Pusdiena

Saeima noraida «Saskaņas» iesniegtos grozījumus par valsts noslēpumu

Pusdiena

Pusdiena 03.03.2017

Parīzē klajā nāk franču pētnieku grāmata «Latvieši»

Parīzē klajā nāk franču pētnieku grāmata «Latvieši»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem un 2 mēnešiem.

"Latvieši" - ar šādu nosaukumu klajā nākusi franču autoru un pētnieku – Selīnas Bajū un Ērika Lebura – grāmata. Tajā apkopotas sarunas ar Latvijas iedzīvotājiem par dažādām tēmām, lai atklātu un raksturotu lielai daļai Francijas maz zināmo Latvijas sabiedrību. Grāmatas autori saka, ka tas ir viņu mīlestības auglis, jo īpaša interese par Latviju viņiem bijusi jau iepriekš.

Šī nav gluži pirmā reize, kad tieši Francijas rakstniekos dzimusi interese par Latviju. Šis darbs ir interesants ar to, ka abi autori ir veltījuši labu laiku – divus gadus - šīs grāmatas tapšanai un personiski bijuši Latvijā, gan pilsētās, gan laukos tikušies ar ļoti dažādu jomu cilvēkiem, populāriem un sabiedrībā mazāk zināmiem.

Intervēto un izjautāto vidū ir bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, pētniece, ģeogrāfe Aija Lulle, biologs Jānis Ozoliņš, rakstniece Marina Kosteņecka un vairāki citi cilvēki.

Abi autori ir vēlējušies uz Latviju un Latvijas sabiedrību paraudzīties no ļoti dažādiem un pēc iespējas plašiem skatu punktiem caur šeit dzīvojošo stāstiem un atziņām. Grāmata ir franču valodā, aptuveni 140 lappušu bieza, izdota 2000 eksemplāros, bet pieejama arī elektroniski.

Abi autori ar Latviju nav nejauši sastapušies. Selīna Bajū ir Nacionālā austrumu valodu un civilizāciju institūta pētniece un jau ilgāku laiku interesējas par Baltijas valstīm. Savukārt Ēriks Leburis ir vēsturnieks, pētnieks, kurš, starp citu, brīvi runā latviski un bieži arī ir Latvijā. Kā viņi abi saka, šis ir dziļā interesē un mīlestībā pret Latviju tapis darbs.

Abi autori ļoti atklāti un vaļsirdīgi atzina, ka francūži par Latviju zina ļoti maz, jo mēs šķietam tāli, auksti, mazi, pat drošības ziņā sarežģīta zeme, jo esam kaimiņos Krievijai.

Bet, ja izdodas kaut mazu maliņu pavērt no tā noslēpumainā plīvura, kas mūs aizklāj, tad bieži vien tas ir liels pārsteigums. Un īpaši to piedzīvo franču tūristi, kuri izdomājuši tomēr apmeklēt Baltijas valstis un arī Latviju.

Grāmatas atklāšanā arī Latvijas vēstnieks Francijā Imants Lieģis uzsvēra, ka par Latviju ir daudz stereotipu un Francijas sabiedrībā bieži nākas dzirdēt jautājumu par to, vai Latvijā ir konflikti starp latviešu un krievvalodīgo kopienu. Tāpēc ir ļoti svarīgi stāstīt un rādīt, kā viss ir patiesībā.

Grāmata, protams, nav ļoti lielā tirāžā, bet sasniegs tos lasītājus, kuriem interesē citas zemes un kultūras. To iegādājās un līdzi aiznesa arī Francijā dzīvojošie latvieši - tā būšot dāvana kolēģiem, draugiem, kuri jautā par Latviju un vēlas uzzināt vairāk.

Latvijas vēstniecība Francijā plāno dažādus pasākumus, lai pēc iespējas plaši iepazīstinātu ar mūsu kultūru, izcilākajiem māksliniekiem. Francija joprojām ir ārkārtīgi svarīga un nozīmīga valsts gan Eiropas Savienībā, gan mūsu drošībā. Francijas militārie spēki arī piedalīsies NATO kaujas grupu veidošanā Baltijā. Un tas viss ir ļoti cieši saistīts arī ar centieniem parādīt, iepazīstināt, darīt zināmu Francijas sabiedrībai, kas mēs esam, kāda ir mūsu vieta, loma pasaulē un kādēļ Latvija var no līdz šim tālas un aukstas zemes, kļūt par, piemēram, interesantu tūrisma galamērķi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti