Kultūras rondo

Operā sezonas pirmais sezonas jauniestudējums - Verdi opera "Dons Karloss"

Kultūras rondo

Jaunus tiltus pie lasītāja atklās pirmais Siguldas bērnu un jauniešu literatūras festivāls

"Dvēseles attīrīšanas iekārta" - Annas Fišeres darbs festivālam "Skaņu mežs"

Pneimoterapija jauniešiem. Andris Kalnozols, Anna un Miķelis Fišeri pirmizrādīs kopdarbu «Dvēseles attīrīšanas iekārta»

Komponiste Anna Fišere, mākslinieks Miķelis Fišers un rakstnieks Andris Kalnozols radījuši darbu "Dvēseles attīrīšanas iekārta", kas savu pirmizrādi piedzīvos avangarda mūzikas festivāla "Skaņu mežs" koncertā 8. oktobrī kultūras ēkā "Hanzas perons", informēja festivāla rīkotāji.

"Dvēseles attīrīšanas iekārta" sevī ietver skaņu instalācijas, kinētiskas skulptūras, performanču mākslas, laikmetīgās kompozīcijas un uzveduma elementus, taču tā veidotāji uzsver, ka tas ir definējams citādāk: "Nevis izrāde, nevis kaut kas cits, bet tieši pneimoterapijas kurss!"

Pirmie darba aizmetņi radās Annas un Miķeļa Fišeru šogad aizvadītajās meistarklasēs bērniem un jauniešiem Rīgā, Liepājā un Trumsē. Vairāki no Rīgā un Liepājā sastaptajiem bērniem piedalīsies arī šajā pasākumā. Autori uzsver, ka darba radīšanas laikā domājuši par bērniem kā par "vienlīdzīgiem radījumiem", un tas ir paredzēts visdažādāko vecumu klausītājiem.

Pasākums ir daļa no Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas EEZ grantu atbalstītā  projekta "LYRA", kas paredzēts bērniem un jauniešiem. Koncerta apmeklējums ir bezmaksas.

Darbs tiks prezentēts "Skaņu meža" koncertvakarā, kas veltīts projektam "LYRA" – tā sākums būs pulksten 13.00, un priekšnesumus sniegs arī norvēģu ģitārists un dziedātājs Stiāns Vesterhuss (Stian Westerhus), afrikāņu-portugāļu deju mūzikas producente Nídia, grieķu eksperimentālā popmūziķe Evita Mandži (Evita Manji), komponists Pēters Ablingers (Peter Ablinger) un perkusioniste Silvija Zitinska (Sylwia Zytynska), kā arī skaņu mākslinieks Aleksandrs Rishaugs (Alexander Rishaug)  un vizuālā māksliniece Ingrīda Bjornali (Ingrid Bjørnaali).

Par savu darbu autori sacīja: ""Dvēseles attīrīšanas iekārta" ir pneimoterapijas kurss. Norvēģu rakstnieks Ērlends Lū (Erlend Loe) ir teicis: "Smieklos un rotaļās attīrās dvēsele". Terapeitiskās pneimoiekārtas pamatā ir gaisu paģērošas bērnu rotaļlietas – baloni, piepūšami dzīvnieciņi, stabules, flautas u.tml., kas, savienotas intriģējošā sistēmā, spēj raisīt skaņas un kustības, mudinot klausītāju un skatītāju atbrīvot savu gara gaisu un ļauties smiekliem."

Par māksliniekiem

Komponistes Annas Fišeres mūzika aptver plašu žanrisko teritoriju – operas, kamermūziku skaņdarbus korim un vokālajiem ansambļiem, elektroakustiskas kompozīcijas, skaņas instalācijas u.c. Pievēršot uzmanību skaņas smalkākajām īpašībām, viņa to uztver kā dzīvu organismu, kam jau pašam par sevi piemīt muzikāla forma. Pētot katra instrumenta tembrālās, fakturālās un tehniskās iespējas, Anna savu radošo procesu bieži organizē ciešā sadarbībā ar mūziķiem, nonākot pie rūpīgi konstruētām skaniskām arhitektūrām.

Ievērojamāko skaņdarbu vidū mināma "Koku opera. Vējgāzes", kas tapusi, iedvesmojoties no zinātniskajiem pētījumiem par augu neirofizioloģiju un mežu ekoloģiju, un kuras pirmizrāde 2019. gadā notika vecās audzes mežā Hirinsalmi, Somijā; "Carmen Sibyllae" (Sibillas dziesma) simfoniskajam orķestrim un jauktajam korim ar Vergilija "Ceturtās eklogas" tekstu, pirmatskaņojums divdesmit ceturtajā "Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā" Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" un kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" izpildījumā 2021. gadā; opera "Vēsā" septiņām balsīm, diviem perkusionistiem, ragu arfai un elektronikai, pēc mākslinieces Katrīnas Neiburgas un Valmieras "Vasaras teātra festivāla" pasūtījuma, sadarbībā ar "Latvijas Radio kori".

Anna saņēmusi "Lielo mūzikas balvu" 2023. gadā kategorijā "Gada iestudējums" par operu "Vēsā", tikusi nominēta šai balvai kā "Gada komponiste" par "Carmen Sibyllae", viņas skaņdarbs "Mundus Invisibilis" uzvarējis Ņujorkas stīgu kvarteta "Quartet 121" izsludinātajā starptautiskajā "Stīgu kvarteta jaundarbu konkursā" 2021. gadā.

Miķelis Fišers
Miķelis Fišers

Mākslinieks Miķelis Fišers galvenokārt pazīstams kā gleznotājs, taču nozīmīgu viņa radošās darbības daļu veido arī instalācijas, kokgriezumi, objekti, video un scenogrāfijas darbi. Darbojas kā pasniedzējs Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā. Savā iespaidīgajā karjerā Miķelim bijušas vairāk kā divdesmit solo izstādes, viņa mākslas darbi izrādīti ievērojamās izstādēs dažādās Eiropas valstīs. Piedalījies 56. Venēcijas biennālē un bijis 57. biennāles Latvijas paviljona autors ar izstādi "What Can Go Wrong" (Kas slikts var notikt). Saņēmis vairākus nozīmīgus apbalvojumus, tostarp Latvijas augstāko apbalvojumu vizuālajā mākslā, "Purvīša balvu", 2015. gadā.

Andris Kalnozols
Andris Kalnozols

Andris Kalnozols ir rakstnieks, dramaturgs, režisors un aktieris. Viņa lugas uzvestas Latvijas Nacionālajā teātrī, "Dirty Deal Teatro" un Ģertrūdes ielas teātrī. Kopā citiem jaunajiem aktieriem un režisoriem 2005. gadā nodibinājis eksperimentālu leļļu un objektu teātra trupu "Umka.lv", bijis tās izrāžu līdzautors un aktieris. 2006. gadā ieguvis laikraksta "Diena" Gada balvu kultūrā par izrādi "Stāsts par Danielu Reju; Mūžīgi Daniels"; 2013. gadā – festivāla "Patriarha rudens" Grand Prix par izrādi "Labākais cilvēks Tahkurannā". 2020. gadā iznācis Kalnozola debijas romāns "Kalendārs mani sauc", kas apbalvots ar Aleksandra Pelēča literāro prēmiju, "Latvijas Literatūras gada balvu" kategorijā "Spilgtākā debija" un Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvu "Kilograms kultūras".

Festivālu "Skaņu mežs" atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Kultūras ministrija, Gētes institūts Latvijā, "Nordic Culture Point", fonds "Trust for Mutual Understanding" un Valmiermuižas alus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti