Kultūras ziņas

Gads mūzikas skaņās

Kultūras ziņas

Gads kino un teātra jomā

Mūsējo starptautiskie panākumi

LTV kultūras gada apskats: Mūsējo starptautiskie panākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

2015. gads bija īpaši bagāts ar Latvijas radošo personību panākumiem pasaulē. Rakstnieks Māris Bērziņš par romānu “Svina garša” saņēma Baltijas Asamblejas balvu literatūrā. Scenogrāfam Andrim Freibergam Prāgas scenogrāfijas un arhitektūras kvadriennāles balva “Scenography Mentor Award”. Pateicoties prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē, Latvijas vārds ar sajūsmu tika pieminēts no Parīzes līdz pat Ņujorkai.

Ņujorka

Prestižajā Linkolna centra Elisas Tallijas zālē Ņujorkā ar stāvovācijām 2015.gada aprīlī tika uzņemts Valsts akadēmiskā kora (VAK) “Latvija” koncerts.

Ņujorkiete Diāna Moneta: "Tas bija tik radoši, maģiski un  skaisti šajā pavasara periodā. Klausoties šo mūziku es patīkami uzlādējos ar labu garastāvokli. Esmu ļoti laimīga, skaisti."

VAK “Latvija” koncerts bija uzskatāms par centrālo notikumu Latvija prezidentūras ES padomē kultūras programmā Amerikā, kurā galvenais akcents tika likts uz Baltijas mūziku. Koris dziedāja un muzicēja gan Pētera Vaska, Artūra Maskata, Ērika Ešenvalda darbus, gan arī igauņu autoru Arvo Perta un Veljo Tormisa mūziku

Berlīne

Maijā ap 200 mūsu operas profesināļu devās uz Berlīni, lai prasīgajai Vācijas publikai izrādītu Artūra Maskata operu “Valentīna”. Viesizrādi ar savu klātbūtni pagodināja arī libreta stāsta prototips Valentīna Freimane.

Valentīna Freimane: "Ir man, protams, arī iebildumi. Libretā ir ieviesti cilvēki, kas manās atmiņās nav un, manuprāt, viņi ir lieki. Tas ir tas vīriešu pāris. Tas vienkārši nepieder šajā kontekstā, tas nav par to. Mēs šajā ziņā neesam vienisprātis. Protams ka cilvēku glāba mīlestība...pret pretējo dzimumu, arī līdzjūtība ir mīlestība."

Izrādes vērtējumu apliecināja vācu publikas aplausu vētra un skaļie atzinības sauieni.

Brisele

Patiesi unikāls bija Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē noslēguma koncerts Beļģijā, slavenajā “Flagey” zālē Briselē, kurā piedalīties neatteica maestro Raimonds Pauls. Viņam tas bija pirmais vieskoncerts Rietumeiropā. Kopā ar Latvijas Radio bigbendu un dziedātāju Kristīni Prauliņu kādreiz slavenajā Beļģijas radio studijā, tika atskaņoti jauni aranžējumi no latviešu klasiķu  - Jāņa Ivanova un Emīla Dārziņa skaņdarbiem, kā arī austrālieši džeza virtuoza Džeimsa Morisona aranžētās latviešu tautasdziesmas no projekta “Mare Balticum”.

Zalcburga

Vasaras beigās – augustā Volfganga Amadeja Mocarts dzimtenē Zalcburgas 95. festivāla ietvaros tika izrādīta arī Alvja Hermaņa iestudētās Džuzepes Verdi opera “Trubadūrs”. Izrādē Leonoras lomā pasaules slavenais soprāns Anna Ņetrebko, ar kuru režisoram bija pirmā darba pieredze.

Alvis Hermanis: “Paies tikai vēl kaut kāds laiks un tikai tad es apjēgšu, cik ļoti svarīga vieta manā dzīvē, manā biogrāfijā ir bijusi Zalcburgai, jo pēdējos desmit gadus, septiņas vasaras no šiem desmit gadiem es strādāju Zalcburgas festivālam.”

Parīze

Koncerts, kas pavēra jaunas durvis un iespējas Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim, – tā pēc slavenā Džuzepes Verdi “Rekviēma” atskaņošanas Parīzē maijā, prestižajā Elizejas lauku teātrī , izteicās Francijas mūzikas kritiķi un skatītāji.

Andris Poga: "Es tiešām jūtos dziļi pateicīgs LNSO mūziķiem visiem un Valsts kora “Latvija” dziedātājiem visiem par to, ar cik ļoti lielu entuziasmu un atdevi viņi muzicēja. Es domāju, ka pārsteigt Parīzes publiku nav tik viegli un man kaut kā ir sajuta, ka mums mazliet tas ir izdevies."

Tie bija ne tikai 2015. gada sasniegumi, bet arī ļoti nopietna atbildība, ko uzņēmušies Latvijas mākslinieki, lai nestu Latvijas vārdu pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti