Panorāma

Arī Nacionālajā simfoniskajā orķestrī signāli par uzmākšanos

Panorāma

Izraēla: Triecieniem palīdzības organizācijas darbiniekiem nevajadzēja notikt

Abi atstādinātie JVLMA mācībspēki, visticamāk, zaudēs amatus

Mūzikas akadēmijā par iespējamu seksuālu uzmākšanos atstādinātie pasniedzēji, visticamāk, zaudēs amatus

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) pašlaik no amata atstādinātie bijušie katedru vadītāji – bijušais Senās mūzikas katedras vadītājs Māris Kupčs un bijušais Mūzikas tehnoloģiju katedras vadītājs Rolands Kronlaks –, visticamāk, savus amatus akadēmijā varētu zaudēt saistībā ar iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm.

Kupča vārds figurē arī iesniegumos Valsts policijā, kas sākusi kriminālprocesu. Savukārt Kronlaks Latvijas Televīzijai jau atzina, ka iepriekš saņēmis disciplinārsodu par nepiedienīgu komunikāciju sociālajos tīklos.

JVLMA rektors Guntars Prānis sacīja: "Varu teikt, ka tieši vakar pie manis vērsās viens ļoti nozīmīgs liecinieks. Un uz šīs liecības pamata mēs gatavojam dokumentus par atlaišanu. Mēs redzam, ka tas nes augļus, ka mēs mudinām cilvēkus ziņot, stāstīt, liecināt. Tas nes augļus līdz pat pavisam konkrētiem lēmumiem."

Vaicāts, vai atlaišana attiektos uz cilvēku, kas patlaban ir atstādināts, Prānis pauda: "Jā, bet es sīkāk nevaru komentēt. Mēs centāmies salikt mums visu zināmo kopā. Likuma priekšā ir lietas jāpierāda, un šis bija ļoti nozīmīgi. Es esmu gandarīts, ka mums šī liecība ir."

Latvijas Televīzijai neoficiāli zināms, ka šajā gadījumā runa ir par Kronlaku. 

Tikmēr JVLMA turpina saņemt jaunas liecības par nepieņemamu uzvedību, tai skaitā seksuālu uzmākšanos un emocionālo vardarbību. 

Jāatgādina, ka jaunnedēļ paredzēts augstskolas Senāta balsojums par to, vai Mūzikas akadēmijas rektors Prānis varēs saglabāt savu amatu. Iepriekš viņam neuzticību izteica akadēmijas padome, pārmetot rektoram līderības trūkumu šī jautājuma risināšanā.

KONTEKSTS:

Kopš Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju rīcību, līdz šim par iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm atstādināti divi LMA pasniedzēji.

Akadēmija vērsusies Valsts policijā saistībā ar raidījumā izskanējušo informāciju, arī Kultūras ministrija ir aicinājusi akadēmijas studentes, kas cietušas no pasniedzēju seksuālās uzmākšanās, iesniegt trauksmes ziņotāja pieteikumus.

Policija 11. martā ir saņēmusi iesniegumu un sākusi resorisko pārbaudi, bet dažas dienas vēlāk tika sākts kriminālprocess.

JVLMA padome 11. martā izteica neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim un aicināja atkāpties no amata. Padome aicinājusi akadēmijas Senātu 10. aprīlī sasaukt sēdi par Prānim izteikto neuzticību. 

Sūdzības par seksuālu uzmācību saņemtas arī Mākslas akadēmijā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ("Jaunā Vienotība") rosina paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos, tā ļaujot vardarbības upuriem saņemt nepieciešamo atbalstu un aizsardzību. Tikmēr Mūzikas, Mākslas un Kultūras akadēmijai piedāvā veidot kopīgu ombudu – uzticības personu studentiem un pasniedzējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti