Dialogs ar tradīcijām. Baltijas Dejas platforma iepazīstinās ar jaunāko reģiona laikmetīgajā dejā

No 9. līdz 11. februārim jau trešo reizi norisināsies Baltijas Dejas platforma – nozīmīgs, starptautisks, trīs Baltijas valstu kopīgi kūrēts notikums, kas iepazīstina ar jaunākajām Baltijas reģiona laikmetīgās dejas izrādēm un māksliniekiem gan plašu publiku, gan kultūras profesionāļus.

Pirmo reizi Baltijas Dejas platforma notika Viļņā 2019. gadā, bet pirms diviem gadiem, 2022. gadā – Tallinā. Šogad par šī dejas nozarei būtiskā pasākuma norises vietu izvēlēta Rīga, "H2O6 kvartāls".

Šoreiz Baltijas Dejas platforma pulcēs vairāk nekā 100 viesus – dejas profesionāļus (kuratorus, producentus, kritiķus) no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī 23 citām pasaules valstīm. Platformas norisē iesaistīti teju 100 Baltijas skatuves mākslinieki.

Lai gan lielākā daļa platformas pasākumu ir pieejami tikai reģistrētiem viesiem un jau ir pilnībā rezervēti, dažas izrādes būs iespēja redzēt arī plašākai sabiedrībai – lietuviešu mākslinieku Dovida Strimaiša (Dovydas Strimaitis) laikmetīgās dejas izrādi "A Duet", Lukasa Karveļa (Lukas Karvelis) izrādi "Yet Another Day in Paradise", Gretes Šmitaites (Grėtė Šmitaitė) izrādi "Cracks", kā arī igauņu mākslinieču Hannas Kritenas Tangso (Hanna Kritten Tangsoo) un Sigridas Savi (Sigrid Savi) laikmetīgās dejas izrādi "Cowbody. Oh Wow, It's You!".

Baltijas Dejas platforma
Baltijas Dejas platforma

Baltijas Dejas platformas programmā iekļautās laikmetīgās dejas izrādes un mākslinieku prezentācijas no 77 Baltijas valstīs dzīvojošo mākslinieku iesniegtajiem pieteikumiem atlasīja starptautiska žūrija – Jūlija Asperska (Julia Asperska, Polija), Pedru Barreiru (Pedro Barreiro, Portugāle), Johanna Ikola (Johanna Ikola, Somija), Bušs Hārtshorns (Bush Hartshorn, Lielbritānija) un Gergejs Tallo (Gergely Talló, Ungārija).

Žūrija izcēla Baltijas laikmetīgās dejas ainas daudzveidību, norādot, ka iesniegtie darbi ir gan konceptuāli, gan tehniski spēcīgi un vienlaikus atspoguļo dejas nozīmīgumu, kas, veidojot dialogu par sabiedrībā aktuālām tēmām, pārsniedz skatuves robežas.

Platformai izvēlētās izrādes aptver plašu dejas un kustību pieeju spektru – no minimālisma, kontemplācijas un atkārtojumos balstītiem darbiem līdz iespaidīgām, žanru robežas šķērsojošām izrādēm, no solo darbiem līdz kolektīvām horeogrāfijām.

Baltijas Dejas platformas programma sniegs iespēju nodoties pašrefleksijai, sarežģītības un vienkāršības novērtēšanai, dialogam ar dejas tradīcijām un radikāla maiguma pieredzei. Izrādes arī piedāvās eksperimentus ar sabiedrības gaidām, normām un lomām, spekulatīvu naratīvu veidošanu un alternatīvu esības veidu izmēģināšanu.

Papildus oficiālajai Baltijas Dejas platformas programmai 8. un 12. februārī būs skatāmas Latvijas dejotāju un horeogrāfu izrādes.

Baltijas Dejas platforma ir laikmetīgās dejas skate trīs dienu garumā, kuru rīko trīs organizācijas: Igaunijas Neatkarīgā dejas skatuve "Sõltumatu Tantsu Lava" (STL), Latvijas Dejas informācijas centrs un Lietuvas Dejas informācijas centrs. Platformas galvenie mērķi ir Baltijas laikmetīgās dejas popularizēšana, vietējo un starptautisko sakaru veicināšana, kā arī jaunu iespēju radīšana māksliniekiem un dejas profesionāļiem reģionā.

Baltijas Dejas platformas rīkošanu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Baltijas Kultūras fonds, Valsts kultūrkapitāla fonds, Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programma "Kultūra" (Nordic Culture Point) un "Kokmuižas alus".

Ar programmu iespējams iepazīties tīmekļa vietnē balticdance.org.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti