Kultūras rondo

“Ūdeņaina dienas actiņa” - mākslinieks Indriķis Ģelzis pievēršas "šķimodernajam" indivīdam

Kultūras rondo

Amerikāņu fotogrāfa Sandro Millera darbus varēs aplūkot Nacionālajā mākslas muzejā

Lūznavas muižā notiek piektais Baltijas džeza festivāls "Škiuņa džezs"

Džezs pieskandina Latgali. Lūznavas muižā pulcējas entuziasti no visas Baltijas

Šonedēļ jau no trešdienas rīta Rēzeknes novada Lūznavas muižā skan džezs – te norisinās piektais Baltijas džeza festivāls "Škiuņa džezs". Tā laikā notiek mūzikas grupu koncerti, meistarklases, darbošanās mūzikas ansambļos, individuālās nodarbības un lekcijas, ko vada septiņi profesionāli džeza mūziķi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un arī Ukrainas.

Šogad Baltijas džeza festivāls "Škiuņa džezs" Rēzeknes novada Lūznavas muižā pulcē 43 džeza entuziastus no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kas te vēl līdz pat sestdienai aktīvi darbosies un eksperimentēs mūzikā, arvien atklājot ko jaunu un spēcinot džeza tradīcijas Latgalē. Kā allaž nozīmīga "Škiuņa džeza" daļa ir meistarklases, darbošanās mūzikas ansambļos un individuālās nodarbības.

Festivāls "Škiuņa džezs"
Festivāls "Škiuņa džezs"

Starts, iedvesma un vieta

"Mani sauc Laura, un es piedalos šajās meistarklasēs jau trešo gadu pēc kārtas. Tā kā es mācos tepat, Rēzeknes mūzikas vidusskolā (tagad Mākslu izglītības kompetences centrs "Latgales Mūzikas un mākslas vidusskola"), tad tas ir tāds sava veida pienākums šeit būt un uzturēt šo tradīciju, un arī sirds aicinājums, jo ar katru gadu paliek arvien vairāk jaunas informācijas un tu saproti, ka nekad viņa neapstāsies un nekad nebūs par daudz, un mainās arī pedagogu sastāvs."

"Mani sauc Ieva, un es šajā festivālā varētu skaitīties kā veterāns, jo es esmu bijusi visos 5 džeza festivālos un es biju arī vēl pirms 5 gadiem, tajā ieskaņu koncertā ar Tomu Lipski, kas bija pirmais, kas arī izveidoja šo festivālu. Tas, ko es vienmēr iegūstu no šī festivāla, ir iedvesma. Visi tie cilvēki, ko es satieku, atmosfēra, lauki, Latgale, mājas, jo es arī esmu no Rēzeknes, tagad es turpinu mācības mūzikas akadēmijā Rīgā. Šis festivāls arī notiek nedēļu pirms skolas sākuma, un tas ir tāds labs starts skolai, un tā var iestartēties."

Festivāls "Škiuņa džezs"
Festivāls "Škiuņa džezs"

Savukārt džeza entuziastu Mārtiņu Balčūnu, kas ikdienā profesionāli nav saistīts ar mūzikas pasauli, bet festivālā piedalās, pirmo reizi sastopu kādā no Lūznavas muižas telpām, kur viņš apgūst ģitārspēli ukraiņu mūziķa Jurija Nacvlišvili vadībā. Tāpat kā daudzi šeit uzrunātie, arī Mārtiņš atzīst, ka viņu piesaistījis ne vien džezs, bet arī vieta: "Noteikti, ka tā ir tā vieta, es pats arī esmu no Latgales, tikai uzaudzis Rīgā, līdz ar to te ir tāda māju sajūta. Te apkārt ir daudz profesionāļu, no kuriem es varu mācīties."

Iedrošināt nebaidīties

Šogad festivālā uzstājās arī Starptautiskā etnodžeza konkursa "Guoyu pa Jazz", kas 2. maijā notika Latgales vēstniecībā "Gors", uzvarētāji – ansamblis "MǬ" no Ventspils Mūzikas vidusskolas, kuri balvā saņēma apmaksātu dalību festivāla meistarklasēs.

Dalība festivālā jauniešiem dodot pārliecību par savām spējām arī kā izpildītājiem, jo džeza meistarklašu dalībnieki un pasniedzēji vakaros kopā uzstājas improvizētās mūzikas sesijās.

Festivāla organizatore, Lūznavas muižas pārvaldniece Iveta Balčūne stāsta: "Iespējams, arī jaunie talanti nenobīstas un pirmo reizi arī uzkāpj uz skatuves, jo mēs redzam, kā notikusi šī attīstība piecu gadu griezumā. Ja pirmajās džema sesijās uz skatuves vairāk kāpa pieredzējuši mūziķi, tad ar katru gadu, iedrošinot vairāk un vairāk arī tos, kas tikko, nupat uzsākuši šīs džeza mūzikas gaitas, tad arī viņi tiek iedrošināti nebaidīties. Piecu gadu griezumā mēs jau redzam arī rezultātus, kad daži jaunieši jau ir paši nodibinājuši savus džeza mūzikas kolektīvus. Par ko mēs ļoti priecājamies, ka šeit viņi satiek arī jauniešus no kaimiņvalstīm, un tie ir atkal kontakti un iespējas uzstāties ārpus Latvijas, uz Lietuvas un Igaunijas skatuvēm. Tā ir tāda laba platforma – veidot savstarpējo komunikāciju. Džema sesijas ir tieši šis komunikācijas un mūzikas džems."

Festivāls "Škiuņa džezs"
Festivāls "Škiuņa džezs"

Te jāatzīmē, kā festivālu šogad atklāja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentu ansamblis "Four Collective", kurā divi dalībnieki – Kristians Justs un Ralfs Arbidāns – savu profesionālo izaugsmi papildinājuši kā dalībnieki iepriekšējos festivālos "Škiuņa džezs".

Septiņas dažādas meistarklases septiņu profesionālu un aktīvu mūziķu vadībā, viņu starpā arī sitamo instrumentu pedagogs no Igaunijas Aivars Vasiļjevs: "Patiesībā tas ir jautri, ne tik daudz izaicinoši. Vienīgi šie jaunie cilvēki ir ar ļoti dažādu pieredzi un dažādiem līmeņiem, lai viņus saliktu kopā vienā grupā. Protams, viņi ir arī individuālisti ar savu viedokli un spēlēšanas veidu. Salikt kopā labu grupu no šiem dažādajiem cilvēkiem ir nedaudz izaicinoši, bet viņiem visiem patīk spēlēt un radīt mūziku, un tas ir pats svarīgākais."

Arī vokālā pedagoģe un lietuviešu mūziķe Veronika Chi Chi atzīst, ka darbošanās ar meistarklašu dalībniekiem ir vairāk aizraujoša un arī pašai noderīga, kā sarežģīta dalībnieku dažādo zināšanu līmeņu, tā profesionālo prasmju dēļ: "Man patīk dalīties savās zināšanās ar studentiem, palīdzēt viņiem kļūt labākiem un tikt galā ar viņu problēmām. Jā, viņi ir ļoti dažādi, bet ļoti ieinteresēti visā, kas te notiek, un tas ir vissvarīgākais.

Ja tu esi ieinteresēts un sakoncentrējies uz to, ko tu dari, tad nav nemaz tik svarīgi, kāds līmenis tev ir. Tu dabūsi to, ko gribēsi.

Tāpat katru reizi, kad tu satiec dažādus cilvēkus, arī tu pats ikreiz mācies. Es dažreiz jūtu, ka es no viņiem iedvesmojos. No tā, ko viņi dara. Arī es no viņiem mācos. Kad es saku viņiem, es saku arī pati sev, un tas ir kā tāds aplis."

Festivāls "Škiuņa džezs"
Festivāls "Škiuņa džezs"

Rīkot vieglāk, saturu veidot – izaicinošāk

Pieci gadi festivālam ir zināms laiks, kad tehniski un organizatoriski ik gadu to paliek nodrošināt arvien vieglāk, savukārt saturiski un mākslinieciski – arvien izaicinošāk. Tā atzīst arī festivāla "Šķiuņa džezs" mākslinieciskais vadītājs, trombonists un Rēzeknes Bigbenda vadītājs Lauris Amantovs: "Gribās jau visu laiku, lai būtu kaut kāds progress. Organizatoriski tagad jau tā taciņa ir iemīta, tas tagad ir daudz vienkāršāk nekā pirmajos gados. Atkal, kā uzrunāt tos studentus, kas ir tepat uz vietas, un mums ir ļoti liels prieks, ka brauc daudzi, kas arī pirmajā gada bija šeit. Arī finansiālais aspekts, un tad tas viss jāprot sabalansēt. Lai ir interesanti, lai ir kaut kas paliekošs, lai ir kaut kas īpašs katru gadu."

Neapšaubāmi šis festivāls dot ievērojamu pienesumu džeza mūzikas tradīciju kopšanai un attīstībai Latgalē.

"Latgalē, es domāju, noteikti ir daudz pavirzījies uz priekšu. Prieks, ka arī Rēzeknes mūzikas vidusskolā ir džeza nodaļa, tas jau stimulē viens otru. Tā ir ļoti laba mijiedarbība. Bez džeza nodaļas mums nebūtu tik daudz dalībnieku, un bez festivāla atkal nebūtu tik daudz studēt gribētāju džeza nodaļā."

Vēl trešdien un ceturtdien Lūznavā turpina skanēt džezs – 25. augustā pulksten 18.00 koncertēs "Modal Jazz Ensamble" (Latvija) un "Veronika Chi Chi quintet" (Lietuva), savukārt no pulksten 21.00 džeza meistarklašu dalībnieki un pasniedzēji saspēlēsies džema sesijās. 26. augustā pulksten 15.00 uzstāsies festivāla meistarklašu ansambļi, bet vēlāk pulksten 18.00 "Vilnius JJAZZ Ensamble" (Lietuva), "Aivar Vassiljev band" (Igaunija), un festivāla noslēgumā gaidāma tradicionālā Rēzeknes bigbenda un solistu – "Škiuņa džeza" pasniedzēju – īpaši festivālam gatavotā koncertprogramma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti