Rīta Panorāma

Vācijā streiks rada nopietnas dzelzceļa satiksmes problēmas

Rīta Panorāma

Laika ziņas

LNOB repertuārā atgriežas skatītāju iemīļotā "Putnu opera"

Krāšņie putni un izdarīgā cūciņa gatavi atkal iepriecināt bērnus «Putnu operā»

Opera visai ģimenei – komponista Jāņa Lūsēna un dzejnieces Māras Zālītes sacerētā "Putnu opera" pirmizrādi piedzīvoja pirms 24 gadiem. Daudzi tūkstoši bērnu pa šo laiku ir izauguši un, iespējams, jau sāk vest savas jaunākās atvases uz operu. Par prieku skatītājiem un arīdzan visam operas kolektīvam uz skatuves atgriežas "Putnu operas" iestudējums.

Lieli putni un mazi putni, papagaiļi, kanārijputniņi, flamingo, zvirbuļi un pingvīni… visi demonstrē savas balsis un krāšņās spalvas. Pa vidu skraida uzticīgais suns un izdarīgā cūciņa. Jūs jau noteikti nojaušat – stāsts ir par izpalīdzīgo Doktoru Dūlitlu, kurš spēj izārstēt visas kaites. Taču, tā kā šis ir dzejnieces Māras Zālītes un komponista Jāņa Lūsēna sacerētais muzikālais stāsts visai ģimenei "Putnu opera", krāšņie putni un atjautīgie dzīvnieciņi nokļūst dažādos pārbaudījumos un uz skatuves iestudē pat operu.

Muzikālais vadītājs un diriģents Andris Veismanis par uzvedumu saka: "Tas bija tāds mīlestības bērns, par mīlestību. Kopā mēs priecājamies, ka var atgriezties uz šīs skatuves. Tas puķkāposts daudzus gadus stāvēja ārā, sniegā, varēja viņu redzēt braucot garām operai, tas ir no "Putnu operas", tas ir simbols šai operai, kas no maza puķkāposta finālā izaug līdz milzīgam."

Putnu opera pirmizrādi piedzīvoja 2000. gadā, tas ir  pirms 24 gadiem, operas soliste Ilona Bagele jau ir pieredzējusi vairākus sirsnīgās operas atjaunojumus: "Man patīk, ka tā ir bērnu opera, man patīk mūzika, man patīk darboties uz skatuves, man patīk būt tai cūciņai Gebgebai. Tas ir ļoti aizraujoši, ar nepacietību gaidu, kad būs pirmizrāde un mēs atkal varēsim tikties ar bērniem, ar saviem skatītājiem. Tas ir tik ļoti interesanti, un tā ir tik milzīga enerģiju apmaiņa."

"Putnu operas" atjaunojuma pirmizrāde 2015. gadā
"Putnu operas" atjaunojuma pirmizrāde 2015. gadā

Pirmā "Putnu operas" pieredze būs Nekaunīgajm zvirbulēnam un arī dažiem pingvīniem. Atis Ieviņš, kurš atveido zvirbulēna lomu, teic: "Kā zvirbulim jāpārstellē balss saites tagad? To jau no manis nevar izdabūt ārā, es neesmu operdziedātājs, es vairāk rokmanierē čivināšu, bet tas piešķirs šai izrādei tādu odziņu."

Tikmēr operas kora mākslinieks Maksims Bistrjakovs uz jautājumu, vai pingvīni tikai ledainu ūdeni dzer, atbild: "Jā, viennozīmīgi, un gāzētu, smagi, smagi gāzētu, tas palīdz balss saitēm!"

Eduards Toms Ceplenieks, viņa kolēģis, par uzvedumu piebilst: "Tā jau mūsu operā ir vienīgā izrāde tieši bērniem, kuriem būtu interesanti skatīties, ne jau klausīties tenoru ārijas pa trim stundām. Te ir kaut kas īss un interesants, foršs un arī smieklīgs."

Operas solists Kalvis Kalniņš, kurš atveido ļauno tēlu Putnu tirgoni, savukārt atzīmē: "Jāņa Lūsēna mūzika – ta  ir nemirstīga šajā žanrā, un mēs visi esam uzauguši ar "Putnu operu", un man šis ir jau otrais iestudējums šajā briesmīgajā tēlā. Es domāju, ka galvenais ir tieši tā sirsnība un stāsts par to, ka draudzība uzvar, mīlestība uzvar un ka prieks valda pār pasauli."

Jautājot Andrim Veismanim, vai no pirmsākumiem ir saglabātas dekorācijas, tērpi un viss skatuviskais zīmējums, diriģents atklāj: "Viss ir saglabāts tā, kā tas ir iecerēts. Daudz kas ir uzlabots, atjaunots, jo savs laiks ir katrai lietai, tomēr ir pagājuši 24 gadi, kopš to iestudējām, tas ir liels diezgan periods, vairākas reizes ir bijuši atjaunojumi, jo tā bija tāda ļoti populāra izrāde, ko esam veduši ārpus Rīgas un vienmēr ļoti labi uzņemta."

Priekškars atjaunotajam "Putnu operas" iestudējumam vērsies jau  ceturtdienas, 11. janvāra, vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti