4. studija

Zīmju valodā. 4. studija. Datu aizsardzība un komisijas maksa

4. studija

4. studija. Datu aizsardzība un komisijas maksa

Kāpēc komisijas maksu piemēro ne vien par biļešu iegādi internetā, bet arī teātra kasē?

Pēc klientu sūdzībām Nacionālais teātris atceļ biļešu komisijas maksu teātra kasēs

Biļešu iegāde internetā uz teātra izrādēm, koncertiem un citiem pasākumiem ir iedzīvotāju ikdiena jau sen. Par ērtību iegādāties biļetes attālināti gan ir jāmaksā, tomēr kāda teātra cienītāja raidījumam "4. studija" pastāstīja, ka nepatīkami pārsteigta, biļetes uz Nacionālā teātra izrādi pērkot paša teātra kasē – par tām bija jāmaksā komisijas maksa. Kā norādīja teātra direktors, šāda situācija nav izprotama, tāpēc viņš to mainījis, panākot vienošanos par papildu maksas atcelšanu.

Papildu samaksa paša teātra kasē

Nacionālā teātra skatītāja Signe spriedusi visai loģiski: "Ja reiz es pielieku pūles, tērēju laiku, nāku uz konkrēta teātra kasi, lai iegādātos biļeti uz šī konkrētā teātra izrādi, tad pilnīgi skaidrs, ka es varēšu to nopirkt par tādu cenu, kā teātris piedāvā. Izrādās – nekā!"

Iegādājoties biļetes uz Nacionālā teātra izrādēm teātra kasē, papildus biļetes cenai obligāti ir jāsamaksā arī pirkuma apstrādes maksa.

"Uzdevu jautājumu, kur un vai ir iespējams iegādāties biļetes uz Nacionālo teātri par norādīto cenu – 35 eiro?

Kundze kasē paskaidroja, ka tādas iespējas nav. Nekur!"

Raidījums "4. studija" aptaujāja citus teātrus un noskaidroja, ka citu teātru kasēs uz izrādēm, kurām biļetes, tāpat kā Nacionālajā teātrī, pārdod ar biļešu tirdzniecības uzņēmumu starpniecību, papildu samaksa netiek piemērota, izņemot biļetes uz Nacionālā teātra izrādēm.

Skatītāji neapmierināti

Latvijas Leļļu teātra kases darbinieks Raimonds Zebuliņš pastāstīja, ka ļoti bieži saskāries ar klientu neapmierinātību, ka biļetēm uz Nacionālo teātri tiek piemērota komisijas maksa. Klienti ir gatavi doties un iegādāties biļetes uz kasi, kas atrodas Nacionālajā teātrī, bet Leļļu teātra kasierim jāskaidro, ka tur situācija būs uz mata tāda pati.

Zebuliņš daudzas reizes ir mudinājis klientus ziņot Nacionālā teātra vadībai un aicināt pārskatīt biļešu tirdzniecības sistēmu.

Zināms, ka komisijas maksu, pērkot biļetes kasē, piemērojis Nacionālais teātris un arī "Arēna Rīga".

Uz citiem pasākumiem, kas piedāvāti attiecīgajā biļešu tirdzniecības tīklā, biļetes kasē nopērkamas bez komisijas maksas.

Teātra direktors nepatīkami pārsteigts

Par Nacionālā teātra kasē un citās "Biļešu paradīzes" kasēs piemēroto komisijas maksu par teātra biļetēm, stājoties amatā, nepatīkami pārsteigts bijis teātra direktors Māris Vītols:

"Konstatēju, ka iepriekšējais direktors Jānis Vimba 2022. gadā bija noslēdzis līgumu līdz 2026. gada beigām ar "Biļešu paradīzes" uzņēmumu, un šis uzņēmums, kam kopumā tirgū ir ļoti laba reputācija, šajā līgumā ir devis atļauju "Biļešu paradīzei" visā tirgū iekasēt 5% pakalpojuma maksu no visām biļetēm, arī Nacionālā teātra kasēs. (..) Man tas tiešām nav saprotams, kāpēc šī komisija tiek piemērota Nacionālā teātra kasēs, kas ir mūsu telpās. Uz mūsu izrādēm."

Komisijas maksu vairs nepiemēro

Vītols saņēmis ne vienu vien skatītāja sūdzību un sācis pārrunas ar "Biļešu paradīzi". Izrādās, ka "4. studijas" sižeta tapšanas laikā situācija ir strauji mainījusies, pastāstīja direktors:

"Mēneša garumā ar viņiem diskutējot, runājot un pārliecinot, man ir izdevies pārliecināt, ka šis nav pareizs risinājums, ka šādam punktam līgumā nevajadzētu atrasties, un mēs esam panākuši vienošanos, ka šāds punkts no līguma ir izņemts."

Jaunumi ir ne tikai strauji, bet vēl patīkamāki – ne tikai Nacionālā teātra kasē, bet it visās "Biļešu paradīzes" kasēs no aprīļa pēdējās nedēļas arī uz Nacionālo teātri biļetes būs bez uzcenojuma, tā kā tas bijis jau pirms 2022. gada, norādīja "Biļešu paradīzes" valdes priekšsēdētājs Jānis Ķuzulis:

"Ikvienā kasē – gan Nacionālā teātra kasē, gan visās "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā biļetes uz Nacionālā teātra izrādēm ir bez papildu komisijas maksas.

Mēs esam izpildītājs. Mūsu uzdevums ir kā starpniekam tirgot biļetes, un biļešu tirdzniecības politika ir teātru un pasākumu rīkotāju kompetence."

Opernams biļetes tirgo bez starpniekiem

"4. studija" apskatīja veidus, kā biļetes uz pasākumiem pārdod citas kultūras iestādes. Piemēram, Jaunais Rīgas teātris ir izvēlējies biļetes tirgot tikai internetā. Savukārt Nacionālā opera un balets (LNOB) spēruši lielu soli pretim skatītājiem: jau otro sezonu biļetes gan klātienē, gan internetā var nopirkt bez uzcenojuma, jo teātris uztur pats savu biļešu tirdzniecības platformu.

LNOB valdes loceklis Sandis Voldiņš atzina, ka sagatavošanās process bijis pietiekami sarežģīts un prasījis gandrīz gadu:

"Mēs skatījāmies ļoti daudz ārvalstu pieredzes, skatījāmies, kā citas operas to dara. Mēs neatradām citu opernamu, kur būtu vēl papildus jāmaksā par biļešu tirdzniecību. Tas bija vēl viens papildu motivators."

Savas biļešu tirdzniecības platformas izveidošana prasījusi lielas investīcijas. "Prognozes, ko mums taisīja ārējais novērtētājs, viens no lieliem auditoriem, toreiz bija, ka investīcijas mēs atpelnīsim piecos gados. Mēs faktiski atpelnījām jau divos gados," norādīja Voldiņš.

Opernamā ir pārliecināti, ka šāda biļešu tirdzniecības sistēma ir nākotnes modelis arī citiem Latvijas teātriem, bet vienlaikus atzīst, ka operas piemērs ir pirmais sekmīgais, jo ir jau zināmi citu Latvijas teātru mēģinājumi pašiem pārdot savas biļetes, kas cietuši neveiksmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti