Kultūras rondo

Skatītāju iespaidi pēc Berlīnes valsts operas "Aīdas" jauniestudējuma

Kultūras rondo

LNB atklātņu kolekcijas zvaigžņu brīdis: fotopastkaršu izlase "Atmiņu topogrāfijas"

Novembris – teātra mēnesis: aktuālais skatuves mākslā Latvijā

Novembris – teātra mēnesis. Aktuālais skatuves mākslā Latvijā

Novembris būs teātra norisēm bagāts mēnesis – notiks Baltijas Drāmas forums un Latvijas teātru starptautiskā skate, kā arī 23. novembrī gaidāma "Spēlmaņu nakts" ceremonija. "Šīs satikšanās ir būtiskas, runāt par to, kas ir aktuāls, kas interesē, un iepazīstināt ar savu, Latvijas un Baltijas dramaturģiju, režisoriem un dramaturgiem," starptautiskās tīklošanās nozīmi starp teātra profesionāļiem Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" uzsvēra Baltijas Drāmas foruma konferences koordinatore Lauma Mellēna-Bartkeviča. 

"Baltijas Drāmas forums saved kopā daudz ārvalstu teātra zinātnieku, teātra kritiķu un dramaturgu, tomēr tas lielā mērā ir fokusēts uz vietējo teātra skatītāju. Tas ir būtiski, jo Baltijas Drāmas forums ir iesācies jau pagājušā gadsimta 50. gados un ir tradīcija ik pēc trīs gadiem," uzsvēra Baltijas Drāmas foruma organizatore Anna Sīle. Foruma programmā tiks izrādītas arī izrādes no Igaunijas – "Ēdenes detaļa" Ģertrūdes ielas teātrī, un Lietuvas "me two/Sava kliķe" – "Hanzas peronā".

Sīle uzsvēra, ka Baltijas Drāmas foruma programma tapusi, uzmeklējot Latvijas teātra videi nepieciešamos procesus, lai arī teātra skatītājam būtu iespēja ieraudzīt kaut ko, kas ir ārpus Latvijas teātru virsplūsmas. "Likās ļoti būtiski domnīcā savākt kopā gan Baltijas valstu, gan vairākus Austrumeiropas un Centrāleiropas dramaturgus un kopīgi apmainīties ar domām, kādi procesi šobrīd norit un kādā veidā mēs kopā sevi varam sākt mēģināt pārstāvēt valstīs, kurās ir daudz miljonu iedzīvotāju [..]" skaidroja Sīle.

"Mēs cenšamies sadarboties un saukt kopā teātra zinātniekus, kritiķus un praktiķus, apzinoties, ka visi esam vienā laivā, bet varbūt ar dažādiem skatupunktiem.

Šīs satikšanās ir būtiskas, runāt par to, kas ir aktuāls, kas interesē, un iepazīstināt ar savu, Latvijas un Baltijas dramaturģiju, režisoriem un dramaturgiem," norādīja Baltijas Drāmas foruma konferences koordinatore Lauma Mellēna-Bartkeviča.

Maija Pavlova (no labās), Anna Sīle, Ojārs Rubenis, Lauma Mellēna-Bartkeviča un Zigfrīds Muktupāvels
Maija Pavlova (no labās), Anna Sīle, Ojārs Rubenis, Lauma Mellēna-Bartkeviča un Zigfrīds Muktupāvels

Baltijas Drāmas forums notiek no 31. oktobra līdz 4. novembrim, savukārt no 2. līdz 5. novembrim notiks Latvijas teātru starptautiskā skate. Tās mērķis ir iepazīstināt un aicināt ieraudzīt Latvijas teātra daudzveidību un plašumu. "Mēs ceram, ka pēc šīs nedēļas, kas būs kā veselības šots Latvijas teātrim, mēs pēc tam nākamajos gados varēsim plūkt augļus," uzsvēra Latvijas teātru starptautiskās skates organizatore Maija Pavlova.

Šogad 23. novembrī jau 30 reizi notiks arī ikgadējā teātra balvu "Spēlmaņu nakts" ceremonija, kurā tiks pasniegta arī skatītāju simpātijas balva par labāko un iecienītāko aktrisi, aktieri un izrādi. Piedalīties skatītāju balsojumā portālā LSM.lv var līdz 19. novembra pusnaktij.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti