Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar Valdi Dombrovski

Intervija ar Ināru Kolmani, Matīsu Spaili un Ritu Rudušu

Pirmizrādi piedzīvos septiņas «Latvijas koda» filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Otrdien, 3.novembrī, kinoteātrī “Splendid Palace” uz lielā ekrāna pirmizrādi piedzīvos septiņas dokumentālo īsfilmu cikla “Latvijas kods” filmas. Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā (LTV1) tās būs skatāmas ceturtdienās pirms raidījuma "Panorāma", sākot no 5.novembra.

Septiņi dažādu paaudžu režisori septiņās 26 minūšu īsfilmās piedāvās savu vēstījumu par Latviju šodien, veidojot oriģinālu vizuālo liecību kopumu un atklājot šodienas Latvijas kodus.

"Šis Latvijas Televīzijai kā sabiedriskajam medijam patiešām ir svarīgs projekts un arī skaists projekts, jo mēs uzaicinām dokumentālo filmu režisorus veidot radošu skatījumu uz šodienas Latviju," intervijā "Rīta Panorāmā" norāda projekta vadītāja Rita Ruduša. "Tas, ko mēs iegūstam, ir raibs, taču arī skaists skatījums."

5.novembrī plkst. 19.45 cikla izrādīšanu LTV1 iesāks ar Ināras Kolmanes filmu “Lūgšana mājai”. Tas ir iejūtīgs stāsts par mīlestību, kas nepazīst valstu un tautību robežas.

Turpinājumā būs skatāma Ivara Zviedra un Ineses Kļavas filma “Skola Murjāņi”, kas ļauj tuvplānā aplūkot leģendārās skolas audzēkņu ikdienas pārbaudījumus un cerības, bet Kristas Burānes “Domāt skola” mūs ieved neparastā klasē, kurā pat krējuma un miltu pirkšana kūkai ir mācību stunda.

Jaunākās paaudzes režisora Matīsa Spailes “Ērgļu Uģis” portretē ērgļu pētnieku Uģi Bergmani un uzdod neērtus jautājumus par sabiedrības attieksmi pret dabas bagātībām, bet debitante Aiga Skrīvere ieskatās nepilngadīgo māmiņu centienos un klupienos ceļā uz mātes lomas apgūšanu. Filma “Detektīvs Mārtiņš” – režisore Agnese Laizāne – ir mīlestības pilns stāstījums par kādu pensionāru-detektīvu, kurš palīdz satikties citam citu pazaudējušiem radiniekiem. Savukārt Adrianas Rozes “Rīgas kungi” ir kolektīvs portrets – tajā aplūkota brīvo un ātro rīdzinieku – velokurjeru – ikdiena un pilsēta, kādu viņi to redz no divriteņa sēdekļa.

"Latvijas koda" konkurss norisinās jau trešo gadu. Šogad bija vairāk nekā 30 pieteikumu, no kuriem tika atlasīti septiņi, stāsta Ruduša. Cikla producents ir Latvijas Televīzija. Cikls tiek veidots ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu un Nacionālā kino centra līdzdalību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti