Džeza impresijas

Ieskats "Downbeat" 88. lasītāju aptaujas rezultātos

Džeza impresijas

Leģendārajam bundziniekam Maksam Roučam - 100

Zelta stundas mūzika - Jūlijas Zakirovas jaunais albums

Sākt ar sevi. Dziedātāja Jūlija Zakirova iepazīstina ar albumu «Golden Hour»

"Māksliniekiem un cilvēkiem vispār biežāk ir jābūt dabā, jāiet un jābauda tā brīvība un gaiss, tās vienkāršās lietas," Latvijas Radio 3 raidījumā "Džeza impresijas" par ceļu uz mūzikas komponēšanu stāsta džeza mūzikas soliste Jūlija Zakirova. 9. janvārī klajā nācis viņas jaunākais albums "Golden Hour".

"Albumā ir ļoti dažādas krāsas, arī klasiskās mūzikas elementi, kora mūzikas elementi, fusion mūzikas elementi, džeza, popmūzikas elementi. Kad man prasa raksturot albumu ar vienu vārdu, es to nevaru," par albuma motīviem atklāj dziedātāja. Zakirova skaidro, ka galvenā un vienojošā ideja albuma dziesmām ir pārliecība – sāc ar sevi. Dziedātāja aicina vienmēr sākt ar sevi un vispirms ieraudzīt mazās, patīkamās lietas, lai pēc tam no tām nonāktu pie kaut kā liela.

Albuma producents ir bundzinieks Andris Buiķis, un īpašs pārsteigums klausītājiem ir albumā iekļautā balāde tatāru valodā, kurai mūziku komponējis džeza pianists Madars Kalniņš, bet vārdus tatāru valodā sarakstījusi autore no Tatarstānas Gulfija Šakirova.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Komentējot albuma nosaukumu, kas latviski tulkojams kā "Zelta stunda", Zakirova skaidro, ka vairākās dziesmās albumā ir atsauces uz jaunību. "Es spēlējos ar vārdiem, un tad radās "Golden Hour", tā ir mana mīļākā sajūta, ka tu beidzot esi sevī un vienkārši baudi tās krāsas," stāsta dziedātāja.

"Sākotnēji šim albumam bija paredzēts skanēt daudz "etniskāk", taču radošā procesa gaitā albuma stils arvien vairāk mainījās un ieguva 80. gadu beigu – 90. gadu sākuma skanējumu, ar sava veida funk, džeza un cinematic simbiozi, kā arī nedaudz fusion un disko mūzikas piegaršu," stāsta Zakirova.

"Andra Buiķa sakomponētie skaņdarbi krietni atšķīrās no manas ierastās stilistikas, bet tas likās interesanti, jo nācās izmēģināt jaunus vokālos paņēmienus un kārtīgi trenēties," par albuma tapšanu atklāj dziedātāja. Viņa stāsta, ka vispirms Dublinā tapušas skaņdarbu skices, kuras pēc tam esot Latvijā piedāvājusi komponistam.

Zakirova mācījusies un dzīvojusi Īrijā, Dublinā, kur sākotnēji nonākusi kāda šova projektā. "Man liekas, ka es ļoti daudz guvu no tās skolas [Newpark Academy of Music], jo tā pieeja viņiem ir ļoti specifiska un fundamentāla. Tur [Dublinā] sākās arī mans komponistes ceļš, iespaidojoties no kaut kādām vietām, jo daba tur ir interesanta.

Māksliniekiem un cilvēkiem vispār biežāk ir jābūt dabā, jāiet un jābauda tā brīvība un gaiss, tās vienkāršās lietas," teic dziedātāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti