Senas pavasara patiesības un svaigi atklājumi. Jaunākās latviešu mūzikas apskats

Marta izskaņa un aprīļa sākums Latvijas mūzikā ir atnesis daudzveidīgu dziesmu izlasi. Šoreiz sevi piesaka jaunie mūziķi, savukārt pieredzējušākie atgādina par nemainīgām ar pavasari saistītām patiesībām. 

Wiesulis & sangvn – "Klāt" 

Dziesma "Klāt" ir repera Wiesuļa un producenta sangvn jaunākā albuma "En Prise" singls. Tas aizrauj ar savu dinamiskumu, vienlaikus saglabājot mieru. Starp jaunās paaudzes mūziķiem tandēms ir šī brīža aktuālākās zvaigznes, kas zina gan tekstu daudzslāņainību, gan svaigāko mūzikas skanējuma ziņā. 

Linn – "Mani vāri"

Ar jaunu skatuves vārdu Linn sevi piesaka Linda Rušeniece un pārmaiņas atzīmē ar sintīpopa stilistikā ieturētu dziesmu "Mani vāri", kurā labi izceļas dziedātājas vokālās harmonijas un melodijas izjūta.

Viņa saka: "Arī mūsu domas ir nepārtrauktas un intensīvas, kā pats vārīšanās process. Līdz ar to dziesma ir kā saruna ar sevi, par šaubām un bailēm, kā arī piedošanu, ļaušanos pārmaiņām un jaunām pieredzēm! Reizēm ir vienkārši jāļaujas vārīšanās procesam, jo beigās vari nonākt pie atklāsmēm, kuras citādi nebūtu uzzinājis par sevi. Vēlos, lai klausītājs šīs dziesmas vēstījumu spēj asociēt ne tikai kā sarunu ar sevi, bet arī sev tuvu cilvēku vai domubiedru!"

Santa Šillere – "Ziedonī" (piedalās Edgars Cīrulis)

Džezs satiek baroku un latviešu klasiķi – dziedātājas Santas Šilleres un pianista Edgara Cīruļa sadarbībā tapusi kompozīcija "Ziedonī", kuras pamatā ir Aspazijas dzeja un Johana Sebastiana Baha reminora prelūdija.

Šī dziesmas versija ierakstīta, izmantojot "Klavins Piano" klavieres "Una Corda". 

Emīlija Loze – "Meantime"

Ar singlu "Meantime" sevi piesaka jaunā dziedātāja Emīlija Loze. Dziesma tapusi mūziķei sadarbojoties ar Rūdolfu Ozolu un Rūdolfu Macatu, un tā ir ieturēta R&B stilistikā.

"Meantime" vēsta par brīdi attiecībās, kad iestājas neskaidrība un šaubas – vai pakļauties savtīgām iegribām, vai tās uzveikt un saudzēt to, kas dārgs. 

Diona – "Love You More" 

Dziedātāja Diona debitē ar singlu angļu valodā "Love You More", atklājot savu zemapziņas būtību un enerģijas amplitūdu. Singlam tapis arī stāstu paspilgtinošs videoklips, kura producents Bruno Rejs Corns saka: "Videoklips ir veidots ar mērķi atspoguļot attiecības, kurās partneri nerunā viens ar otru. Neizrunātas tēmas un noslēpumi rada milzīgu un smagu bagāžu." 

"Garu Pagrabs" – "Pagrabā Ar Gariem"

"Pagrabā Ar Gariem" ir "Garu Pagrabs" nule izdotā albuma tituldziesma. Tā ieturēta smagā metāla tradīcijās un tiek izpildīta ar grūvu. Jaunais albums stāsta par "čaulu personībām, kuras guļ zem sabiedrības spiediena gluži kā zem hidrauliskās preses. Albumu caurvij vēstījums-aicinājums izrauties no šī tvēriena!"

Agnese Dzjamko – Miljardiem gadu

Ar dziesmu "Miljardiem gadu" uz Latvijas mūzikas skatuves sevi kā solo mākslinieci piesaka Agnese Dzjamko. Dziesma ir veltījums mātei zemei. Interesanti, ka Agnese mūzikas producēšanā izmanto pašierakstītas un popmūzikai neierastas skaņas. Piemēram, dziesmā "Miljardiem gadu" ir piedalījies Agneses jaunākais dēls ar saviem smiekliem.

Dziesmas akustiskājā versijā kā perkusīvi elementi izmantoti mežā atrasti priežu zariņi, kā arī izmantots lauka ieraksts –meža ambience, kas veikts pērnā gada pavasarī, Agneses vecāku lauku mājās Kurzemē.

Amunete – "Down to Earth"

Aneti Staltāni jeb Amunete plašāka publika iepazina šovā "X-faktors" un tagad Amunete nāk klajā ar pirmo singlu "Down to Earth", kas tapis sadarbībā ar Reini Klatenbergu. Dziesmā satiekas popmūzikas melodiskums, deju mūzikas ritmiskums un alternatīvās mūzikas elementi.

"Down to Earth", kurā mūziķe runā par sevis un savu spēju pierādīšanu cilvēkiem, kas vienmēr nolieguši viņas būtību. Savu mūziku un mākslu Amunete izmanto kā emocionālo izlādi, transformējot iekšējo sāpju un dusmu lielo spēku pavisam citā, pasauli iedvesmojošā un pat šokējošā formātā. 

Krisy – "USvsWorld" 

Jaunā mūziķe Krisy, kas labāk pazīstama hiphopa kopienā, piedāvā melodisku popdziesmu "USvsWorld", kas stāsta par uzticēšanos savai intuīcijai un ir pateicība visiem brīnišķīgajiem cilvēkiem, kas ir mūziķes dzīvē. 

"Willow Farm" – "Priekškars krīt"

Grupas "Willow Farm" jaunais singls "Priekškars krīt", kas stāsta par to, ka jārīkojas tagad, jo rītdiena, kas pati par sevi ir abstrakts jēdziens, var arī nepienākt. Līdz ar dziesmas izdošanu grupa aicina uz 30 gadu jubilejas koncertu 3. maijā Liepājā kultūras namā "Wiktorija".

Grupa sola spēlēt gan savu jauno laiku daiļradi, gan sen tapušas dziesmas, uz skatuves aicinot arī grupas iepriekšējo sastāvu dalībniekus.

Patriks Pētersons – "Why"

Patrika Pētersona jaunākais singls "Why" ir 70. gadu noskaņās ieturēta popmūzikas balāde par mīlestību un salauztu sirdi, tomēr saglabājot arī savu devu smalka humora, kas parādās dziesmas videoklipā.

"Domāju, ka šo dziesmu sapratīs ikviens, kurš savās attiecībās kādreiz ir nokļuvis neskaidrību strupceļā. Vienalga vai tās ir neskaidrības par esošo, vai par nākotni – būt neziņā un meklēt atbildes tur, kur tās nespēj atrast, ir patiesi mulsinoši. Vislabāk savas emocijas vienmēr esmu varējis iztulkot, pārvēršot tās dziesmā, tāpēc visas dziesmas, ko pats rakstu, vienmēr ir personiskas. Daudzas no šīm emocijām noteikti pazīst arī klausītāji, tāpēc ceru, ka šī dziesma rezonēs, un katrs spēs tajā saklausīt kādu savu piedzīvojumu vai pārdzīvojumu, kas reiz pieredzēts, nebaidoties ieskatīties tam tieši acīs," saka Patriks.

Viktors Buntovskis – "Parasta Meitene"

Plašāka auditorija dziedātāju Viktoru Buntovski iepazina TV šovā "X-faktors" un viņš atgriežas ar jaunu singlu "Parasta meitene", kas tapis sadarbībā ar producentu JJ Lush un dziedātāju Martu Grigali.

Dziesma ieturēta poproka stilistikā un koķetē ar veiklām vārdu spēlēm, jo, skaidrs, meitene nav nekāda parastā. 

"Varang Nord" – "Latgola"

Folkmetāla grupa no Latgales aukstajiem mežiem – "Varang Nord" – aprīļa sākumā izdevusi dziesmu "Latgola. Tās skanējums ir enerģisks un granidiozs, un piedziedājums – līdzi dziedams, ģitāras solo skanīgs un virtuozs. 

"Dzelzs Vilks" – "Vēls Pavasars"

Dziesma "Vēls Pavasars" ir atrodama grupas "Dzelzs vilks" jaunākajā 2022. gada albumā "Jauni" un tagad dziesmai ir mākslīgā intelekta veidots videoklips. Tas "Dzelzs vilkam", kas ir senos draugos arī ar industrial virzienu, ļoti labi piestāv un ir atbilstošs arī dziesmas tēmai – starpstāvoklim ne vien dabā, bet arī cilvēku attiecībās. 

"Labvēlīgais tips" – "Aiz mums ir Sarkandaugava"

Ar jauno dziesmu "Aiz mums ir Sarkandaugava" grupa "Labvēlīgais tips" aicina klausītājus uz grupas fanu salidojumu Saulkrastu estrādē "Tiekamies pie FREDA Saulkrastos!", kas notiks 29. jūnijā. "To, kas ir aiz tevis, bieži vien nepamani, tādēļ ir izdomāti spoguļi," jauno veikumu filozofiski komentē Andris Freidenfelds jeb Fredis.

"Vienalga – greizie, virtuālie, dvēseles vai sociālie spoguļi. Tu tajos redzi, kas ir aiz tevis. Viss. Pārējais ir piedziedājums. La, la, la. Bet galvenais, ka ir pavasaris. Kļūs arvien krāsaināk. Paldies par Mūžīgās Krāsas pasauli Elitai Patmalniecei un anonīmās grafiti mākslas meistariem!" Par jaunās dziesmas melodiju parūpējās Andris Freidenfelds, Ģirts Lūsis un Normunds Jakušonoks, bet par tekstu – Andris Freidenfelds. To visu iemūžināt failos palīdzēja Lotars Lodziņš un Jānis Kalve no "Labo ierakstu studijas". Dziesmas video versiju filmēja un montēja Elvis Lācis.

Aminata, "Sudden Lights" – "Ataust rīts"

""Ataust rīts" pirmā skice tapa labu laiku atpakaļ, tai par iedvesmu kalpoja priecīgas ziņas saņemšana, kas man lika apstāties ielas vidū un dziesmas piedziedājumu iedungot telefona balss pierakstos. Šī dziesma ilgi tikusi darināta un apstrādāta, kādu laiku domāju, ka pati to neizpildīšu, bet piedāvāšu citiem māksliniekiem. Priecājos, ka tā sagaidījusi savu labāko kombināciju – manā un "Sudden Lights" sadarbībā, " stāsta Aminata. 

"The Tunes" – "Mercy"

Jaunu singlu "Mercy" no rudenī gaidāmā albuma piedāvā jaunā alternatīvā roka grupa "The Tunes". Dziesma aizrauj ar ģitāras rifu un vokāla sinerģiju un vēsta par par tiltiem, kas nolemti sadedzināšanai – neizdevusies draudzība, kurā despotisms mijas ar vēlmi virzīties tālāk.

"Karaliste" – "Un tā katru dienu"

Dziesma "Un tā katru dienu" piesaka jaunu smagās mūzikas projektu "Karaliste", kuru veido ģitārists Didzis Upens un basģitārists Kristaps Kupšāns. Dziesmas ierakstā piedalījušies arī bundzinieks Roberts Kočots (Nova Koma) un Kristiāns Laizāns (Red Lung) kā vokālists un vārdu autors.

Dziesma ieturēta postroka stilistikā un to "caurstrāvo domas par atkārtošanos un neizbēgamību no jau zināmiem galamērķiem, uz kuriem tiecamies, par spīti tam, ka skaidri zinām, kur tas rezultēsies."

"literally the moon" – "middle of somewhere"

Ar skaņdarbu  "middle of somewhere" sevi piesaka projekts "literally the moon". Muzikāli balstoties uz sintezatoru iespējām, skaņu paleti veidojot tumšāku un noapaļu, projekts saglabā vienkāršību un neuzbāzīgu misticiskuma devu.

"Tas ir mirklis pārdomām, nostaļģijai un tieksmei pēc kādām citām pagātnes vai nākotnes versijām, " par sevi saka "literally the moon".

Ostin Miller - "Road to Riga"

Rīga ir arī iedvesmas pilsēta – to apliecinās amerikāņu dziesminieks Ostins Millers (Austin Miller), kurš  gatavojas izdot albumu par Latviju un piesaka to ar singlu "Road to Riga". "Visi ceļi ved uz Romu". Manā gadījumā esmu atklājis, ka pēdējā laikā visi mani ceļi ved uz Rīgu un kopš šīs atklāsmes esmu regulāri atgriezies Latvijā, spēlējot gan Vecrīgas bāros un klubos, gan attālāku pilsētu kultūras namos un interešu centros", saka mūziķis.

Viņa Rīgai veltītais albums iznāks aprīļa beigās. 

Duets Reimaņi – "Divi vārdi" 

Šovā "X-faktors" iepazītais duets "Reimaņi" klausītājiem nodod savu pirmo debijas singlu "Divi vārdi", kurā apvienojušies Gita, Reinis un Ingars Viļums.

Šī ir popdziesma, kas aicina kāpt pāri savam ego un atvainošanos paust skaļi. "Cik apbrīnojami, ka tikai divi vārdi spēj izmainīt tik daudz. Protams, bez vārdiem būtu jābūt arī patiesai vēlmei lūgt piedošanu. Neizsakāms paldies Ingaram par šo dziesmu, kurā spējam izdziedāt aktuālo skaistā melodijā un ceram, arī klausītājiem kaut kas no šī radošā mākslas darba aizķersies," par izdoto dziesmu stāsta Gita.

"Les Attitudes Spectrales" – "Uninteresting Corpse, No One Is Listening" 

Ar jaunu "Gaterī ar..." koncertvideo dziesmai "Uninteresting Corpse, No One Is Listening" klajā nākusi grupa "Les Attitudes Spectrales. Dziesma ieturēta post-punk stilistikā ar postroka instrumentālajām pārejām. 

Milleru-Balandīnu ģimene – "Daļa manis"

"Daļa manis" ir Milleru-Balandīnu ģimenes jaunais singls, kas aizrauj ar savu bagātīgo instrumentāciju.

Dziesmā mūziķi apcer to, kas zaudēts, palicis nesaprasts un nepabeigts, gan arī uz plašākām pārdomām rosinoša – par ticību saviem spēkiem, spēju virzīties tālāk, saglabājot pateicību par visu, kas dots. 

She Storms – "Tonight"

Ar jaunu skatuves vārdu She Storms sevi piesaka Elizabete Vētra, kura zināma kā grupas "Franco Franco" soliste. "Tonight" ir ieturēta elektroniskās mūzikas stilistikā un tapusi sadarbībā ar producentu Mickeen un Reini Kārkliņu pie skaņu pults.

Mickeen dziesmā ielicis spēcīgas emocijas, kuras juta, klausoties demo versiju: "Mans mērķis bija muzikāli interpretēt dziesmas vārdus, pieliekot savu skanējumu. Sadarbības rezultātā radītais skanējums ir patiesi maģisks." Šis darbs tapis iedvesmojoties no kopīgās mīlestības pret elektronisko, deep house un house mūziku, kā arī pazīstamiem šī žanra māksliniekiem, piemēram, "Fred again".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti