Kultūras ziņas

Uz Gaismas pili pārvests Dainu skapis

Kultūras ziņas

Induļa un Ārijas stāsts kustībā

Septiņu Eiropas dokumentālistu filma par Rīgu

«Pāri ceļiem un upei» - arhaiskā stilā veidots vēstījums par Rīgu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Mēs šo filmu centāmies taisīt mazliet arhaiskā stilā, ne tā, kā tagad taisa. Tas būs interesanti visiem - apskatīties tādā mazliet vecmodīgā stilā," par nupat tapušo dokumentālo filmu "Pāri ceļiem un upei" saka viens no tās režisoriem Ivars Seleckis.

Rainers Komers, Betina Henkele, Audrius Stonis, Jāks Kilmi, Jons Bangs Karlsens, Sergejs Lozņica un Ivars Seleckis ir godalgoti mūsdienu dokumentālā kino meistari, pasaulē atzīti Eiropas dokumentālisti. Viņi savu redzējumu par Rīgas rajoniem, neparastām vietām un iedzīvotājiem ir apvienojuši vienā pilnmetrāžas filmā ar nosaukumu "Pāri ceļiem un upei".

Filma tapusi divus gadus un veidota no septiņām dokumentālām īsfilmām par dažādām Rīgas apkaimēm. Daži no septiņiem režisoriem Rīgu redzēja pirmo reizi, dažiem tā bija atkalatgriešanās.

Idejas autori iedvesmojās no sešdesmitajos gados dzimušā Rīgas poētiskā kino. Šī kino skola nav sveša režisoram Ivaram Seleckim, kurš filmā dokumentējis Ķīpsalu.

Veidojot īsfilmas, ar režisoriem kā konsultanti strādāja latviešu antropologi. Vācu režisora Rainera Komersa darbā Daugavgrīvā piedalījās arī sociālantropoloģe Ieva Raubiško.

"Nezināju, ka tik brīnišķīgi var parādīt industriālas vietas un tās savienot ar vidi un cilvēkiem," norāda Ieva Raubiško. Pētniece piebilst, ka viņas darba mērķis bija rūpēties par to, kā tiek parādīts cilvēks. Viņa uzsver - pēc būtības antropologi un dokumentālisti dara diezgan līdzīgu darbu.

"Dokumentālistu mērķis ir pētīt cilvēku. Kā rakstnieki raksta romānus, mēs rakstām kinoromānus," saka Ivars Seleckis.

Kā jau vēstījām, dokumentālā filma "Pāri ceļiem un upei" pirmizrādi piedzīvos 3.septembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

Pirms filmas pirmizrādes 3.septembrī plkst. 15 "Splendid Palace" filmas režisori, kuri Rīgā būs ieradušies uz pirmizrādi, un antropologi sarunāsies par Rīgu un tās apkaimēm, kā arī par pašu filmu ar skatu no malas no režisoru puses un analīzi no antropologu puses. Diskusija tiešraidē būs skatāma portālā Lsm.lv. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti