Šonedēļ mūzikas notikumu birums. Ko nepalaist garām? Iesaka Gunda Vaivode

Četrus muzikālus notikumus šajā nedēļā piedāvā "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" vadītāja Gunda Vaivode.

1. Ukraiņu – latviešu džezs Latvijas Radio 1. studijā

Pirmdien, 30. oktobrī, Latvijas Radio koncertstudijā atkal skanēs dzīvā mūzika – šoreiz džezs! Galvenajā lomā būs Doneckā dzimušais ukraiņu kontrabasists un komponists Jurijs Natsvlišvili, kurš ir Ukrainā ļoti pazīstams mūziķis.

Jurijam, kurš kopš 2022. gada par savām mājām sauc Rīgu, koncertā pievienosies trompetists Dima Bondarevs, saksofonists Kārlis Auziņš un sitaminstrumentālists Ivars Arutjunjans.

Programmā būs tieši Jurija Natsvlišvili radītās kompozīcijas, kurās vieta spilgtam tematismam, protams, improvizācijām, tā radot savdabīgu akustiskā alternatīvā džeza pasauli. Koncertu varēs klausīties un skatīties ne tikai klātienē Radio studijā, bet arī tiešsaistē "Klasikas" mājaslapā un LSM.

2. Aivis Greters un Berlioza sapņi Liepājā

Jaunais, bet strauji starptautisko diriģenta karjeru audzējošais Aivis Greters (šobrīd Gēteborgas operas diriģenta asistents) 2. novembrī "Lielajā dzintarā" vadīs koncertu ciklā "Simfonija tuvāk". Fokusā būs francūža Hektora

Berlioza programmatiskā "Fantastiskā simfonija" – stāsts par personiskajā pieredzē balstītām mākslinieka mīlas mokām un iztēles labirintiem, kuros netrūkst ne mīļotās vīziju un mistikas, ne opija un ešafota.

Tajā ir arī valdzinošs balles skats un dievišķa lauku idille. Vairāk pirms koncerta pastāstīs Orests Silabriedis, bet paša diriģenta un Liepājas simfoniskā orķestra ziņā būs kārtējā šī pasaules klasikas stūrakmeņa interpretācija.

3. Dzenīša jaundarbs, Londonas Bahs un zviedru Mocarts "Gorā" un Lielajā Ģildē

"Sinfonietta Rīga" ir konsekventi latviešu jaundarbu pasūtinātāji un pirmatskaņotāji. Divos vakaros Rīgā (3. novembrī) un Rēzeknē (4. novembrī) "saules gaismu" ieraudzīs Andra Dzenīša Klavesīnkoncerts "Strēles", kam ierosme patiešām nākusi no simbolista Rūdolfa Pērles gleznas "Saule". Lieliskā mūziķe Ieva Saliete no sava klavesīna noteikti izvilinās ne tikai zeltītos toņus, bet daudz citu kombināciju, jo viņas spēlēts būs arī Johana Kristiana Baha Koncerts klavesīnam un orķestrim. Abiem minētajiem skaņdarbiem līdzās Normunds Šnē licis par zviedru Mocartu dēvētā galma komponista Jozefa Martina Krausa un poļu 20. gadsimta pirmās lēdijas Gražinas Bacevičas mūziku.

4. Sapņotājs un reālists Ansis Cīrulis – pie sevis Jūrmalā

Sigvardam Kļavam patīk tematiski uzvedumi. Ar viņu kopā esam apgredzenojuši Latvijas novadus un Rīgu, iejutušies Čaka, Vācieša, Ziedoņa, Maskata pasaulē, tagad kārta ģeniālajam latvietim, ideālistam  Ansim Cīrulim – Latvijas karoga, Rīgas pils Sūtņu zāles interjera, Dzintaru koncertzāles vestibila fresku un alegorisko figūru, kā arī daudzu lietišķās mākslas darbu autoram. Duālo personību uzvedumā "Ansis Cīrulis. Ģēnijs. Latvietis" Dzintaru koncertzālē (4. un 5. novembrī) palīdzēs atklāt Vilis Daudziņš, Shipsea, Rihards Plešanovs un Latvijas Radio koris, kuri audiovizuālajam stāstam pieskaņos Cīruļa laikabiedra Jēkaba Graubiņa mūziku. Iestudējumam ir daudzsološa cepure: Sigvards Kļava, Pēteris Krilovs, Nora Ikstena, Anna Heinrihsone.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti