Kultūras ziņas

Gaismas izrāde Nacionālajā teātrī

Kultūras ziņas

Apbalvoti labākie Latvijas muzeji

Mākslas plenērs Kandavā

«Te var nodzīvot visu mūžu un gleznot» – Kandavā mākslinieki un entuziasti piedalās plenērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem un 10 mēnešiem.

Vasara ir laiks, kad ļauties radošajām izpausmēm, iedvesmojoties no dabas. Mākslinieki un mākslas entuziasti tiekas mākslas plenēros gleznainās Latvijas vietās. Kandavas Mākslas plenērs šovasar notiek jau astoto reizi. Vietējie iedzīvotāji novērtē šo iniciatīvu, jo pilsētvide tiek papildināta ar jauniem mākslas objektiem.

Vasaras ziedos slīgstošajā Kandavas vecpilsētā garāmgājēju uzmanību piesaista aiz molbertiem sēdoši cilvēki. Pašā centrā uz soliņa saulē žūst māla trauki. Kandavā sācies ikgadējais Mākslas plenērs “Radošais mākslas mirklis”, ko jau astoto gadu rīko keramiķe Linda Priedniece. Tas īpašs ar to, ka interesenti aicināti ņemt līdzi arī bērnus.

“Kā izdarīt tā, lai pilsēta vairāk iegūst. Es aicināju ne tikai profesionālus gleznotājus, bet vispār māksliniekus un mākslas mīļotājus un arī cilvēkus, kas sēž ikdienā birojā un ir noilgojušies pēc kaut kā radoša, piedalīties,” skaidro Linda Priedniece.

Divdesmit astoņi dažāda vecuma un profesiju pārstāvji no visas Latvijas nedēļas garumā izmēģinās radošos spēkus keramikā, gleznošanā, augstspiedē, mozaīkas tehnikā un apģērbu atdzīvināšanā. Kandavas vecpilsētas šaurās ieliņas īpaši iecienījuši tie, kuri plenērā piedalās gleznošanas darbnīcā.

“Tā ir tā visa burvība – pēkšņi sākt gleznot nopietni. To, kas ir skolas laikā mācīts, te pēkšņi uzreiz darīt visu tādā brīvā un nepiespiestā atmosfērā.

Tempā, jo gaisma mainās. Ķert gaismu un ēnu. Te var nodzīvot visu mūžu un gleznot un gleznot,” spriež gleznotājs Egils Neihofers.

Savukārt plenēra dalībniece Danuta Ābele atzīmē: “Man pašai ļoti patīk tā sajūta, kas rodas gleznojot. Man pat adrenalīns izdalās un stress pozitīvā nozīmē.”

Keramikas darbnīcā apgūt pirmās prasmes svēpētās melnās keramikas arodā aicina podniece Laura Matilde Ikerte.

“Mēs lielākoties strādājam ar lipināto keramiku, jo tā tiešām ir senākā tehnoloģija, kas sastopama pasaulē,” skaidro Laura Matilde Ikerte.

“Man patīkami redzēt, ka pat pirmajā reizē, kad cilvēki pieskaras mālam, viņi tiek pie brīnišķīga rezultāta.”

Māla vilinājumam darbnīcā ļaujas gan ikgadējie plenēra dalībnieki ar pieredzi, gan tie, kuri no māla pikas veido savu pirmo bļodiņu.

“Es šeit otro gadu piedalos ar savu mazo māsiņu kopā. Ļoti interesanti mēģināt pašam ko izveidot. Interesanta sajūta, kad esi kaut ko uztaisījis, ka pabeidz kaut ko taisīt. Ļoti patīkama,” stāsta plenēra dalībnieks Aleksandrs Klāvs Kolmanis.

Ik gadu Kandavas Mākslas plenēra laikā kopīgiem spēkiem top kāds pilsētvidē paliekošs mākslas darbs. Šogad plenēra dalībnieki dāvinās lielformāta gleznu Kandavas autoostai. Bet plenēra noslēgumā no tā laikā radītajiem darbiem iecerēta brīvdabas izstāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti