Filma «Pāri ceļiem un upei» iekļauta Oberhauzenas festivāla programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 1 mēneša.

Filma par Rīgu - “Pāri ceļiem un upei”, ko veidojuši septiņi Eiropā atzīti dokumentālā kino režisori, iekļauta prestižā Starptautiskā Oberhauzenas filmu festivāla oficiālajā programmā. Festivāls norisināsies no 5. līdz 10.maijam, lsm.lv pavēstīja producente Madara Kalniņa.

Starptautiskais Oberhauzenes īsfilmu festivāls notiek jau 62. reizi un ir viens no nozīmīgākajiem šāda veida festivāliem Eiropā. Oberhauzenas festivāls ir viens no lielākajiem Eiropas īsfilmu forumiem, kas iepazīstina gan ar jaunākajām tendencēm īsfilmu žanrā, gan ar vēsturiskām retrospekcijām, kurā ik gadu satiekas ap 1100 filmu veidotāju, izplatītāju, mākslinieku un kuratoru. Oberhauzenas starptautiskais īsfilmu festivals spēj reaģēt uz aktuālām norisēm īsfilmu un videomākslas žanros un veikt atbilstošus jaunievedumus – 1970.gadā festivālā tika demonstrēta pirmā datoranimācija, 1989.gadā līdztekus īsfilmām tika izveidota videodarbu sadaļa, un 1999.gadā tas kļuva par pirmo festivālu pasaulē, kas izveido balvu mūzikas video.  Ik gadu festivāls saņem ap 6000 iesniegumu no 90 valstīm un programmā tiek iekļautas 500 filmas.

Viena no projekta “Pāri ceļiem un upei” īsfilmām “Daugava delta” (režisors Rainers Komerss) februāra beigās īsfilmu kategorijā ieguva galveno balvu arī Starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā “Big Sky” Montanā, ASV. Filmas uzvara festivālā automātiski garantē iespēju filmai tikt nominētai ASV Kinoakadēmijas balvai “Oskars”.

Jau vēstīts, ka filma “Pari ceļiem un upei” pirmizrādi piedzīvoja 2014.gadā. Pirms tam Eiropas kultūras galvaspilsētas projekta “Force Majeure” ietvaros divu gadu garumā kopā strādāja Latvijas sociālantropologi, ievērojami Eiropas dokumentālā kino režisori un filmēšanas grupas no septiņām dažādām valstīm.

Filma veidota no septiņām dokumentālām īsfilmām, kas katra autora individuālā kino valodā novēro un stāsta par Rīgu un tās cilvēkiem dažādās situācijās. Projekta ideja sakņoja Rīgas poētiskās dokumentālā kino skolas panākumos, kas kļuva zināma plašākā pasaulē 1980. gadu beigās un vēl aizvien ir iedvesmas avots daudziem pasaules kinematogrāfistiem.

Filma veidota kā vairāku valstu filmu studiju - "Mistrus Media", "VFS Films" (Latvija), "UKU studija" (Lietuva), "ATOMS & VOID" (Nīderlande), "kOMERS.film" (Vācija), "Kuukulgur Film" (Igaunija) – kopprodukcija.

Filmas producenti ir Antra Gaile, Gints Grūbe, filmas režijas konsultants Dāvis Sīmanis, skaņu režisori: Aleksandrs Vaicahovskis, Artis Dukaļskis, Vladimirs Golovnitskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti