Liepājā uzstāsies «Grammy» laureāti – ASV vokālais ansamblis «Roomful of Teeth»

Festivālā "Liepājas Mākslas forums" 30. septembrī koncertzālē "Lielais dzintars" skanēs neierasta a cappella mūzika vokālā ansambļa "Roomful of Teeth" izpildījumā. "Ar "Grammy" balvu novērtētā grupa pazīstama ar prasmi virtuozi pārvaldīt un harmoniski sabalansēt neskaitāmas vokālās tehnikas. Koncertā viņi demonstrēs mūsdienu amerikāņu vokālo mūziku, ko radījušas trīs izcilas sievietes – komponistes – Karolīna Šo (Caroline Shaw), Misija Macoli (Missy Mazzoli) un Anhelika Negrona (Angélica Negrón)," informēja koncerta rīkotāji.

"Roomful of Teeth" mērķis ir paplašināt cilvēka balss spēju robežas, tādēļ ansambļa mūziķi pastāvīgi apgūst jaunus dziedāšanas paņēmienus no vokālo tradīciju meistariem visā pasaulē un sadarbībā ar mūsdienu komponistiem veido īpaši ansamblim radītu repertuāru.

Ansambļa dziedātāju balsu diapazons aptver piecas oktāvas, kas, savstarpēji rezonējot, ievelk klausītājus nelielā transa stāvoklī. Taču pats interesantākais piedzīvojums viņu koncertos ir iespēja saklausīt dažādu dziedāšanas tehniku atbalsis. Tās ir – operdziedāšana, dūvapa (Doo-Wop) harmonijas, inuītu rīkles dziedāšana, gruzīnu folkmūzika, persiešu klasiskā dziedāšana, sardīniešu "a tenore" prakse, hindustānī dziedāšanas stils, korejiešu dziedāšanas tehnika "p’ansori", arī ekscentriski izsaucieni un jebkura skaņa, ko cilvēka balss spēj dvest.

Vokālais ansamblis "Roomful of Teeth"
Vokālais ansamblis "Roomful of Teeth"

Koncertprogrammu, kas skanēs Liepājas koncertzālē, ansamblis veidojis, iedvesmojoties no Viljama Šekspīra daiļrades un domājot par to, kas ir zaudēts un iegūts ar vārdiem. "Izvēlētie skaņdarbi būs Latvijas pirmatskaņojumi un simbolizēs plūstošo robežu starp vokālu, tekstu un valodu, ļaujot cilvēka balsij kļūt par neierobežotu krāsu paleti," atzīmēja koncerta rīkotāji.

Klausītājiem koncertā būs iespēja dzirdēt skaņdarbu, par kuru ansamblim 2013. gadā tika piešķirta "Grammy" balva. "Partitu" astoņām balsīm ansamblim sarakstīja viena no "Roomful of Teeth" veidotājām, dalībniecēm – amerikāņu komponiste Karolīna Šo. Skaņdarba pamatu veido atbalsis no tradicionālas baroka svītas, kas pamazām tiek sadalīta un pārveidota ar runu, čukstiem, nopūtām, kurnēšanu un melodiskiem izsaucieniem.

Komponistei tas nopelnīja Pulicera balvu mūzikā, tādējādi Karolīnai kļūstot par jaunāko komponisti, kam piešķirta šī balva. Pēc skaņdarba pirmatskaņojuma žurnāls "New York Magazine" rakstījis: "Viņa ir atklājusi visretāko mūsdienu mūzikas īpašību: prieku." No Šo daiļrades koncertā izskanēs arī skaņdarbs "The Isle" – muzikāls apcerējums salai no Šekspīra lugas "Vētra", iekļaujot varoņu Ariēla, Kalibāna un Prospero monologus.

Iedomātas putnu dziesmas un interpretācijas sardīniešu "a tenore" dziedājumiem atklāsies Misijas Macoli "Vesper Sparrow", savukārt par svētlaimīgu pazaudēšanos jaunā mīlestībā vēstīs Anhelikas Negronas dziesma "math, the one which is sweet".

Ansamblis "Roomful of Teeth" dibināts 2009. gadā, laikā, kad grupas dalībnieki, studējot kopā ar izciliem dziedātājiem un pasniedzējiem Masačūsetsas Laikmetīgās mākslas muzejā, atklāja, ka cilvēka balss robežas ir pārspējamas. Ansambļa sastāvā ir 12 profesionāli dziedātāji, kas nepārtraukti paplašina savu repertuāru, sadarbojoties ar ievērojamākajiem mūsdienu komponistiem un plašu mākslinieku un ansambļu loku un aptverot dažādas dziedāšanas tehnikas, žanrus un mākslas formas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti