Eksperts: Konkursu komisijas un ministru lomas jānosaka stingrāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 8 mēnešiem.

Pretendentu izvēli vajadzētu padarīt skaidrāku, tā, raugoties uz situāciju Operas valdes izvēlē, norāda Valsts pārvaldes eksperts Valts Kalniņš. Vienlaikus viņš atzīst, ka ministriem vairāku amatpersonu izvēlē ļauts pieņemt vienpersonisku lēmumu, un tas dažkārt attaisnojas.

Operas valdes konkursa gadījums nav vienīgais, kad konkursa komisijas un atbildīgā ministra lomas šķiet neskaidras. Līdzīgi arī, izvēloties Rīgas Apgabaltiesas tiesnesi, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA) neapstiprināja konkursa komisijas izvēli.

No diviem pretendentiem konkursā uzvarēja pašreizējā tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītāja Sandra Strence, taču ministrs norādīja, ka motivācija viņu nepārliecina, turklāt divu kandidātu konkurence neesot pietiekama.

Kalniņš atzīst, ka vienpersonisku lēmumu pieņemšana attaisnojas tad, ja, piemēram, konkursa nolikums bijis nepilnīgs. Taču kopumā pretendentu izvēli vajadzētu padarīt skaidrāku.

„Varētu apsvērt, kā regulēt šādas lietas, ka konkursa uzdevums nav izvirzīt vienu vislabāko kandidātu vai divus, vai trīs, kā operas valdes gadījumā, bet komisijas uzdevums būtu vienkārši izsijāt tos cilvēkus, kuri principā ir derīgi amatam. Un tad no tiem, kuri ir derīgi - viņu skaits arī varētu būt lielāks kā pieejamo amatu skaits - tad ministrs vai cita persona var izvēlēties. Nu, tāda ierobežotā izvēle, kas tad tiek ministram piedāvāta,” saka Kalniņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti