Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā iegūst māksliniece Anna Afanasjeva

"Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā" – laureāta medaļa, Zelta diploms un naudas prēmija 3000 eiro apmērā – šogad tika piešķirta māksliniecei Annai Afanasjevai par darbu "Pie jūras", informēja Preiļu novada pārstāvji. 

Konkurss "Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā" šogad notika 9. reizi, pulcējot 135 māksliniekus, kuri žūrijas vērtējumam kopumā iesniedza 227 mākslas darbus. Galvenās balvas pasniegšanas ceremonija norisinājās 16. septembrī Preiļu novada Kultūras centra izstāžu zālē.

Iesniegtos darbus vērtēja žūrija, kuras sastāvā kā žūrijas komisijas priekšsēdētājs darbojās profesors Aleksejs Naumovs un kā komisijas locekļi piedalījās mākslinieki Laura Pīgozne, Anda Munkevica, Jānis Strupulis, Kristīne Kutepova un Sandra Krastiņa, kā arī Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Silvija Berezovska.

Balvai tika nominēti astoņi autori: Dita Lūse ar darbu "Vasaras skaņas", Ilze Smildziņa ar darbu "Laikā", Inga Jurova ar darbu "Lielais klusums", Agnese Kurzemniece ar darbu "Gaidītāji", Anna Afanasjeva ar darbu "Pie jūras", Elmārs Orniņš ar darbu "Divi koki saulrietā", Gita Šmite ar darbu "Vaides ozols" un Anita Markeviča ar darbu "Atspulgi".

Vērtējot galvenās balvas ieguvējas Annas Afanasjevas darbu "Pie jūras", žūrijas komisijas priekšsēdētājs Aleksejs Naumovs uzsvēra, ka ainavā svarīgs ir cilvēks, un šis darbs apvieno sievietes dabu un dabu kā sievieti. Glezna pauž priekšnojautas. Īpaši tas sakāms Ukrainas kara kontekstā. Žūrijas komisijas locekle, māksliniece Sandra Krastiņa, piebilda: "Šodien uz ainavu vairs nevaram tikai skatīties un priecāties. Mēs ainavā dzīvojam."

9. Jāzepa Pīgožņa balvas saņēmēja dzimusi 1983. gadā Rīgā. Beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Gleznošanas nodaļu. Annas Afanasjevas pamatdarbs ir gleznošana, un viņas gleznas var atpazīt pēc filigrāni izstrādātiem meiteņu tēliem un pārsteidzoši lielām acīm. Acis ir ļoti svarīgas mākslinieces darbos, jo tās ir dvēseles spogulis.

"Skaistās mākslas laikmets ir zudis, tomēr es to vēl sildu sevī un savā mākslā," vērtē māksliniece Anna Afanasjeva.

Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā dibināta 2015. gadā, pasniegšanu iedibināja Rīgas dome un Preiļu novada dome sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldi, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju, Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Mākslas akadēmiju, Jāņa Anmaņa Jauno talantu atbalsta fondu un idejas autoriem – kinorežisoru un gleznotāju Jāni Streiču un māksliniekam Jāni Anmani un Jāni Strupuli. Balvas mērķis ir turpināt attīstīt un popularizēt Latvijas ainavu glezniecību, kā arī vienot Latvijas galvaspilsētas un novadu kultūras dzīvi. 2015. gadā galveno balvu saņēma Latvijas Universitātes profesors, mākslinieks Roberts Muzis, 2016. gadā – māksliniece Silva Linarte, 2017. gadā – mākslinieks Aldis Kļaviņš, 2018. gadā – mākslinieks Jānis Plivda, 2019. gadā – mākslinieks Nugzars Paksadze, 2020. gadā – māksliniece Agra Ritiņa, 2021. gadā – mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks, 2022. gadā – mākslinieks Indulis Landaus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti