Pārmijas

Pianists Andrejs Osokins: Rahmaņinova mūzikā klavierēm jākļūst par dziedošu instrumentu

Pārmijas

Rīgas projektu koris aicina uz programmu "MacMillan"! Saruna ar Kristoferu Volšu-Sinku

Vijolniece Rasa Kumsāre: Mūsu trio vēsture ir gana sena, tikai mazliet saraustīta

Vijolniece Rasa Kumsāre: Kamermūzika ar komponistu ļauj satikties visintīmāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 11 mēnešiem.

3. jūnijā plkst. 19.00 Mazajā ģildē uz brīnišķīgu kamermūzikas vakaru aicina klavieru trio – vijolniece Rasa Kumsāre, čellists Jānis Pauls un pianists Rihards Plešanovs. Programmā – Franča Šūberta Noktirne Mibemolmažorā, Fēliksa Mendelszona Otrais klavieru trio dominorā un Sergeja Rahmaņinova "Elēģiskais trio". "Esam izvēlējušies īstas kamermūzikas virsotnes! Šī mūzika ir ļoti tuva mums pašiem. Tās ir īstas kamermūzikas pērles, ko noteikti vērts dzirdēt,” atzīmē Rasa Kumsāre, kurai šis koncerts vienlaikus būs arī eksāmens, noslēdzot maģistrantūras pirmo kursu Latvijas Mūzikas akadēmijā.

"Mūsu trio vēsture ir gana sena, tikai mazliet saraustīta, jo mācību procesā esam gājuši dažādos virzienos, līdz ar to nācies paņemt pārtraukumus,” atklāj vijolniece. "Satikāmies, mācoties Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, un iesākām kā kvartets, kura sākumsastāvā bija altiste Santa Vižine. Tad viņa beidza skolu un mēs palikām kā trio. Kaut kad vēl pievienojās arī altists Pēteris Trasuns, tā kā pārmaiņas ir notikušas, bet trio kaut kā noturējies..."

Rasa Kumsāre, Jānis Pauls un Rihards Plešanovs
Rasa Kumsāre, Jānis Pauls un Rihards Plešanovs


Mūziķe arī neslēpj, ka visi trīs esot ļoti labi draugi arī  dzīvē:

"Ne vienmēr tas nozīmē, ka būs laba saskaņa arī spēlējot, taču mūsu gadījumā tas patiesi ir palīdzējis – ir gana daudz laika pavadīts kopā arī ārpus mēģinājumiem, un tas mūsu saikni ir tikai stiprinājis.

Ļoti izbaudu iespēju saspēlēties ar puišiem, jo katrs no viņiem ir spilgta personība. Varam diskutēt par dažādām lietām, un katrā ziņā mēs viens otru ļoti papildinām, jo skatpunkti nereti ir diezgan dažādi."

3. jūnija koncerta programmas koncepta autors ir Rihards Plešanovs. "Bet mēs ar Jāni, protams, vienbalsīgi viņu atbalstām, jo programma ir skaista – tā ir pietiekami grūta un prasa lielu, lielu atdevi un krietnas enerģijas rezerves,” pasmaida Rasa Kumsāre. "Mendelszonu kā trio vēl nebijām spēlējuši, tāpēc tas likās ļoti interesanti. Ar Šūbertu esam satikušies Mūzikas akadēmijas laikā, kad mācījāmies pie Alda Liepiņa, bet Rahmaņinovu esam ieskicējuši jau senākā pagātnē, bet nebijām tikuši līdz galam – likumsakarīgi, ka šis opuss arī bija jānoved līdz tādam kārtīgam finālam."

Rasa Kumsāre arī neslēpj, ka viņai šis koncerts būs ne tikai trio atkalsatikšanās, bet arī maģistrantūras pirmā kursa beigšanas eksāmens. "Kamermūzika ir iespēja visintīmākajā veidā satikties ar komponistu un viņa mūziku, un mēs šim vakaram patiesi esam izvēlējušies īstas kamermūzikas virsotnes!

Šī mūzika ir ļoti tuva mums pašiem. Tās ir īstas kamermūzikas pērles, ko ir vērts dzirdēt.

Katrā ziņā mēs noteikti turpināsim muzicēt kopā – ir ieceres, kādu repertuāru gribētos puišiem spēlēt, un ir ieceres, kas man būtu interesantas. Noteikti kaut kas būs!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti