Kultūras rondo

"Baltic Village" jeb Baltijas ciems lielākajā Eiropas džeza izstādē "jazzahead!"

Kultūras rondo

Audiovizuālās īsmetrāžas: biogrāfiskās drāmas par Salvadoru Dali un Eimiju Vainhausu

Venēcijas mākslas biennāles trīs pirmsatklāšanas dienas

Pastkarte no Venēcijas. Pirmie iespaidi vēl pirms mākslas biennāles atklāšanas

Venēcijā sākušās mākslas biennāles trīs pirmsatklāšanas dienas – tās ir ieinteresētu, redzēt gribošu, darbīgu, jaudīgu cilvēku apmeklētas.

Arī pati par to vakar pārliecinājos, kad devos uz vienu no centrālajām biennāles norises vietām – Arsenālu, kur apskatāma izstāde "Svešinieki visur". Šīs lielās izstādes kurators ir Adriano Pedrosa – Sanpaulu mākslas muzeja direktors. Kā skaidrojis kurators, frāzei "svešinieki visur" ir vairākas nozīmes. Pirmkārt, lai kur jūs dotos un atrastos, jūs vienmēr satiksiet ārzemniekus. Viņi, tātad – arī mēs, esam visur. Venēcija tam ir tiešs pierādījums. Otrkārt, nosaukums nozīmē arī to, ka, lai kur tu atrastos, tu vienmēr esi dziļi sevī ārzemnieks. Adriano Pedrosa izstādei izvēlējies māksliniekus, ko uzskata par svešiniekiem un mākslas kanonā ne tik ierastajiem.

Venēcija
Venēcija

Arsenāla lielajā telpā katra zāle sniedz arvien jaunu pārsteigumu. Arī Latvijas skatītājam tā būs mazāk pazīstama – Latīņamerikas, Āfrikas – māksla. Man nez kāpēc ļoti dominējoša šķita tieši tekstilmāksla visdažādākajās tehnikās. Jāatzīmē arī instalācijas, kas šajā reizē varbūt ir mazāk pārstāvētas, taču ļoti jaudīgas.

Īpaši gribu pieminēt zāli, kas veltīta 20. gadsimta Itālijas diasporas mākslai – izstādē apskatāmi Itālijas mākslinieku darbi, kuri ceļoja, dzīvoja, strādāja ārzemēs, veidojot karjeru Āfrikā, Āzijā, Latīņamerikā, Eiropā, Amerikas Savienotajās Valstīs. Šī telpa bija ļoti īpaša, jo 40 mākslinieku darbi izstādīti arhitektes Linas Bo Bardi stikla molbertu displeja sistēmā. Lina Bo Bardi pati bija itāliete, kura pārcēlās uz Brazīliju, un 2021. gadā viņai – trīs desmitgades pēc došanās mūžībā – piešķirta Venēcijas Arhitektūras biennāles īpašā "Zelta lauva" par mūža ieguldījumu.

Venēcijas biennāles izstādē "Svešinieki visur" Linas Bo Bardi stikla molberti
Venēcijas biennāles izstādē "Svešinieki visur" Linas Bo Bardi stikla molberti

Esot Arsenālā, iegriezos arī tur esošajos nacionālajos paviljonos. Arsenālā šogad atrodas arī Latvijas nacionālais paviljons ar Amandas Ziemeles ekspozīciju "O day and night, but this is wondrous strange…and therefore as a stranger give it welcome".

Latvijas paviljons Venēcijas biennālē vēl pirms tā atklāšanas
Latvijas paviljons Venēcijas biennālē vēl pirms tā atklāšanas

Amandas Ziemeles darbi jeb, kā viņa pati tos sauc – būtnes – ekspozīcijā izvietojušies dažādās plaknēs, augstumos un pozīcijās, un skatītāji slīd starp tiem. Vairāk par izstādi pastāstīt jau drīzumā aicināšu pašu mākslinieci.

Latvijas paviljons Venēcijas biennālē vēl pirms tā atklāšanas
Latvijas paviljons Venēcijas biennālē vēl pirms tā atklāšanas

KONTEKSTS: 

Venēcijas biennāles 60. starptautiskā mākslas izstāde ar nosaukumu "Foreigners Everywhere"" (izstādes kurators Adriano Pedrosa) būs atvērta apmeklētājiem no 2024. gada 20. aprīļa līdz 24. novembrim.

Venēcijas mākslas biennāle tradicionāli norisinās reizi divos gados un ir uzskatāma par vienu no senākajiem un ievērojamākajiem notikumiem starptautiskajā profesionālās mākslas dzīvē, kurā ikreiz piedalās aptuveni 90 valstis. Latvijas mākslinieku dalība Venēcijas biennālē akcentē Latvijas laikmetīgo mākslu Eiropas un pasaules kultūras kontekstā.

Latvijas dalību Venēcijas mākslas biennālē kopš 1999. gada nodrošina Latvijas Republikas Kultūras ministrija. Šogad Latviju biennālē pārstāv māksliniece Amanda Ziemele ar ekspozīciju "O day and night, but this is wondrous strange…and therefore as a stranger give it welcome".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti