Kultūras ziņas

Seņkova "Pūt, vējiņi!" Nacionālajā teātrī. Pēdējo reizi!?

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā norisināsies festivāls "Porta"

Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā norisināsies pasaules mūzikas festivāls «Porta»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

20. augustā Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā interesentus priecēs pasaules mūzikas festivāls "Porta". Festivāls kopš 1999. gadā Latvijā pulcē mūziķus, lai popularizētu pasaules mūziku un parādītu to, kā apvienojas tradicionālais ar mūsdienīgo. Šajā gadā Rīgā ieradīsies sešas mūziķu apvienības no septiņām valstīm.

Festivāls "Porta" vienkopus pulcēs mūziķus, kas atskaņo džezu, blūzu, franču, ebreju, argentīniešu, balkānu un cirka mūziku apvienojumā ar eksperimentālās mūzikas elementiem.

Festivāla "Porta" pārstāve Laura Leontjeva stāsta: "Pasaules mūzikā kā tādā visas robežas tiek pilnībā nojauktas. Protams, katrai grupai šis pamats bieži vien ir atrodams tieši savas kultūras, savas tautas tradicionālajā mūzikā." Viņa norāda, ka pastāvēs, kas mainīsies, tieši tāpēc norises vieta ir ikdienā tik mierīgais Brīvdabas muzejs. "Par to arī ir pasaules mūzika – par tradīciju, kuri ir jāspēj mainīties laikam līdzi, lai tā turpinātos un nonāktu tālāk paaudzēs," teic Leontjeva.

Pasākuma programmā būs iespēja dzirdēt arī grupu "LaLaLa NAPOLI". Viņu repertuāru veido gan jautra ballīšu mūzika, gan melanholiskas melodijas. Grupas bundzinieks Fransuā Vinošs skaidro: "Mēs spēlēsim mūziku, kas ir veidota, iedvesmojoties no neapoliešu tradicionālās mūzikas, kas nāk no Dienviditālijas. Mūsu galvenais solists ir no Neapoles, viņš mēģināja mums likt iztēloties jaunu mūziku, kas ir veidota pēc šīs mūzikas parauga. Mēs visi esam franču mūziķi, tāpēc mēs veidojam jaunu skaņu, jaunu sajūtu šai mūzikai. Mēs spēlēsim no nelielām tradicionālām neapoliešu serenādēm līdz pat kaut kam ļoti modernam, gandrīz kā tehnomūzikai."

Tāpat pirmatskaņojumu dzīvajā izpildījumā piedzīvos Ievas Kerēvicas jaunā koncertprogramma. To veido aranžijas un interpretācijas par latviešu tautasdziesmām, indiešu mantrām, lībiešu mūziku. Klasiskās mūzikas pērles apvienosies ar zināmām tautasdziesmām. Mūziķei šī bija iespēja izpaust personīgās vēlmes un eksperimentēt.

"Tā ir tāda baigā brīvības sajūta, ka tu... Arī uzdrošināšanās, ka tu vari izpildīt tieši tā, kā tu gribi un kā tu jūti to mūziku, un darīt arī ar to valsi, ko tu gribi un kā tu jūti," teic Kerēvica. 

Festivāla pārstāvji vēlas nojaukt robežas un ierastos aizspriedumus par to, kā vajadzētu skanēt mūzikai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti