Laima Slava: Kā ielu deju stils iekļaujas XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Mūsdienu dejas žanri – šova, džeza, brīvā deja, hiphops, breiks un skrituļotāji  - visi kopā vienā lielā koncertā „Te mēs es@m”. Pirms divdesmit gadiem tas šķistu dīvaini un neiespējami - ko tādu iekļaut skolēnu dziesmu svētku programmā! 2015.gadā tas ir iespējams, dejas un kustību virzienus, ko biežāk redz laukumos, ielās un sacensībās, var iestudēt daudzām deju grupām vienlaikus, veidojot zīmējumu, radot vizuālus efektus un tēlus un, galvenais, nododot skatītājiem enerģiju, ko sniedz mūsdienu deja.

Pirms koncerta satiekos ar ļoti pļāpīgām un kustīgām 1.- 4.klašu dejotājām no Liepājas deju studijas „Dzintari”, koncerta laikā redzu, ar kādu aizrautību un cik nopietni šīs pašas meitenes izpilda katru kustību, precīzi un sinhroni. Arī puiši, kuru kustības vairāk saistītas ar spēka vingrinājumiem, uz deju grīdas kļūst emocionālāki un dejiskāki.

Lai arī koncerta gaitā spēcīgāki un izteiksmīgi  deju numuri mijas ar vājākiem, pārsteidz aizrautība un prieks, ko skatītājiem sniedz dejotāji.

Bet ko dejotājiem pašiem nozīmē priekšnesums? „Ļoti daudz pozitīvu emociju, kā jau parasti” – šādus vārdus dzirdēt no puišiem, kuri dejo mūsdienu deju, met salto un breiko, ir gana aizkustinoši. Viņi turklāt gatavi arī nopietnai sarunai par dejas virzienu, ko izvēlējušies, un aizrautīgi stāsta par sacensībām, par kolektīvu, par saviem skolotājiem. 

Šie noteikti ir svētki pašiem dejotājiem. Bet man kā skatītājai mūsdienu deju lielkoncerts šķiet par garu, mūzika par skaļu un, manuprāt, pārāk daudz deju notiek tumsā. Taču to, kas man nepatīk, aizgaiņā dejotāji, un virsroku manās emocijās galu galā gūst viņu kustību prieks un azarts.

Lielkoncerta vēstījums ir mūsdienīgs, un paralēli dejai var sekot līdzi arī virtuālajai pasaulei, kas norit video stāstā, kur īsziņas seko cita citai no viena nama loga uz otru (interesants scenogrāfes Ievas Kauliņas un video mākslinieka Viktora Keino darbs). Vizuālais noformējums ierauj pilsētas murdoņā daudzdzīvokļu namu rajonā, kur kāds jūtas arī vientuļi. Tātad scenogrāfija un video piedāvā ceļojumu sociālo tīklu un interneta pasaulē, kur iespējams dalīties savos pārdzīvojumos, arī savos nākotnes sapņos. „Kur es būšu pēc gada. Šobrīd es zinu tikai to, ka gribu dejot, un man šķiet, gribēšu arī pēc 20 gadiem. Es gribu dejot!”

Un tajā mirklī, raugoties uz dejotājiem, rakstītais saskan ar viņu ķermeņiem, kas pauž: mēs gribam dejot. Tāpēc jo interesantāk ir domāt, kā turpmāk attīstīsies mūsdienu deja un kā tā turpināsies nākamajos Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos.

Šajos Latvijas Skolu un jaunatnes dziesmu un deju svētkos mūsdienu deju lielkoncertā „Te mēs es@m” pirmo reizi piedalījās tik liels dalībnieku skaits - 93 deju grupas ar 1 700 dejotājiem. Iepriekšējos svētkos 2010.gadā Rīgā Kongresu namā notika mūsdienu deju koncerts, kurā piedalījās 41 mūsdienu deju kolektīvs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti