FOTO: Ceļojums laikā. Repa leģendas GZA mūzikas vēstures stunda Rīgā

Pirmdienas, 4. marta, vakarā koncertzālē "Palladium Riga" uzstājās repa leģenda GZA, viens no hiphopa apvienības "Wu-Tang Clan" dibinātājiem un dalībniekiem. Viņu uz skatuves pavadīja grupa "The Phunky Nomads", bet iesildīja pašmāju reperis March.

GZA pirmo reizi Latvijā viesojās 2007. gadā, kad uzstājās "Sapņu fabrikā". Tolaik hiphopa koncertiem vēl biju par jaunu, bet par "Wu-Tang Clan" un arī GZA zināju, pateicoties Džima Džārmuša filmai "Kafija un cigaretes", kur vienā no ainām savā starpā sarunājas GZA ar RZA un Bilu Mureju. Iepriekš Džārmušs bija sadarbojies ar RZA, kurš kulta filmai "Spoku suns: samuraja ceļš" sarakstīja skaņu celiņu. "Wu-Tang Clan" albums "Enter the Wu-Tang (36 Chambers)" bija viens no pirmajiem, kuru sāku klausīties, apbrīnojot meistarīgos soulmūzikas semplus. Jāpiemin, ka GZA savu vārdu mūzikas vēsturē ierakstījis arī ar albumu "Liquid Swords", kas ir viens no žanra visaugstāk novērtētākās klasikas.

Katram no "Palladium" koncertā sanākušajiem būs savs stāsts gan par "Wu-Tang Clan", gan par GZA.

Šis koncerts ir kā nostalģisks ceļojums atpakaļ laikā, bet tajā pašā laikā skan dzīvi un īsti, jo klasikai nav laika noilguma. 

"The Phunky Nomads" aizrāva ar grūvīgiem aranžējumiem un virtuoziem solo, kamēr GZA vārdu plūdums lika saspicēt ausis, lai atmiņā saglabātu kaut nedaudz no tehniskās meistarības, kas ir bijusi skola daudziem sekotājiem. Hiphopa koncertā pūlis veido daļu no sarunas, iespējams, šajā vakarā sanākušie bija vairāk klausītāji. Iespējams, skaņa bija par slāpētu.

Un tomēr, vakara kulminācija "Crash Your Crew", kuru GZA izpildīja klausītāju vidū, satikās ar pūli, to iekustināja un radīja ovācijas.

Repera GZA koncerts "Palladium Riga"
Repera GZA koncerts "Palladium Riga"

Koncertā izskanēja arī "Shimmy Shimmy Ya", ko oriģinālā izpilda ODB, kurš arī ir viens no "Wu-Tang Clan". Šajā dziesma izmantota "Shimmy, Shimmy, Ko-Ko-Bop" tēma, to oriģinālā izpilda rokenrola laika grupa "Little Anthony & the Imperials", bet nesenajā mūzikas vēsturē tēma no jauna atdzīvojās Lanas Del Rejas "A&R". Kamēr ceļoju mūzikas izlasē, jau ir pienācis laiks "C.R.E.A.M.", "Protect Ya Neck", "Liquid Swords" – ikoniskām kompozīcijām.

Koncertā dzirdēt mūzikas vēsturē nozīmīgas, koncentrētas dziesmas man ir liela vērtība. Līdzīga sajūta pārņēma "Black Sabbath" koncertā "Arēnā Rīga" klausoties "Paranoid" un "War Pigs". Šī bija dzīva mūzikas vēstures stunda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti