Panorāma

Ukraiņu brīvprātīgie: Jebkurš savā virtuvē var ražot frontei

Panorāma

Panorāma

Mājokļu kredītu tirgū gaida aktivitātes pieaugumu

Mājokļu kredītu tirgū šogad sagaida aktivitātes pieaugumu

Neraugoties uz to, ka Eiropas Centrālās bankas bāzes likmes joprojām ir to vēsturiski augstākajā līmenī un iestāde arī nav devusi nekādus signālus, ka jau tuvākajā laikā tās varētu tikt samazinātas, "Euribor" likmēs neliels, bet samazinājums jau ir. Tas nozīmē, ka tieši hipotekārajā kreditēšanā augstākais procentlikmju punkts varētu būt jau pārvarēts, un šogad hipotekāro kredītu tirgū tiek prognozēta izaugme.

Procentu likmju pieaugums uz Latvijas mājokļu kreditēšanas tirgu neatspēlējās tik ievērojami kā citās valstīs, norādīja Latvijas Bankas ekonomists Andrejs Kurbatskis. Viņš skaidroja, ka Latvijā hipotekārā kreditēšana zemā līmenī bijusi jau ilgstoši, tādēļ faktiski daudz zemāk, kur krist, nav:

"Mums mājokļa kredīti veido tikai 12% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Kopumā Eirozonā šis rādītājs pārsniedz 30%. Un šajā ziņā mums tāda liela potenciāla vairāk krist nav."

Tirgus sabremzēšanos pērn izjutušas arī bankas.

Pagājušajā gadā 11 mēnešos hipotekārajos kredītos izsniegtā kopējā summa mazinājusies par 15%. Pie vainas gan palielinātās procentu likmes, gan augstā dzīves dārdzība, gan arī neskaidrība par nekustamo īpašumu tirgu.

Bankā "Citadele" skaidroja, ka visi minētie apstākļi tik lielu ietekmi neatstāja uz nosacīti lētākiem, piemēram, sērijveida dzīvokļiem. Lielāku – uz dārgiem mājokļiem. "Ietekmētas tika tādas tiešām lielākas summas – virs 100 000. Lielākas privātmājas un dzīvokļi jaunajos projektos," skaidroja bankas "Citadele" sadarbības partneru attiecību vadītājs Artis Zeiļa.

Tikmēr "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Latvijā Normunds Dūcis norādīja, ka jauno projektu attīstītāji kļūst piesardzīgāki:

"2024. gadā ir plānots uzcelt jau tikai 1100 jaunu mājokļu, kas varbūt ir nedaudz mazāk nekā iepriekšējos gados."

Bankas gaida "atliktos lēmumus"

Neskatoties uz šo samērā skeptisko attieksmi tieši no jaunu mājokļu attīstītājiem, neliela izaugsme hipotekāro kredītu tirgū šogad tiek prognozēta. Iepriekš minēto apstākļu dēļ daudzi savus pirkumus līdz šim atlikuši.

"Tie atliktie lēmumi – mums ir ticība –, ka ir uzkrājušies. Jo vēlme iegādāties lielāku, skaistāku, energoefektīvāku mājokli ir.

Tāpēc ir gaidāms, ka šogad tie atliktie lēmumi varētu tikt pieņemti, un ir vairāki apstākļi tam, lai šis gads būtu labāks nekā pagājušais," sacīja Zeiļa.

Šādus lēmumus pieņemt varētu paredzētie "Euribor" likmju samazinājumi, ko finanšu tirgu prognožu rezultātā savos piedāvājumos sākušas iecenot arī bankas.

""Euribor" likme kā tāda nu jau vairākas nedēļas vai pat mēnešus sāk jau lejupslīdēt. Kā vēl viens pierādījums tam ir tas, ka 12 mēnešus "Euribor" likme jau ir zemāka par 6 mēnešu likmi, kam pēc definīcijas vajadzētu būt otrādi," skaidroja Dūcis.

Lielāku izrāvienu tirgū gan bankas paredz vasarā – jo ierasts, ka cilvēki labprātāk maina mājokli tieši gada siltajā laikā. Tāpat tieši vasarā Eiropas Centrālā banka varētu mazināt savas bāzes likmes, norāda eksperti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti