Spēlmaņu nakts

Gada mazās formas izrāde – "Nelabie. Pēc Dostojevska"

Spēlmaņu nakts

Gada lielās formas izrāde – "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums"

Gada balvas teātrī "Spēlmaņu nakts" apbalvošanas ceremonija

Piecas «kapeikas» par «Spēlmaņu nakti». Teātra balvas spilgtākie mirkļi

Eduarda Smiļģa dzimšanas dienas vakarā ik gadu svinam Latvijas teātru sasniegumus aizvadītajā sezonā, bet "Spēlmaņu nakts" ceremonija, kā jau teātrī, mēdz ienest dažādas negaidītas improvizācijas, emocijas un ķezas.

Jociņi vai "jociņi"

Šogad pēc "Spēlmaņu nakts" soctīklos, šķiet, galvenās diskusijas ir nevis par to, kuram tika un kuram netika balvas, bet – vai joki bija vai nebija smieklīgi.

Paulīna Druka

...un vēl četras baleta solistes – Jūlija Brauere, Sabīne Strokša, Emma Lagūna, Izabella Monastirska-Urtāne.

Kad man personīgi bija skaidrs, ka runātos jokus laikam līdz galam nesapratīšu, veldzējos dejas priekšnesumos un etīdēs, kuras gan bija pilnas ļoti baudāmas un smalkas asprātības. Bez lieliskajām solistēm noteikti jāpiemin arī horeogrāfe Elza Leimane.

Asprātīgie arhīvi

Savu pirkstu un vērīgo aci ceremonijai bija pielicis arī režisors Matīss Kaža, kurš "Spēlmaņu nakts" 30 gadu vēsturi sakompilēja jancīgos un pat absurdos audiovizuālos komentāros, ļaujot gan gremdēties atmiņās, gan novērot laikmeta, modes un paaudžu maiņu un arī paskatīties uz teātra vidi ar pašironiju.

Lūdzu, nepārvērtiet to jokā

Pēc dažiem visai sekliem jokiem dziļumu ceremonijai noteikti piešķīra Kristīnes Brīniņas uzruna, saņemot balvu kā gada kustību māksliniecei. Brīniņa uz skatuves teju "salūza" pārdzīvojumā par visu ekoloģisko un cilvēcisko absurdu, kas šobrīd notiek gan Latvijā, gan pasaulē, un šī vienlaikus trauslā un spēcīgā atklāšanās atbalsojās arī skatītāju zālē.

Vai varam vienoties, ka par šo māksliniecei svarīgo un sāpīgo runu nākamgad tomēr nejokosim? 

Nevienam negaidītais fināls

Balvu "Gada lielās formas izrāde" saņēma režisores Ivetas Poles un komandas veidotā izrāde "Malleus Maleficarum. Jaunais līgums". Šis ir ne tikai lielākais pārsteigums visā ceremonijā, bet arī ārkārtīgi nozīmīgs notikums Latvijas laikmetīgā (it īpaši nevalstiskā un projektu) teātra vēsturē.

Pirmkārt, lielās formas izrādes ārpus institucionālajiem teātriem ir visai reta parādība, tādēļ ierakstīšanās nominantu pieciniekā jau pati par sevi bija sasniegums, otrkārt, šī ir pirmā ne-valsts teātra lielās formas izrāde, kas "Spēlmaņu nakts" balvu jebkad ieguvusi. Milzīgs prieks par Ivetu Poli, kura pēc studijām Igaunijā ienes drosmīgas un pat neprātīgas vēsmas Latvijas teātrī.

 

 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti