Lauksaimniekiem palielina valsts atbalstu īstermiņa aizdevuma veidā

Šogad pieejamais valsts atbalsts īstermiņa aizdevuma veidā lauksaimniekiem ir palielināts no 40 uz 60 eiro par ilgtspēju sekmējošam ienākumu pamatatbalstam pieteikto hektāru, 4. jūlijā apstiprināja valdība. 

Tādējādi īstermiņa aizdevums lauksaimniekim pieaudzis par 20 eiro.

Tiem lauksaimniekiem, kuri šogad jau saņēma valsts atbalstu īstermiņa aizdevuma veidā 40 eiro apmērā par hektāru, ir atkārtoti jāiesniedz iesniegums Lauku atbalsta dienestā, lai saņemtu atbalsta starpību – 20 eiro par pieteikto hektāru. 

Šogad lauksaimniecības nozare ir piedzīvojusi īpaši nelabvēlīgus laika apstākļus – stipras salnas un sausumu, kas radīja būtisku kaitējumu.

Šī ir iespēja lauksaimniekiem saņemt ilgtspēju sekmējošo ienākumu pamatatbalsta avansa maksājumu agrāk bezprocentu īstermiņa aizdevumu veidā.

KONTEKSTS:

Sausuma dēļ ir bažas par gaidāmo ražu. Uztraukums ir arī ganāmpulku saimniekiem, jo klāt ir lopbarības gatavošanas laiks, bet zāle nav augusi, daudzviet pat izdegusi.

Ilgstošā sausuma ietekmē Latgales saimniecībām lopbarības un graudu raža atkarībā no kultūras un audzēšanas metodēm šogad varētu būt līdz pat 50% mazāka, nekā sākotnēji prognozēts. Latgales Ražojošo lauksaimnieku apvienība Zemkopības ministrijai ir nosūtījusi aicinājumu izsludināt ārkārtējo situāciju, kas ļautu īstenot vairākus atbalsta pasākumus sausuma negatīvo seku pārvarēšanai.  

Lai palīdzētu lopkopjiem  Latvija vēlas panākt atkāpes no Eiropas Savienības (ES) noteikumiem, lai atvieglotu lopbarības iegūšanu, bet par kompensācijām lauksaimniekiem varēs runāt rudenī, kad būs zināmi zaudējumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti