Kultūras akadēmijā atklāta zinātniskā konference «Kultūras krustpunkti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijā atklāta starptautiskā zinātniskā konference „Kultūras krustpunkti”. Tā turpināsies līdz sestdienai, 4.novembrim, un dos iespēju iepazīties ar vairāk nekā 100 pētījumiem, ko līdzās Latvijas pētniekiem prezentēs arī viesi no Igaunijas, Amerikas un Bulgārijas.

Konferences koordinatore Aija Lūse par konferences norisi
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Kā stāsta konferences koordinatore Aija Lūse, galvenais akcents tajā likts uz diviem jēdzieniem – tradīcijas un inovācijas, un to mijiedarbību.

Pirmajā konferences dienā lielāka uzmanība tika veltīta aktualitātēm izglītībā un zinātnē, bet otrajā dienas daļā - kultūras jautājumiem, stāsta Lūse.

Savukārt ceturtdien, 2.novembrī, vairāk nekā 70 pētnieki prezentēs atklājumus folklorā, menedžmentā, kultūrpolitikā, radošajās industrijās, skatuves mākslās, ļoti dažādās starpdisciplinārās nozarēs, bet piektdien, 3.novembrī konferencē paredzēta starptautiskā diena, kuru atklās Pensilvānijas Valsts universitātes profesors Saimons Bronners, kurš stāstīs par tradīcijas pārvaldību, kultūrvides un nacionālās identitātes noteikšanu 21.gadsimtā.

Konferenci sestdien, 4.novembrī, noslēgs simpozijs par sabiedrības identitātēm “Balto vīriešu rezervāts". Pasākumu moderēs literāti un kultūras personības Toms Treibergs un Inga Gaile.

Simpozija “Balto vīriešu rezervāts” pirmā daļa tiks veltīta nacionālās un etniskās identitātes konceptiem. Ar priekšlasījumiem uzstāsies Tartu Universitātes Filozofijas un semiotikas institūta vadītājs Pēters Torops, dramaturgs Matīss Gricmanis, Žaņa Lipkes memoriāla vadītāja Lolita Tomsone, antropologs un Tallinas Universitātes asociētais profesors Karlo Kubero, literatūrzinātnieks un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks Jānis Ozoliņš.

Simpozija otrā daļa aplūkos dzimtes lomas sabiedrībā gan vēsturiskā, gan mākslas veidošanas konceptā. Ar referātiem uzstāsies LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Eva Eglāja-Kristsone, arhitektūras kritiķis un publicists Vents Vīnbergs, kā arī režisore un kinokritiķe Alise Zariņa.

Simpoziju noslēgs divdaļīga diskusija. Diskusijā “Lāsmiņas evolūcija: sievietes tēls mūsdienu latviešu kinofilmās” latviešu filmu režisori Renārs Vimba, Staņislavs Tokalovs, Aiks Karapetjans u.c. sarunāsies ar kino pētniecēm Ingu Pērkoni, Alisi Zariņu un Sanitu Grīnu, aplūkojot sievietes personāžu traktējumu jaunākajās latviešu spēlfilmās. Simpoziju noslēgs mākslas zinātnieces Santas Mičules vadīta diskusija “Ielaušanās rezervātā: vīrietis sievietes acīm Latvijas laikmetīgajā mākslā”, kurā piedalīsies mākslinieces, kas savā mākslā attēlojušas vīriešus un vīrietību - Evita Goze, Vika Eksta, Ieva Balode, Rasa Jansone un Ingrīda Pičukāne. Pasākuma starpbrīžos tiks izrādītas mākslinieču darbu videoizstādes.

Simpozija ietvaros tiks pirmizrādītas arī trīs Latvijas Kultūras akadēmijas audiovizuālās mākslas 2. kursa studentu veidotas dokumentālās filmas par “balto vīriešu rezervātiem” mūsdienu sabiedrībā: “Augam Latvijai” (rež. Kristiāna Šuksta), “Aviācijas institūta bērni” (rež. Žulijennuhums Kuļibaļi) un “Uz laika malas” (rež. Antons Barons).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti