Labrīt

Izstāde "Pārsteidzošais folio" iepazīstinās ar kādu īpašu grafikas kolekciju

Labrīt

Pētnieks: Tieša militāra iebrukuma draudi Latvijā no Krievijas arvien nepastāv

Ar ieskaņas pasākumu "Mūzikā ar Ukrainu" sāksies Osokina Brīvības festivāls

Ar ieskaņas pasākumu «Mūzikā ar Ukrainu» sāksies Osokina Brīvības festivāls

Meditācijas, lūgšanas, bet arī prieks un svētki – tā pianists Andrejs Osokins raksturo sava rīkotā Brīvības festivāla saturu. Šajā pavasarī tas notiks jau piekto reizi un trešo reizi būs veltīts Ukrainai.

Festivālam būs ļoti plašs vēriens. To ieskandinās jau nākamnedēļ, bet tā noslēgums būs maija vidū. Līdzās desmit koncertiem notiks meistarklases, dokumentālā kino seansi un diskusijas.

Festivāla laikā savāktie līdzekļi tiks izlietoti Ukrainas atbalstam, vislielāko uzmanību pievēršot ukraiņu bērniem. Šogad pirmo reizi festivāls sniegs atbalstu arī smagi slimu bērnu vecāku atbalstam Latvijā.

Kad Andrejs Osokins pirms diviem gadiem organizēja trešo Brīvības festivālu, sākās karš Ukrainā. Sākotnēji viņš bija tik satriekts, ka apsvēra festivālu atcelt, jo viņam šķita, ka mūzika nekādi nesader ar tepat kaimiņos notiekošajām šausmām. Taču tad viņam radās ideja tieši ar šī festivāla starpniecību palīdzēt ukraiņiem – gan materiāli, gan emocionāli: "Es sapratu, ka mūzika ir spēcīgs ierocis, ar ko es varu operēt. Es nevaru to darīt frontes līnijā, bet es varu ar mūziku iedvesmot un runāt par svarīgākajām lietām, kā palīdzēt Ukrainai, kā palīdzēt bēgļiem, kā veicināt viņu integrāciju. Mums katrā festivālā ir ļoti svarīgi, lai ukraiņu mūziķi, kas dzīvo šeit, spēlētu kopā ar pašmāju mūziķiem, un tādējādi veidotos labas sadarbības."

Arī šogad festivālā piedalīsies gan Latvijā patvērumu radušie, gan speciāli uz festivālu uzaicinātie mūziķi no Ukrainas.

Festivāla princips ir tajā iegūtos līdzekļus novirzīt konkrētām, pēc iespējas akūti svarīgām Ukrainas cilvēku vajadzībām. Šoreiz tā būs nepieciešamo lietu iegāde frontē esošajiem karavīriem un civiliedzīvotājiem, bet īpašā uzmanības lokā būs ukraiņu bērni no kara skartajām teritorijām.

Friderika Šopēna slavenā etīde paša Andreja Osokina sniegumā ir bijis kā caurviju motīvs abiem līdzšinējiem Ukrainai veltītajiem Brīvības festivāliem, un tā skanēs arī šogad vienā no festivāla koncertiem. Šopēns tajā ielicis sāpes par savas dzimtenes likteni pirms 200 gadiem, bet tikpat aktuāli tā skan arī šodien.

Andrejs Osokins
Andrejs Osokins

Festivāla ieskaņas pasākumi sāksies 14. martā, kad Rīgas atbalsta centrā Ukrainas iedzīvotājiem notiks koncerts "Mūzikā ar Ukrainu". Piedalīsies gan latviešu, gan ukraiņu mūziķi, viņu vidū "Kremerata Lettonica" vijolniece Madara Pētersone: "Es vēlos, lai mūzika ir tā vieta, kur mēs spējam izdzīvot visas mūsu emocijas. Gan dusmas par nemitīgo Krievijas agresiju Ukrainā, gan skumjas par daudzajām dvēselēm, kuras šobrīd cieš, gan prieku par labajiem mirkļiem, kad varam kādam palīdzēt. Gan arī vienkārši mūzikā rast mierinājumu no tās bezpalīdzības, kad ir jānoskatās, kā mirst nevainīgi cilvēki. Mūsu lēmums ir mūsu atbildība – atbalstīt Ukrainu. Mēs nedrīkstam pievērt acis."

Ukraiņu mūziķe Anastasija Vasilenko Latvijā dzīvo nepilnus divus gadus. Viņa arī būs viena no festivāla dalībniecēm. Festivāla koncertos skanēs akadēmiskā un neakadēmiskā mūzika, arī dzeja. Līdzās koncertiem notiks meistarklases un pirmo reizi festivālā arī dokumentālā kino seansi.

Tāpat pirmo reizi festivāls šogad sniegs atbalstu arī smagi slimu bērnu vecāku atbalstam Latvijā, sagādājot viņiem iespēju bez maksas apmeklēt festivāla koncertu. Šo jaunumu ļoti atzinīgi vērtē labdarības organizācijas "ziedot.lv" pārstāve Ilze Ošāne: "Koncerts tiek veltīts rūpju bērnu ģimenēm šeit pat Latvijā. Dodot atelpas mirkli, dodot iespēju smagi slimu bērnu vecākiem, kuriem jārūpējas par saviem bērniņiem 24/7 kaut uz mirkli sajusties kā ikvienam no mums. Atnākt uz koncertu un sajust to sajūtu, ka bez rūpēm ir arī prieks, mīlestība un laiks sev."

Savukārt ukraiņu bērniem no Černihivas un citiem kara skartajiem apgabaliem festivāls piedāvās mūzikas instrumentu spēles nometni, kurā viņi varēs pilnveidot savas prasmes un kaut uz brīdi sajust atelpu zem Latvijas mierīgajām debesīm.

Festivāla ieskaņas pasākumi sāksies jau 14. martā, bet paša festivāla norises laiks ir no 5. aprīļa līdz 12. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti