Benefice

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada ansamblis"

Benefice

"LMB 2023" laureāts "Par mūža ieguldījumu" - komponists Vilnis Šmīdbergs

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Par izcilu interpretāciju"

No sirds, bet ar prātu. Lielās mūzikas balvas nominanti kategorijā «Par izcilu interpretāciju»

Lielās mūzikas balvas nominanti kategorijā "Par izcilu interpretāciju" uzskata, ka labas interpretācijas pamatā ir prasmīgi ieturēts balanss starp spēju iedziļināties komponista rakstītajā un māku atrast ceļu pie skaņdarba būtības pašam caur sevi.

Čellists Kristaps Bergs. Vitolda Lutoslavska Čellkoncerts

Kristaps Bergs un LNSO
Kristaps Bergs un LNSO

Čellists Kristaps Bergs Lielajai mūzikas balvai nominēts par Vitolda Lutoslavska Čellkoncerta interpretāciju, kas izpildīta 21. aprīlī Lielajā ģildē kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un diriģenti Kristīnu Posku.

Gatavojoties skaņdarba izpildīšanai, Bergs iepazinies ar darba vēsturi un politisko situāciju un ievērojis, ka, lai arī ir nepārprotams, ka darbs vēsta par indivīdu milzīgas, apspiedošas sistēmas varā, vēsturiski pats Lutoslavskis to esot noliedzis, kas liek uzdot sev plašākus jautājumus par to, ko cilvēkam nozīmē brīvība un – vai mēs to šobrīd spējam novērtēt?

Jautāts par savu pieeju skaņdarbu interpretēšanai, Bergs pauž, ka, kāpjot uz skatuves, negrib būt burta kalps – mūzika ir dzīva lietu un katram tajā ir savs stāsts.

Dziedātāja Inna Kločko. Titulloma Leoša Janāčeka operā "Jenūfa"

Artjoms Safarnovs un Inna Kločko operā "Jenūfa"
Artjoms Safarnovs un Inna Kločko operā "Jenūfa"

Titullomu dziedātāja Inna Kločko izpildīja Latvijas Nacionālajā operā kopā ar tenoru Artjomu Safronovu, Latvijas Nacionālās operas kori, orķestri un diriģentu Mārtiņu Ozoliņu.

Operu komponists veltījis savas meitas piemiņai, kuru viņam agri nācies zaudēt. Arī operā izspēlētais stāsts – par jaunu, skaistu meiteni, kuru sagrauj traģisks notikums – ir emocionāli smags. Dziedātāja stāsta, ka, izpildot šo dziedājumu, kā prioritāti sev uzstādījusi noturēt pareizo intonāciju un emociju, nevis tīru, skaistu dziedājumu. "Tā ir svarīga mākslinieka kvalitāte," stāsta dziedātāja, "iziet ārpus sevis".

Kločko uzsver, ka māksla, viņasprāt, ir organizēts haoss un māksliniekam ir jāpaliek šajā robežā starp ikdienas dzīvi un absolūtu haosu. Bet, pievēršoties interpretācijai, viņa sev kā pirmo uzdod jautājumu – kāds ir manis izspēlētā varoņa konflikts? 

Altiste Ilze Kļava. Pētera Vaska Altkoncerts

Ilze Kļava un Tallinas kamerorķestris
Ilze Kļava un Tallinas kamerorķestris

Altiste Ilze Kļava Lielajai mūzikas balvai nominēta par Pētera Vaska Altkoncerta izpildījumu 15. aprīlī koncertzālē "Cēsis" kopā ar Tallinas kamerorķestri un diriģentu Juhu Kangasu. 

Ilze Kļava atminas, ka, pirmo reizi iepazinusies ar skaņdarbu, izjutusi bailes un nepārliecinātību, un tagad atzīst, ka tas ir viņas dzīves nozīmīgākais darbs kā altistei. Darbu pasūtinājis Maksims Risanovs. Darba pirmatskaņojums Ilzes Kļavas izpildījumā kā solistei notika 2020. gadā Norvēģijā.

Jautāta par interpretācijas procesu, Kļava atzīst, ka tā ir tik dziļi subjektīva lieta, ka to grūti vērtēt – tomēr svarīgi būt drošam un pārliecinātam par interpretācijas beigu rezultātu. Interpretācija nav iespējama bez analīzes, ir pārliecināta mūziķe.

Lielās mūzikas balvas ceremonija notiks 12. martā Latvijas Nacionālajā operā. Pasākumam tiešraidē no pulksten 19.00 varēs sekot līdzi portālā LSM.lv un Latvijas Radio 3 "Klasika", savukārt no 21.10 pārraide būs skatāma LTV1.

Lielās mūzikas balvas nominanti

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti