundurainības vīruss

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) trīs saimniecībās šovasar konstatējis aveņu virālās pundurainības vīrusu. Tā gan nav karantīnas slimība, taču slimie augi audzētājiem ir jāiznīcina. Pastiprinātās stādaudzētavu pārbaudēs kopumā dienests augu fitosanitāro stāvokli audzētavās patlaban vērtē kā labu.

Trīs saimniecībās konstatēts aveņu virālās pundurainības vīruss
00:00 / 03:02
Lejuplādēt

VAAD inspektori pastiprināti pārbauda augļkoku un ogulāju stādaudzētāvas, kā arī dekoratīvo augu un meža reproduktīvā materiāla audzētavas.

Šovasar veiktas ap 160 pārbaudes un noņemti teju 300 paraugi dažādu augu slimību noteikšanai.

VAAD Augu karantīnas departamenta direktore Gunita Šķupele norādīja, ka līdz šim stādaudzētavās nav atklāti kādi īpaši bīstamie karantīnas organismi. Taču dažās stādaudzētavās uzieta kāda mazāk kaitīga augu slimība.

"Trīs stādu audzētavās ir konstatēts viens regulētais nekarantīnas organisms, kas ir aveņu virālās pundurainības vīrusu. Tas ir šogad konstatēts pirmo reizi, bet tas var būt bīstams, ja tiešām vīrusa koncentrācija audzētavā ir liela. Šie ir atsevišķi gadījumi ar ļoti minimālām pazīmēm un inficētie augi tiks iznīcināti. Taču, ja aveņu lapas kļūst raibas – dzeltenzaļas, tad vajadzētu vērsties pie mums," klāstīja VAAD pārstāve.

Latvijas Stādu audzētāju biedrības valdes priekšsēdētājs, stādaudzētavas "Dimzas" vadītājs Andrejs Vītoliņš norādīja, ka

bez dienesta pārbaudēm īpaši būtiska ir tieši pašu stādu audzētāju paškontrole ikdienā.

"Tas nozīmē, ka tu ne tikai audzē, bet arī pastāvīgi veic paškontroles pasākumus un, pārdodot savus augus, garantē, ka tajos nav šo slimību un kaitēkļu. Faktiski vārds "ierobežot" ir atslēgas vārds, jo mēs diez vai spēsim visu apkarot, kas mums nāk virsū. Jāņem vērā arī klimatisko apstākļu izmaiņas un dažādu slimību un kaitēkļu izplatības areāls paplašinās," atzīmēja Vītoliņš.

Pašmāju audzētavās pēdējo gadu aktualitāte ir bakteriālās iedegas riski, tāpat Vītoliņš arī norādīja, ka satraucoši ir gadījumi, kad slimības tiek konstatētas no citām valstīm ievestajos augos, ko vietējie audzētāji nevar ietekmēt.

"Ja vietējo audzētavu izkontrolē divas vai trīs reizes gadā, tad risks, ka notiks straujš slimības uzliesmojums, ir visai minimāls, bet uzņēmumi, kas ieved augus reizi divās nedēļās vai mēnesī, tad dienests nespēj tik bieži pie viņiem ierasties un katru augu apskatīt. Un tie gadījumi, kad tiek konstatētas dažādas slimības šajos augos, tie satrauc vairāk, nekā gadījumi vietējās audzētavās. Jāsaka, ka arī šie gadījumi ir bijuši visai bīstami, ir bijušas priežu slimības, kuru dēļ nācies pat veselas partijas iznīcināt, tāpat bijuši arī bakteriālās iedegas gadījumi Latvijas audzētavās," atzina Vītoliņš.

VAAD patlaban kopumā stādaudzētavu stāvokli vērtēja kā labu un atkārtotās pārbaudēs dosies tuvāk rudenim, pirms izaudzēto augu tirgošanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti