Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Būdē atklāti Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumi

Rīgas publika ar sajūsmu uzņem Jērgu Vidmani

Rīgas publika ar sajūsmu uzņem komponistu un diriģentu Jērgu Vidmani

"Uz skatuves mēs kopā lidojām mūzikā". Tā pēc koncerta sestdienas vakarā mūziķiem sacīja Jērgs Vidmanis – komponists, kas šogad rezidē Berlīnes Filharmonijas orķestrī, bet ar mūsu kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" uzsācis trīs gadus ilgu māksliniecisko partnerību.

Kad satikos ar "Sinfonietta Rīga", atdzimu kā no jauna!" Tā pirms desmit gadiem, iepazīstoties ar mūsu mūziķiem, sacīja pasaulē atzītais klarnetists, diriģents un komponists Jērgs Vidmanis. Pa šo laiku tikšanās bijušas jau vairākas, vienmēr – klausītāju sajūsmas pavadītas.

Publikas aplausi un bravo saucieni skanēja arī 3. februāra vakarā, kad Lielajā ģildē izskanēja Vidmaņa inaugurācijas koncerts kā "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskajam partnerim. Orķestris ir pārliecināts, ka viņiem kopā ar pasaulē atzīto mākslinieku priekšā īpašs laiks.

"Mēs sagaidām tikšanos ar kolosāli atvērtu, impulsīvu, necerētiem pārsteigumiem bagātu personību. Mēs sagaidām tikšanos ar domubiedru, kurš inspirē mūziķus, kurš atver jaunus apvāršņus, kurš ved mūs līdz tajā ceļā, kur varbūt viņš ir ticis mazliet tālāk par mums," sacīja "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs un diriģents Normunds Šnē.

"Viņš ļoti interesanti diriģē bez zižļa, bet viņš ar rokām bez otas, bez adāmadatas, viņš tik skaisti uzglezno un iztamborē to mūziku, ka vienkārši prieks. Un "Dievs kungs ir mūsu stiprā pils" pašā noslēgumā, man liekas, parādīja arī to saturisko slodzi, kāda ir šim skaņdarbam arī šodien," pēc koncerta iespaidos dalījās Latvijas Radio 3 – "Klasika" direktore Gunda Vaivode.

"Tas bija tik inspirējoši! Taisnību sakot, man pat tā jāpiedomā, kad būtu bijusi beidzamā reize, kad es būtu bijis liecinieks tik ārkārtīgi… Es pat nevaru īsti atrast vārdus, jo tā identifikācija ar mūziku, ko mēs šovakar šeit piedzīvojām, tā dzīvošana katrā… dzīvošana, jēga spontanitāte, tā sajūta, ka tas viss rodas šeit un tagad. Un tagad, kad es to saku, es saprotu, ka visi tie ir tādi banāli apzīmējumi tikai, kam vienalga nav līdz galam sakara ar to, kas šovakar notika zālē," komentēja koncerta apmeklētājs, Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Kaspars Putniņš.

"Jērgs Vidmanis ir tāda kvalitāte, viņš ir vienkārši dzejnieks mūzikā, manuprāt, romantiķis, un tas viss bija arī šodien dzirdams un redzams. Un, manuprāt, orķestrim tiešām paveras jauni apvāršņi – ir, kur tiekties, tā teikt," sacīja koncerta apmeklētāja, flautiste Ilona Meija.

Vidmanis mākslinieciskā partnera statusā ar "Sinfonietta Rīga" strādās trīs gadus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti