«Flagey» koncertzālē Briselē - Latvijas Radio bigbends, Raimonds Pauls un Kristīne Prauliņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Otrdien, 16. jūnijā, “Flagey” koncertzālē Briselē notiek Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē noslēguma koncerts. Tajā uzstāsies Latvijas Radio bigbends un solisti – maestro Raimonds Pauls un dziedātāja Kristīne Prauliņa, pavēstīja Latvijas Radio bigbenda pārstāve Ance Jirgena.

Vakara koncerta programmā “Flagey” 4. studijā iekļauti jauni aranžējumi latviešu klasiķu (tajā skaitā Emīla Dārziņa un Jāņa Ivanova) skaņdarbiem, kā arī austrāliešu džeza virtuoza Džeimsa Morisona (James Morrison) aranžētās latviešu tautasdziesmas no projekta “Mare Balticum” Latvijas Radio bigbenda izpildījumā. Soliste Kristīne Prauliņa koncertā izpildīs skaņdarbus no koncertprogrammas “Jaunās latviešu džeza dziesmas”, kuras tieši viņai komponējis maestro Raimonds Pauls.

Godinot maestro Raimonda Paula un gruzīnu komponista Gijas Kančeli vairāk nekā pusgadsimtu ilgo draudzību, koncertā būs dzirdami arī skaņdarbi no albuma “R.Pauls plays G.Kancheli”. Meistara kino un teātra mūziku, kā muzikālās tēmas no lugas “Divpadsmitā nakts” un populārās kino filmas “Mimino”, Latvijas Radio bigbenda skanējumam aranžējis tā muzikālais vadītājs Kārlis Vanags. Pirmatskaņojumu piedzīvos arī Latvijas Radio bigbenda oriģinālskaņdarbs – nule kā sakomponētā “Latviešu džeza svīta”.

Šī retā maestro Raimonda Paula viesošanās Rietumeiropā jau ir raisījusi plašu interesi medijos un mūzikas ekspertos. “Flagey” koncertzāles vadītājs Žils Ledure (Gilles Ledure) norāda, ka viņu ļoti ieinteresējis maestro atšķirīgais un atpazīstamais klavierspēles stils jeb tā sauktais “piesitiens”.

Latvijas Radio bigbends ir spēlējis nozīmīgu lomu Latvijas džeza mūzikas vēsturē. Bigbenda vadītājs ir starptautiskā mūzikas festivāla “Rīgas Ritmi” un starptautiskā džeza mākslinieku konkursa “Riga Jazz Stage” mākslinieciskais direktors, mūziķis un producents Māris Briežkalns. „Latvijas Radio bigbends ir lielisks. Šis bigbends ir pelnījis stabilu un spožu nākotni!” saka amerikāņu džeza vokālists Kurts Elings (Kurt Elling).

Izcilākais latviešu populārās, džeza un arī klasiskās mūzikas autors un pianists Raimonds Pauls (dz. 1936. gadā) ir zināms ne tikai Latvijā, bet arī tālu aiz tās robežām. Viņa mūzika, pateicoties unikālajām melodiķa dotībām, skanējusi neskaitāmās valstīs un prestižās koncertzālēs. Maestro bagātā radošā iztēle apvienojusi latviešu tautas mūzikas intonācijas, džeza, blūza, rokenrola, franču šansona, vācu šlāgera un tautiskās ziņģes intonācijas un elementus ar laicīgiem strāvojumiem, allaž spējot radīt aktuālu, visiem interesantu un reizē demokrātisku mūziku. Tai piemīt mūsdienīgi ritmi, aranžējumi, vienlaikus izsmalcinātā harmonijas izjūta palīdz komponistam izvairīties no vienmuļības. Atšķirībā no daudziem dziesmu autoriem, Pauls pats bieži ir savu sacerējumu interprets vai izpildītāju koncertmeistars. Viņa klavierspēlei raksturīgs ļoti individuāls, īss, akcentēti aprauts piesitiens, kas ļauj nekļūdīgi atpazīt viņa stilu. Taču viņš nebaidās savas melodijas uzticēt arī citu radošo kolektīvu interpretējumam vai arī veido īpašus atskaņotājmākslinieku sastāvus, producējot savas mūzikas skanējumu pats. 

Maestro komponējis skaņdarbus kinofilmām, teātra un baleta izrādēm, kā arī mūzikliem; viņš arī veidojis dažādus sezonālos koncertuzvedumus. Bijis Latvijas Republikas kultūras ministrs, vairāku muzikālo sastāvu, tai skaitā  Latvijas Radio un televīzijas vieglās un džeza mūzikas orķestra (šobrīd atjaunotais Latvijas Radio bigbends), mākslinieciskais vadītājs, kā arī muzikālo konkursu organizators. Maestro Raimonds Pauls ir ieguvis daudz apbalvojumu un ir Triju Zvaigžņu Ordeņa komandieris.

Kristīne Prauliņa kā soliste koncertē Latvijā un ārzemēs gan ar gospeļkori, gan dažādiem džeza, blūza un populārās mūzikas sastāviem. 2013. gadā uzvarējusi ielu sporta un kultūras kustības “Ghetto Games” vokālistu konkursā, balvā iegūstot iespēju filmēt videoklipu Ņujorkā, ASV. Starptautiskā džeza mākslinieku konkursa “Riga Jazz Stage 2014” Grand Prix ieguvēja. 2014. gada nogalē izdots solistes pirmais albums ar īpaši viņai komponētām maestro Raimonda Paula džeza kompozīcijām latviešu valodā. Šobrīd kopā ar basistu Reini Ozoliņu un bundzinieku Rūdolfu Dankfeldu gatavo savu pirmo oriģinālmūzikas programmu “Kristīne Prauliņa & Friends”, kas apvieno džeza, gospeļa un rokmūzikas tradīcijas – tās pirmatskaņojums gaidāms festivālā “Rīgas Ritmi 2015”.

Latvijas Radio bigbenda, maestro Raimonda Paula un dziedātājas Kristīnes Prauliņas koncerts Briselē ir viens no noslēdzošajiem Latvijas prezidentūras ES Padomē kultūras programmas pasākumiem, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Koncertu rīko Latvijas prezidentūras sekretariāts sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Beļģijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti