Kultūras rondo

Muzeju dienā vebinārā spriedīs par ilgtspējības jautājumiem muzeju darbā

Kultūras rondo

"Eiropas cilvēks un kultūra - krīzes laikos". Kristīgās baznīcas šķelšanās

Pavasara balsojumā “Kilograms kultūras” izvirzīts reperes Ūgas debijas albums “LG ir HH”

Repere Ūga: Tā ir mana komforta zona – vislabāk jūtos, latgaliski repojot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas “Kilograms kultūras” pavasara balsojums turpinās līdz 22. maija pusnaktij. Kategorijā “Pārsteigums” starp izvirzītajiem pretendentiem ir latgaliešu reperes Ūgas debijas albums “LG ir HH”.

Ūga jeb Daiga Barkāne nāk no Rēzeknes novada Bērzgales pagasta, ir jauna repere, kurai šī gada sākumā ir nācis klajā debijas albums “LG ir HH”. Sociālajā tīklā “Facebook” Ūga par to raksta: “Netīras bungas, kustība un vienkārši kvalitatīvs reps – tas liecina par to, ka Latgalē ir vecais labais hiphops.”

Albuma nosaukuma “LG ir HH” atšifrējums un vēstījums klausītājiem ir kā atgādinājums un apliecinājums, ka Latgalē ir hiphops, un tā daļa ir arī repere Ūga.

“Tur ir hiphopa skaņas labākajās tradīcijās, un tur es arī parādīju savu attieksmi, kas vajadzīgs īstam hiphopam, jo daudzi lieto to vārdu hiphops vietā un nevietā, jo tā mūsdienu mūzika tur jau ir cits žanrs klāt, tāpēc es gribēju parādīt, ka, lūdzu, šeit ir – tas ir hiphops!” par albuma tapšanu stāsta Ūga. Darbs aizņēmis divus gadus.

Daiga stāsta, ka dzied jau kopš bērnības ansambļos, koros, tomēr tas muzicēšanas veids neiet pie sirds, jo tas ieliek rāmjos. Taču, satiekot domubiedrus, latgaliešu hiphopa apvienības “Ausmeņa Records” puišus, Daiga pamēģināja ne vien dziedāt, bet arī repot. Tā jau četrus gadus Daiga ir repmūzikā un vienā no savām dziesmām vēsta, ka ir neatgriezeniski saslimusi ar repu un ir atradusi brīvību mūzikā. Mūzikā, kas ir ne vien jādzird, bet jāklausās, lai saprastu, uzsver repere. Provokācija, dramatisms, dzīves garšas tveršana, dauzīšanās, jaunība un, ja tā var teikt, piesaistošs nepareizīgums, kas nepārkāpj robežu, tāds raksturojums nāk prātā, domājot par reperes Ūgas jauno albumu.

“Par mūziku, par kustību, dziesmā “Taisnība” ir par cilvēku dabu, tā kā saslimu ar hiphopu, daudzas dziesmas ir par mūsu kustību, parādīta attieksme,” par savu dziesmu tekstiem stāsta Ūga.

Albumā viena dziesma ir latviski, taču pārējās latgaliski, tā ir Ūgas bērnības valoda, kas ir pašsaprotama un ērta.

“Tā ir mana komforta zona, es vislabāk jūtos, latgaliski repojot,” norāda Ūga, taču atzīst, ka tas nenozīmē, ka turpmāk nebūs dziesmu latviešu valodā.

Ūga ir nominēta sabiedrisko mediju gada balvai “Kilograms kultūras 2020” pavasara balsojumā sadaļā “Pārsteigums”.

“Tas bija liels pārsteigums. Ļoti patīkami, šajā pandēmijas laikā māksliniekiem ir grūti, un sākusies tāda kā rutīna, bet tas bija patīkams pārsteigums, esmu priecīga!” bilst Ūga.

Ūga paguva prezentēt jauno albumu pirms ārkārtējās situācijas Rēzeknē. Izdodot albumu, sajūtas, kā pēc labi padarīta darba, ir saglabājušās vēl joprojām, saka Ūga.

Jautājot par turpmākajiem plāniem, repere stāsta, ka ir plānotas jaunas sadarbības, vasarā noteikti būs jauns solo gabals un varbūt arī kāds klips. Bija plānoti koncerti un uzstāšanās  arī festivālos, bet tas pagaidām ir atcelts, taču šobrīd ir vairāk laika strādāt studijā, gaidot atkal tikšanos klātienē ar saviem klausītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti