Kultūras ziņas

Sāk informatīvo kampaņu #Ēkultūra

Kultūras ziņas

Reklāmas trūkums apdraud medijus

Aspazijas dzejoļi rotās

Ieskats mākslinieces Initas Rudzītes rotu izstādē «Aspazija dzintarā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aspazijas 155. jubilejas nedēļā bija paredzēti, tomēr valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ tika atcelti vairāki izcilajai latviešu dzejniecei, dramaturģei un sabiedriskajai darbiniecei veltīti pasākumi. Latvijas Televīzija skatītājiem piedāvā ieskatu rotu mākslinieces Initas Rudzītes izstādē “Aspazija dzintarā”, kas iekārtota Aspazijas mājā Jūrmalā.

Aspazijas mājā Dubultos, šoreiz šaurā lokā, Aspazijas dzimšanas dienai par godu tradicionāli galdā tiek celta lauku torte.

“Šī diena ir droši vien tieši tāda, kāda bija Aspazijas dzimšanas diena, kad bija kara laiks un vācu okupācijas režīms un draugi Aspazijai teica – piesargies!

Uz teātri nevajadzētu iet, lai netiek sarunāts kas nepareizs. Un Aspazija savu dzimšanas dienu svinēja mājās. Un gan viesistabā šajā namā, gan otrā stāva guļamistabā viņa uzņēma savus tuvākos, draugus,” stāsta Aspazijas mājas vadītāja Ārija Vanaga.

Dzejnieces dzimšanas dienai veltīta arī Aspazijas mājā iekārtotā rotu mākslinieces Initas Rudzītes izstāde “Aspazija dzintarā”. Rotas no sudraba, dzintara un upju pērlēm māksliniece darinājusi, iedvesmojoties no trīspadsmit Aspazijas dzejoļiem.

Māksliniece par saviem darbiem stāsta: “Tas nav vienkārši veidot skaistas rotas, tas ir veidot rotas ar kādu citu domu. Cita doma ir aiznest līdz cilvēkiem Aspazijas dzeju citādākā veidā, un arī man pašai iepazīt dzeju kā tādu un iepazīt konkrētu cilvēku, sievieti un konkrētu laiku. Viņa diezgan daudz lieto vārdu ''pērle'', šur un tur savā dzejā.

Man tas kaut kā pagriezās, ka mūsu Latvijas pērle ir dzintars.

Šeit ir iestrādāts dzejolis “Ikdienas spārni” un dažas rindas no šī dzejoļa: ikdienu uzskatot, redzi - tik lūžņi un sārņi, meklē vēl dziļāk, un izaugs tev meklējot spārni!

Man pašai radās drosme šos it kā lūžņus un sārņus salikt kopā un parādīt, ka tas taču ir skaisti!

Paskatīsimies šos auskarus, kas ir radušies iedvesmojoties no dzejoļa “Šurp, pagājība!”. Ik katrs solis mūža telpā ir pērle dzīves vainagā. Un tad es šeit attēloju it kā simboliskus dzīves vainagus, kas nav perfekti. Viņi mums ir šķībi, greizi, bet tas, kas ar mums notiek, tā ir pērle mūsu dzīves vainagā.”

Initas Rudzītes rotu izstāde ”Aspazija dzintarā” Aspazijas mājā Dubultos šobrīd apmeklētājiem ir slēgta. Ja ārkārtējo situāciju valstī nepagarinās, publikai tā būs pieejama pēc Lieldienām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti