Rīta Panorāma

Siguldas Opermūzikas svētki top ar plašu vērienu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Nacionālajā mākslas muzejā aplūkojama izstāde "Tikai neraudi!"

Noņemt stigmu feminismam. Skaistuma kults, seksualitāte un stereotipi izstādē «Tikai neraudi!»

"Tikai neraudi!" – ar šiem vārdiem uzsāk ceļu izstāde, kurai par pamatu ir ņemta sievietes loma, tās dažādās šķautnes un vēsturiskās dogmas. Izstādē, ko iespējams skatīt no 15. jūlija līdz pat 15. oktobrim Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, galvenā varone ir sieviete – sieviete mākslas darbos, sieviete veidojot mākslas darbus un sieviete paužot savu viedokli.

Izstāde sniedz iespēju ielūkoties feminisma skatījumā, tieši Latvijas mākslā un latviešu mākslinieču izpildījumā.

"Ir visi mediji – ir video, ir instalācijas, glezniecība, grafika, fotogrāfija. Izstāde runā par sievietes dzīvi," stāsta projekta kuratore, mākslas zinātniece Elita Ansone.

"Izstāde vēlas noņemt stigmu feminismam, šim stigmatizētajam vārdam, kurš ļoti baida cilvēkus, jo to izprot ļoti ierobežoti – kā kaut kādu agresīvu, kaut kādas tradicionālas vērtības noliedzošu kustību –, bet tā patiešām nav.

Feminisms iekļauj jebkuru sievietes dzīves aspektu, ja mēs to kritiski uzlūkojam," teic Ansone.

Aplūkojot izstādi, iezīmējas konkrētas tematiskās grupas, kuras aktualizē mākslinieces – skaistuma kults un tā stereotipi, bezbērnu jeb "child free" tēma, auglības simboli, seksualitāte, dzimtas tradīcijas un mitoloģija. Izstādē redzamie darbi nav vienīgie tēmas pārstāvji.

"Ir izstādīta apmēram trešā daļa no tiem darbiem, kādi vispār varētu būt šajā izstādē. Protams, ka tā atlase veidojās no tā, ko pašas mākslinieces ir domājušas, vēlējušās pateikt, aktualizēt ar saviem darbiem," stāsta projekta kuratore.

"Šī izstāde un izstāde, kas būs nākošgad vasarā, savā ziņā ir uzskatāma par tādu tā kā diptihu. Nākamā izstāde sauksies "Iekāre", tā būs veltīta vairāk cilvēka ķermeņa izpētei. Tā nebūs tikai sieviešu izstāde. Tā būs visu mākslinieku izstāde," atklāj Ansone.

Projekta nosaukums ir jāuztver kā aizliegums paust emocijas un viedokli. "Tikai neraudi!" – ironizē varonīgas sievietes tēlu, kura spēj tikt galā ar jebkuru dzīves situāciju, neskatoties uz blakusesošajām problēmām.

"Tikai neraudi" katalogs
"Tikai neraudi" katalogs

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti