Kultūras ziņas

Nenoteikti žesti un māju atrašana galerijā "Māksla XO"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Papildinās Nemateriālo kultūras mantojuma sarakstu

Gaida pieteikumus nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam

Kopš 2017. gada tiek veidots Nacionālais nemateriālā kultūras mantojuma saraksts, kurā šobrīd jau ir iekļautas 38 vienības. Ikviens var papildināt šo vērtību sarakstu, tādēļ arī nupat izsludināta pieteikšanās šī gada nemateriālā mantojuma vērtību pieteikumu konkursam.

Jau sesto reizi tiek izsludināta ideju pieteikšana Nacionālajam nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam. Tam var pieteikt tā saucamo dzīvo mantojumu jeb vērtības, kuras joprojām kāda kopiena praktizē. Savukārt tās vērtības, kuras vairs netiek koptas, sarakstā neiekļauj.

Latvijas Nacionālā kultūras centra Nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere par līdzšinējo aktivitāti saraksta veidošanā teic: "No sākuma bija milzīgi liela interese, jo tas bija kaut kas jauns un īsti arī tas pats koncepts – nemateriālais kultūras mantojums – nebija saprotams, tur nāca arī varbūt tādi neapdomīgi sagatavoti pieteikumi. Pēc tam vienu brīdi, laikam trešā vai ceturtā gadā, bija tāds neliels kritums, jo bija beidzot kļuvis skaidrs, ka pieteikumu sagatavot ir diezgan liels darbs. Šobrīd ir sajūta, ka tā interese ir atgriezusies. Nu jau mēs saņemam 10, 11, 12 pieteikumus gadā."

Sarakstam tiek pieteiktas dažādas vērtības. Tajā skaitā tās, kuras pamazām izzūd. Tādējādi ir iespēja tās aizsargāt.

Gita Lancere atzīmē: "Bet ir arī otrs – tādas vērtības, tādas tradīcijas, kas ir ļoti stabilas un tiešām notiek, un varētu teikt, ka tur viss ir kārtībā, tur nekāda īpaša atbalsta nevajag. Bet tajā savukārt ir svarīgāk tieši tā atzinība – valsts un attiecīgi arī visa Latvijas sabiedrība pasaka: "Jā, mēs ar to lepojamies. Tā ir mūsu vērtība.""

Tomēr ne visas tradīcijas, kuras tiek praktizētas, uzreiz var iekļūt sarakstā. Bieži vien nepieciešami apmēram 30 gadi vai trīs paaudzes, lai tradīcija nostiprinātos.

Gita Lancere skaidro: "Arī tad, kad nāk kāda ļoti jauna tradīcija, kas pastāv piecus sešus gadus, tad mēs sakām – cik labi, ka jūs to darāt, bet varbūt vēl kādu brīdi paskatāmies, kā tas notiek un kā tas turpinās, un vai tam ir turpinājums. Lai gan mūsdienās viss notiek arvien ātrāk. Skaidrs, ka arī tie 30 gadi droši vien drīz jau šķitīs milzīgs laika periods un varbūt tā robeža vēl vairāk sašaurināsies."

Ikviens ir aicināts līdz pat 1. jūnijam iesniegt pieteikumu, lai vairotu sev nozīmīgo vērtību aizsardzību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti