Sirdslietas, ko gribas dziedāt, – 200 diriģenti vienosies koncertā

Sākot no lauku koru un skolu diriģentiem līdz Dziesmu svētku virsdiriģentiem – muzikālos kolēģus pirmdien, 3. jūlijā, pulksten deviņos Mežaparkā, Sidraba birzs Kokaru zālē pulcēs nebijis notikums Dziesmusvētku vēsturē – koncerts "Diriģents". Tas veltīts svētku tradīcijas simtpiecdesmitgadei, bet koncerta idejas autors ir Ints Teterovskis, jauniešu kora "Balsis" mākslinieciskais vadītājs un viens no Dziesmu svētku virsdiriģentiem. 

Muzikologs Silabriedis: No diriģentu koncerta gaidu pārsteigumus
00:00 / 04:02
Lejuplādēt

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

Starp labāko koru Dziesmu kariem sestdien un intensīvajiem otrdienas mēģinājumiem, lai jau trešdienas vakarā publikai atvērtu koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" ģenerālmēģinājumu, pirmdien pašiem koru diriģentiem padomā kāds kopējs izaicinājums – šovakar Dziesmusvētku estrādes Kokaru zālē dziesmā vienosies ap 200 cunftes pārstāvju. Koncerta "Diriģents" mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis atceras – pirmoreiz ar kolēģiem, kas ikdienā nemaz tik bieži satikties nevar, plašākā pulkā sadziedājies pirms 10 gadiem. Otro uzstāšanos pirms diviem gadiem koncertā "Brālibrāli", ieskandinot jauno estrādi "Sidraba birzs", savā veidā izprovocējuši pandēmijas ierobežojumi.

"Diriģentu koris pirmoreiz savācās uz Jāzepa Vītola simtpiecdesmitgadi, tas bija lielisks koncerts Latvijas Universitātes Lielajā aulā. Āķis lūpā, tas tik bieži nenotiek. Ņemot vērā, ka bija apturēta kopīgā koru darbība uz brāļu Kokaru divsimtgadi, tad tika ātri pieņemts lēmums – tā kā kori nevar sabraukt, bet ir atļauja dziedāt profesionāļiem, uzreiz nolēma – viss, tas būs diriģentu koris! Tas bija Mežaparka jaunajā estrādē," stāsta Ints Teterovskis.

Šī Latvijas diriģentu kopkorim būs trešā uzstāšanās un pirmā tieši Dziesmu svētku programmā. Koncerts ir ļoti svarīgs viņiem pašiem, uzsver Teterovskis.

"Diriģentiem prasījām aptaujā par kopkoncertiem Dziesmu svētkos un repertuāru šim diriģentu koncertam. Tur ir pilnīgi cita pasaule – kā jau profesionālis, viņš jūt, kas skan un piederas estrādei, bet šīs ir sirdslietas, ko diriģenti grib dziedāt. Mums tagad ir Latvijas diriģentu čats, tajā ir vairāk nekā 250, koncertā būs ap 200 diriģentu. Tas būs diezgan liels un izredzētai publikai, jo Kokaru zālē ir maz vietas, bet es uzstāju, ka Kokaru zālē jābūt, mums beidzot ir koncertzāle ar diriģentu vārdu," teic Teterovskis.

Vai piedalīsies diriģentu koncertā, uz jautājumu atbild dziesmu svētku jaukto koru fināla 1. vietas ieguvēja, kora "Juventus" mākslinieciskais vadītājs Valdis Tomsons: "Jā, protams, es gan dziedāšu, gan diriģēšu. Mēs, diriģenti, esam priekšā un vadām procesu, bet diriģenta amatā ir arī ļoti daudz upurēšanās. Diriģents ir absolūts komandas cilvēks, nevis solists."

Diriģenta profesijas prestižs mūsu sabiedrībā, acīmredzot, ir ļoti augsts. Arī Dziesmu svētku koru skates finālā publika redzēja virkni pavisam jaunu, daudzsološu diriģentu.

Par īpašo diriģentu kori, kas varbūt ir pat Ginesa rekorda grāmatas cienīgs fenomens, muzikologs, koncertzāles "Lielais dzintars" mākslinieciskais vadītājs Orests Silabriedis saka:

"Droši vien te būs maza pretruna. Patiesībā koncertu Ints Teterovskis rīko, lai atgādinātu sabiedrībai par profesijas unikalitāti un absolūti nepietiekamo diriģenta darba novērtējumu."

Vienlaikus par diriģentu koncerta augsto kvalitāti muzikologs ir pārliecināts jau pat pirms tā noklausīšanās: "Tā koncentrācija, kad cilvēki, kuri prasa no citiem, pēkšņi nonāk uz skatuves un prasa no sevis, tur veidojas absolūti jauna enerģija. Diriģentu koris katru reizi sagādā pārsteigumus gan ar skaņu, gan ar ideju."

Koncerta starpbrīdī paredzēts vēl viens īpašs notikums – iepretim Kokaru zāles ieejai atklās mūžībā aizgājušajam komponistam Mārtiņam Braunam veltīto pieminekli "Dziesmas zīme: Saule, Pērkons, Daugava!".

 

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti