Nacionālais mākslas muzejs festivālā «Staro Rīga» piedāvā pieskarties savām bailēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No 15. līdz 18. novembrim norisināsies viens no krāšņākajiem pasākumiem Latvijā – 12. gaismas festivāls “Staro Rīga”. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) apmeklētājiem piedāvās iejusties detektīva lomā un piedalīties Skārņu ielas mistērijā, pa ceļam apbrīnojot fotonu zvaigznāju un pat pieskaroties savām bailēm, paziņojumā medijiem informē LNMM pārstāvji.

Četros festivāla vakaros uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas fasādes no pulksten 17.00 līdz 23.00 izgaismosies Miķeļa Fišera mākslas darbi un tajos aktualizētās tēmas. Ar interaktīvu stendu palīdzību videoprojekcijas “Pieskaries savām bailēm” skatītājiem būs iespēja atdzīvināt autora radītos personāžus – sienāžus, ķirzakcilvēkus, citplanētiešus, reptiļus un citus spilgtus tēlus multimediju mākslinieka Māra Kalves režijā.

Objekta ceturtā dimensija ir izaicinājums pieskarties savām bailēm un ieraudzīt dzīvē sižetu līnijas, kas izspēlētas autora darbos.

LNMM pārstāvji uzsver: “Miķeļa Fišera formas un vēstījuma skaidrība rosina apšaubīt “vispārzināmo”, atgādinot, ka zināšanas par pasauli nav prece, ko laiski izbaudīt, bet gan prakse, kas ikdienā jāpilnveido un dažreiz pat jāapgūst no jauna. Mākslinieka darbos iekodēta kritika, kurā piedalās un galveno lomu spēlē pārpasaulīgas būtnes un tēli, kas, no vienas puses, darbojas absurdā vidē un situācijās, bet no otras – ļauj izcelt problēmas būtību – cilvēku pastarpināto un brīžiem divkosīgo attieksmi un rīcību, kas mijas ar eksistenciāliem meliem gan sev, gan apkārtējiem.”

Fotonu zvaigznājs
Fotonu zvaigznājs

Mākslas muzeja “Rīgas birža” ātrijā no pulksten 17.00 līdz 23.00 mākslinieks Voldemārs Johansons apmeklētāju uzmanībai piedāvās eksperimentālu instalāciju “Fotonu zvaigznājs”, kas veido dinamisku lāzerstaru audiovizuālu ainavu, balstītu nelineārā fizikālā sistēmā.

“Šis darbs atrodas mākslas un zinātnes satikšanās telpā. Fotonu plūsmas zīmējums no zinātnisko institūtu laboratorijām ir nokļuvis mākslas muzejā “Rīgas birža”.

Skatītāji šo nepārtraukta ilguma performanci var vērot pašu izvēlētu laika posmu. Man ir palaimējies kā māksliniekam sadarboties ar iedvesmojošiem zinātniekiem, lai kopīgi radītu mākslas darbu. Tas, ko redzēs “Staro Rīga” apmeklētāji, ir manas vīzijas īstenojums ar mūsdienu zinātnes iespējām,” stāsta autors.

Skārņu ielas mistērija
Skārņu ielas mistērija

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs caur detektīvstāstu “Skārņu ielas mistērija” no pulksten 17.00 līdz 23.00 aicinās nokļūt mākslas aizkulisēs, dodoties piedzīvojumu un noslēpumu pilnā pasaulē, kas atrodas “otrpus Vecrīgas mūrim”.

Ar metafiziskās glezniecības palīdzību, kas apvieno nereālo ar absurdo realitāti, katrs varēs pabūt četrās dimensijās vienlaikus, turklāt vienā no tām būs viņš pats.

Tas ir jau ceturtais projekts, ko māksliniece, scenogrāfe un interjera dizainere Agnese Melbārde īsteno sadarbībā ar komponistu, marimbas un sitaminstrumentu virtuozu Rihardu Zaļupi. Abu autoru radošās idejas pārtop spilgtos kopdarbos, kas runā bez vārdiem – caur gleznu / grafiku, mūziku un emocijām. Tā ir māksla tiem, kam patīk kārtība un paradokss reizē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti