Par hipotekāro kredītu pārfinansēšanu interese pagaidām nav ļoti liela

Vēl nesen hipotekāro kredītu pārkreditēšana maksāja no 400 līdz 600 eiro, bet šobrīd situācija ir būtiski mainījusies – patērētājam vairs nav jātērē laiks, lai pārkreditētos no vienas bankas uz citu, jo lielākos ar pārkreditēšanos saistītos darbus savā starpā veic bankas. Šis regulējums attiecas gan uz banku, gan nebanku kredītētājiem. Pagaidām interese par šo procesu nav ļoti liela, jo daļa kredītņēmēju saņem kompensācijas par "Euribor" likmes pieaugumu, bet nākotnē tā noteikti augs un jaunais regulējums varētu veicināt arī lielāku banku konkurenci. 

Par hipotekāro kredītu pārfinansēšanu interese pagaidām nav ļoti liela
00:00 / 04:07
Lejuplādēt

Lai mazinātu "Euribor" procentu likmju dēļ pieaugušo kredītmaksājumu slogu, mājokļa kredīta ņēmējiem, kas kredīta līgumus noslēguši līdz 2023. gada 31. oktobrim, vienu gadu kompensē procentu maksājumus 30% apmērā. 

Finanšu nozares asociācijas vecākais padomnieks juridiskajos jautājumos Edgars Pastars stāstīja, ka tieši kompensāciju izmaksa šobrīd ietekmē hipotekāro kredītu pārkreditēšanu.

Viņš sacīja: "Par spīti varbūt mūsu skepsei, ka apstākļos, kad kompensācija par "Euribor" pieaugumu refinansētam kredītam nepienāktos, ja viņš refinansēts pēc 1. novembra, tik un tā cilvēki rēķina un vērtē, un arī ir vairāki darījumi, kur šāda refinansēšanās notiek jau šobrīd. Jaunā banka šāda standarta pārkreditēšanas procesā var paredzēt arī to, ka tiek izsniegts lielāka apmēra kredīts, tiek piešķirta papildu summa, piemēram, remontam. Lai patērētājam šis viss process notiek maksimāli vienkārši un ātri, ir sagatavoti arī dažādi dokumentu paraugi, kas ir pieejami saziņā ar Finanšu nozares asociāciju."

Advokātu biroja "Walless" vecākā juriste Sigita Vāce-Vecvagare stāstīja, ka pārkreditēšanas procesam ir jānotiek divu mēnešu laikā, maksa par jaunā hipotekārās kreditēšanas līguma noformēšanu vai kredīta izsniegšanu nevar būt lielāka par vienu procentu no jaunā hipotekārā kredīta summas un patērētājam ir tiesības sadalīt šo maksu trijos maksājumos.

"Kad zvērinātam notāram ir pilna šo dokumentu pakete no visām trim iesaistītajām pusēm, tad notiek ķīlas tiesību pārgrozīšana un ieraksts zemesgrāmatā, un principā patērētājam šajā brīdī viss process ir noslēdzies, jo savstarpējos norēķinus kārto abi kredīta devēji. Tātad pārkreditēšanās no esošā kredītdevēja puses ir pilnīgi bez maksas, izņemot vienu niansi – ja ir fiksētā procentu likme, tad gan vecā banka ir tiesīga saņemt godīgu un objektīvi pamatotu kompensāciju. Bet, ja ir šī mainīgā likme, kas arī ir šo visu grozījumu iemesls, tad kompensāciju esošais kredītdevējs nav tiesīgs prasīt. Un vēl kas ir būtiski, ņemot vērā šo juridisko niansi, ka ķīlas tiesība tiek pārgrozīta, no šīs summas ir atbrīvots patērētājs, ja nepalielinās darījuma summa," atzīmēja Vāce-Vecvagare.

Iespēju pārkreditēt hipotekāros kredītus savās mājaslapās sākuši piedāvāt arī nebanku kreditētāji, bet Pastars no Finanšu nozares asociācijas vērtēja, ka nebanku kredītu ņēmēji diez vai pārkreditēs kredītus uz komercbankām.

"Man ir novērojumi, ka nebanku aizdevēji nav agresīvi ienākuši tirgū, lai paņemtu banku klientus, bet jāteic, ka atsevišķi nebanku aizdevēji savās mājaslapās ir norādījuši informāciju par pārkreditēšanos un iespējām, kopumā šo redz kā iespēju, bet skaidrs, ka tas nav viņu mērķa klients – pārvilināt no bankām aizņēmējus," sacīja Pastars. 

Nebanku kreditētājus uzrauga Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Centra Patērētāju tiesību uzraudzības departamenta direktora vietnieks Andis Priedītis stāstīja, ka no visiem nebanku kreditētājiem astoņi izsniedz kredītus, kas nodrošināti ar nekustamā īpašuma hipotēku.

"Viņu kredītportfelī pašlaik atrodas aptuveni 40 miljoni, gadā tiek noslēgti nedaudz vairāk par 500 līgumiem, un, tā kā šīs gada procentu likmes hipotekāriem kreditēšanas līgumiem ir aptuveni 17% un kredītiestādes var piedāvāt arī zemākas, ļoti iespējams, ka daļa kredītņēmēju izmantos  iespēju pārkreditēt šos kredītus, kas izsniegti, pie patērētāju kredītiem uz bankām. Un iespējams, ka kāda banka, veidojot konkurenci, varētu šos kredītus pārkreditēt arī pie sevis," pauda Priedītis.

Ļoti iespējams, ka, uzzinot par kredītņēmēju vēlmi pārkreditēt hipotekāro kredītu, arī esošā banka vai nebanku kreditētājs var patērētājam piedāvāt izdevīgākus nosacījumus un zemākas procentu likmes. 

KONTEKSTS:

Pērnā gada 6. decembrī pieņemti grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā par hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu ar mērķi kompensēt kredītu procentus hipotekāro kredītu ņēmējiem mājokļa iegādei vai būvniecībai. Tas lemts, lai aizsargātu sabiedrības labklājību, ņemot vērā "Euribor" likmes kāpuma un inflācijas rezultātā pieaugušo kredīta maksājumu un patēriņa cenu radīto būtisko izmaksu slogu mājsaimniecībām.

Procentu maksājumu kompensācija attiecas uz hipotekārajiem kredītiem, par kuriem līgums noslēgts līdz pērnā gada 31. oktobrim un kuru atlikums nepārsniedz 250 tūkstošus eiro. Vienlaikus Saeimā apstiprināti likuma grozījumi, kas pāreju no viena hipotekārā kredīta devēja pie cita padarījuši lētāku un vienkāršāku.

Hipotekārie kredīti Latvijā izsniegti aptuveni 124 tūkstošiem aizņēmēju – ap 14% no kopējā iedzīvotāju skaita, apkopojusi Finanšu nozares asociācija. Ap 72% kredītņēmēju aizdevuma maksājums mēnesī nav audzis vairāk par 100 eiro. Pēc banku datiem, tikai 0,5% klientu nespēj tikt galā ar savām kredītsaistībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti