Benefice

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada jaundarbs"

Benefice

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Par izcilu interpretāciju"

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada ansamblis"

Satikšanās mūzikā. Lielajai mūzikas balvai nominētie ansambļi

"Lielās mūzikas balvas 2023" nominanti kategorijā "Gada ansamblis", par savu ansambļu sastāviem runājot, visi kā viens norāda, cik atšķirīgas un dažādas personības tos veido. Tomēr, gluži kā dažādu sugu koki ugunskurā kuras ar vienu liesmu, arī šie mūziķi deg – par mūziku.

Duets "DeGlosa"

Pianists Aleksandrs Kalējs un altists Dāvis Sliecāns duetā spēlē kopš 2017. gada, pamatā izpildot renesanses un baroka laika mūziku. 2022. gadā duets ieguva savu šābrīža nosaukumu, kurā paši mākslinieki saredz savu pietāti pret jau esošo, no tā vien nedaudz noslaukot putekļus un to piepulējot.

Īpašu atzinību duets guvis ar savu pērnā gada koncertu 12. oktobrī Rudens kamermūzikas festivāla programmā Mazajā ģildē. Tajā izpildīti Šūberta, Mocarta un Britena skaņdarbi, kā arī Valentīna Silvestrova "Epitāfija", kura atskaņojums duetam bijis ļoti nozīmīgs pasaulē aktuālo kara situāciju saasināšanās dēļ.

"Kas būtisks labā ansamblī? Protams, augsta profesionalitāte, bet vēl būtiskāk – radošā straume," uzskata altists Dāvis Sliecāns.

Džeza grupa "Lupa"

Modernā džeza grupas "Lupa" sastāvā ir perkusionists un komponists Andris Buiķis, taustiņinstrumentālists Ritvars Garoza, klarnetists, flautists un saksofonists Dāvis Jurka, kā arī basists Valters Sprūdžs. Mūziķi saspēlējas jau kopš 2016. gada. Grupas programmas pamatā veido Andris Buiķis.

Svarīgs notikums grupas dzīvē bija 2023. gada koncerts "Šnē un džezroks", kas notika 16. februārī Lielajā ģildē kopā ar orķestri "Sinfonietta Rīga", kurā skanēja tikai Andra Buiķa kompozīcijas. Diriģents – Normunds Šnē. Kā būtisku pērnajā gadā grupa min arī sadarbību ar britu dziedātāju Džordžiju Sesīlu, kā arī koncertu Saulkrastu džeza festivālā.

Lai arī "Lupas" mūziķi vērtē cits citu kā ļoti atšķirīgus cilvēkus, viņi piezīmē, ka būtisku lomu veiksmīgajā saspēlē noteikti spēlē tas, ka visi dzimuši astoņdesmitajos un tāpēc visi saskārušies ar gana līdzīgu mūziku, un līdz ar to – tās ietekmēm viņu veidotajā mūzikā.

"Trio Palladio"

Vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš kopā spēlē jau desmit gadu, par spīti tam, ka tā dalībnieki katrs dzīvo savā valstī – Itālijā, Anglijā un Latvijā. Trio nosaukums izvēlēts par godu senam itāļu arhitektam, kuram ārkārtīgi svarīga bijusi lietu struktūra un forma. Arī kritiķi augstu vērtē trio panākto balansu viņu veidotajās programmās, formās, veidojumos, posmos un dramaturģijā.

No pērnajā gadā notikušā izceļams koncerts "Dumkas" 25. februārī Vidzemes koncertzālē "Cēsis", kurā izspēlēts Mečislava Veinberga klavieru trio, Antonīna Dvoržāka trio "Dumkas", kā arī pasaules pirmatskaņojums poļu komponista Zigmunta Krauzes kompozīcijai "Elēģija".

Savukārt gada nogalē Mazajā Mežotnes pilī tika izpildīti trīs dažādu laiku opusi – Ludviga van Bēthovena klavieru trio do minorā, Johannesa Brāmsa 1. klavieru trio Simažorā un Kristapa Pētersona darbs "Nakts".

"Kamermūzika – tā ir brīnumaina cilvēciskās komunikācijas forma," uzskata pianists Reinis Zariņš.

Lielās mūzikas balvas ceremonija notiks 12. martā Latvijas Nacionālajā operā. Pasākumam tiešraidē no pulksten 19.00 varēs sekot līdzi portālā LSM.lv un Latvijas Radio 3 "Klasika", savukārt no 21.10 pārraide būs skatāma LTV1.

Lielās mūzikas balvas nominanti

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti