Kultūras ziņas

LNSO un Peltokoski satiekas Mālera mūzikā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Stinga mūzikas vakars džeza noskaņās

«Visam jābūt ar enerģiju, tad būs interesanti» – aizvadīts Stinga mūzikas vakars džeza noskaņās

Nedēļas nogalē koncertu sērijā "Jūrmala Jazz" Dzintaru koncertzālē kopā ar Latvijas Radio bigbendu uzstājās izcilais zviedru trompetists un arī bigbenda vadītājs Lase Lindgrēns. Programmā "Stinga mūzikas vakars" popmūzikas leģendas Stinga dziesmas un balādes aranžētas džeza noskaņās.

Latvijas Radio bigbends koncerta ievadā veltīja klusuma brīdi, pieminot  kritušos karavīrus Ukrainā, un pēc tam iepazīstināja ar vakara viesi no Zviedrijas, trompetistu Lasi Lindgrēnu, kurš savas karjeras laikā sadarbojies ar dažādiem pasaules džeza orķestriem.

Angļu dziedātāja Stinga kompozīcijas piedzīvojušas neskaitāmas versijas un aranžējumus. Koncertā izskanēja "Grammy" balvas laureāta Maikla Abenes aranžētās Stinga populārākās melodijas.

"Viņš rakstīja ļoti skaistu mūziku, un man viņš ļoti patīk. Šis ir lielisks projekts ar bigbendu. Stings vienmēr ir respektējis džeza mūziku. Reizēm arī izmantojis elementus savā izpildījumā," stāsta trompetists.

"Stings pats savā karjerā visu laiku ir centies sadarboties ar izciliem džeza improvizatoriem. Pats arī pārvalda daudz instrumentus, ne tikai basu, ar ko mēs redzam viņu dziedam. Ģitāru un arī saksofonu. Var atrast vairākas sesijas, kur ir redzams Stings džemojot. Tas ir tas, ko džeza mūziķi dara," norāda bigbenda vadītājs Kārlis Vanags.

Ar Latvijas Radio bigbendu Lindgrēns sadarbojas jau vairāk nekā 10 gadus. Ir ieskaņots arī kopīgs albums "Baltic Waves".

"Lase savā ziņā ir bijis tāds kā skolotājs mūsu spēlētājiem, trompetistiem, trombonistiem un kopumā devis to savu pieredzi un skatījumu, kā būtu jāskan bigbendam. Lase ir leģenda, ko zina visā pasaulē, novērtē un apbrīno. Es domāju, ka šīs reizes, kad mēs muzicējam kopā un arī mūsu mūziķiem ir iespēja saspēlēties ansamblī, dzirdēt šo tembru, artikulāciju, reģistru, – tas ir ļoti iedvesmojoši," piebilst Vanags.

Ņemot vērā Lindgrēna ievērojamo pieredzi tieši bigbendu jomā, lūdzu viņu atklāt – kas raksturo labs bigbendu? "Tu spēlē ar lielu jaudu. Ir atšķirīgas nokrāsas, instrumenti. Klarnetes, tromboni. Dažādās kombinācijās. Jābūt balansam, mainoties skanējumam. Sintēze starp senāko un mūsdienīgo, elektronisko mūziku dažādā skanējumā. Tam visam ir jābūt ar enerģiju, un tad tas man vienmēr būs interesanti."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti