Panorāma

"Bild": Rietumvalstu specdienesti neuzticas Vācijai

Panorāma

Panorāma

"Indexo" banku varētu atklāt vasarā

Jauno «Indexo» banku pēc licences saņemšanas varētu atklāt vasarā

Jau drīzumā varētu būt gaidāms Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmums – ļaut vai neļaut Latvijā atvērt jaunu banku "Indexo". Paši bankas veidotāji uz savām izredzēm kredītiestāžu tirgū skatās optimistiski. Līdzīgi arī regulators un finanšu ministrs, kas cer, ka banka varētu palielināt tik ļoti nepieciešamo konkurenci banku sektorā.

"Indexo" šobrīd tirgū pazīstams kā pensiju pārvaldītājs. Kompānijas vadītājs Valdis Siksnis lepojas, ka pāris gadu laikā uzņēmums kļuvis par nozares trešo lielāko spēlētāju un pamatīgi "sapurinājis" tirgu. Šobrīd to pašu "Indexo" vēlas arī banku sektorā, paredzot tuvāko gadu laikā "izkarot" 4 vai 5 procentus banku nozarē, kas gan kā prognoze esot ļoti pieticīga.

"Katrā ziņā ambīciju mums netrūkst un mēs esam apņēmības pilni dot savu ieguldījumu, impulsu konkurences veicināšanai Latvijas banku sektorā, kas ir ārkārtīgi nepieciešama," sacīja Siksnis.

Arī finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") norādīja, ka jebkura jauna spēlētāja ienākšana banku sektorā vērtējama ļoti pozitīvi: 

"Kaut gan tai pašā laikā es varu teikt, ka arī šobrīd ārēji citas valstis... Nu jau tagad tādi nopietni tirgus spēlētāji arī vērtē Baltijas tirgu kā potenciālu ienākšanas punktu."

Lai Latvijā izveidotu jaunu banku, kopš 2014. gada nepietiek tikai ar Latvijas Bankas atzinumu. Gala lēmumu par licences izsniegšanu pieņem ECB Frankfurtē. Latvijas Banka norādīja, ka šī Latvijai būs pirmā pieredze, kad lēmums pieņemts sadarbībā ar ECB.

Gala atbildi no ECB "Indexo" gaida līdz 22. aprīlim, tomēr termiņš var arī tikt pagarināts, ja ECB rastos papildu jautājumi. Ja licenci "Indexo" iegūtu jau aprīlī, banka darbu varētu sākt vasaras pirmajā pusē. Pēc licences iegūšanas vairs tikai būšot jāsakārto pāris tehniskie jautājumi.

"Indexo" banka būšot kā apvienojums starp tā saucamo "Fintech" nozari, kas apzīmē tehnoloģijās balstītus finanšu pakalpojumus, un tradicionālu banku, norādīja topošās bankas pārstāvji.

"Indexo" plāno, piemēram, arī izsniegt kredītus un piedāvāt citus pakalpojumus, ko "Fintech" kompānijas parasti neveic. Bet vienlaikus tai nebūtu savu bankomātu un būtu tikai viena filiāle Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti